MG+MSUM

Ksenija Čerče, Beckettovo čelo, 2011-2015, prepovedane tehnike, 240 x 190 cm
#
#

Ksenija Čerče

Beckettovo čelo

2011-2015, prepovedane tehnike, 240 x 190 cm

 

Slike ustvarja z dekonstruiranjem prvotne izvorne podobe motiva do njegove neprepoznavnosti in jih nato nadgrajuje s plastenjem različnih, tudi raznorodnih pomenskih in materialnih slojev(materialov nosilca, barve, pisave, odtisov). Na ta način nastajajo nove, pomensko lebdeče podobe, pogosto združene z elementom pisave kot likovnega znaka in zasidrane v osnovni, tekstilni nosilec slike, ki kot temeljna podstat slik Ksenije Čerče vseskozi povezuje njeno delo z razmislekom o ženskem polu (slikarske) ustvarjalnosti. V nekaterih primerih je to tudi izrecno tematizirano, kot je npr. v delu Kdo se boji roza barve.

 

Ksenija Čerče (1969) je diplomirala (1999) in magistrirala (2002) iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Pred tem je med letoma 1988 in 1996 opravila študij na FNT TT Oblikovanje oblačil in tekstilij. Leta 2003 je prejela Fulbrightovo štipendijo za izpopolnjevanje v Združenih državah Amerike, kjer je magistrirala iz videa in sound arta (pri Liz Phillips) na Purchase College State University of New York. Kot aktivna članica Cirkulacije 2 deluje med leti 2007 in 2011. Ustvarja tako na področju slikarstva kot na področju zvočne in video umetnosti, kjer je njeno delo usmerjeno k raziskovanju elementarnih tem : fenomenologiji materialnosti, doživljanju razmerij med vizualnim in slušnim zaznavanjem ter predvsem značaju večplastne soodvisnosti medijev, v katerih se porajajo.

 

Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani je zaposlena kot izredna profesorica na področju slikarstva. Splet: http://ksenijacerce.kibla.org/

 
Priporočamo