MG+MSUM

Marko Pogačnik, Svobodo živalim na Zemlji! Svobodo angelu v sebi!, 2018
#
#
#
#
#

Marko Pogačnik

Svobodo živalim na Zemlji! Svobodo angelu v sebi!

kozmogram, izklesan na megalitu, postavljenem pred pročeljem +MSUM-a, apnenec iz Lipice dimenzij 70 x 120 x 250 cm, klesala je Marika Pogačnik, 2018

 

Marko Pogačnik je pred Muzej sodobne umetnosti Metelkova postavil Megalit, ki sta ga donirala z ženo Mariko. Na eni strani tega »velikega kamna« je Marika izklesala Markov kozmogram na temo interakcije med živalmi in angelskimi bitji Zemlje, na drugi pa odtis navzočnosti muze, prinašalke ustvarjalnega navdiha iz jedra Gaje.

 

 

Svobodo živalim na zemlji! Svobodo angelu v sebi!

  • Z razvojem notranjih organov, ki jih je mogoče »nositi naokrog«, so živali izumile nekaj fantastičnega: svobodo prostega gibanja po zemeljskih pokrajinah. Lastnost gibljivih bitij smo ljudje podedovali od njih in jo pripeljali do absurda.
  • S tem, ko so živali razvile svoje instinkte, so pripravile pot za človeško intuicijo. To izvrstno darilo živali nam posledično omogoča, da smo v vsakem trenutku sposobni prejeti ustvarjalni navdih, bodisi iz zemeljskih, bodisi iz kozmičnih virov.
  • Živali so razvile občutek povezanosti v jati ali čredi, kar jim omogoča bivanje v skupnostih. To vrednoto smo ljudje podedovali kot sposobnost ustvarjanja družin, kultur in družb.
  • Živali so zaslužne tudi za razvoj različnih načinov vsrkavanja in razdeljevanja Zemljine življenjske sile. Naučile so nas vzdrževati življenje v utelešenih oblikah. Poslej se lahko prosto pretaka sem in tja po površini Zemlje in se razdeljuje med vsa živa bitja.
  • V nekem trenutku sem imel čast zdrsniti v telo živali, srne namreč. Tedaj se je do polne mere aktivirala žival v meni. Kar me je presenetilo in navdušilo, je neverjetna budnost živalske narave. V vsakem posameznem trenutku sem čutil svojo popolno navzočnost v telesu in okolju
  • Kdo pa je angel znotraj človeškega bitja? Človekova duša, obstoječa onkraj telesnih zaznav? Naša lastna vilinska narava, zatrta s krutostjo razumskega mišljenja? Naša zmožnost obstajati kot samostojna ustvarjalna bitja, uglašena z nihanjem Zemlje in Vesolja?

 

 

____________________

Marko Pogačnik je Unescov umetnik za mir, soustanovitelj gibanja OHO in član skupine OHO (1965–1971) ter član poljedelske in umetniške komune Družina v Šempasu (1971–1979). Razvil je litopunkturo – umetnost akupunkture pokrajin in mest, povezano s slikovnim jezikom kozmogramov. Razvija telesne vaje dotika Gaje in projekt Geopunkturnih krogov. Je tudi avtor knjig: Draga Zemlja, kako ti gre (Ljubljana: Aura, 2007), Moč Zemlje in Kristusova navzočnost (Maribor: Obzorja, 2000), Skrivno življenje Zemlje (Mengeš: Bird Publisher, 2010), Vesolje človeškega telesa (Ljubljana: Beletrina in Društvo za sožitje človeka, narave in prostora Vitaaa, 2017), Slovenija čudežna (Ljubljana: Beletrina in Društvo za sožitje človeka, narave in prostora Vitaaa, 2018).

 
Priporočamo