MG+MSUM

Siniša Labrović, Čreda.org, 2005
#
#

Siniša Labrović

Čreda.org

resničnostni šov, 2005

foto z dovoljenjem umetnika

 

Čreda.org (2005) je multimedijski projekt, ki parodira koncept resničnostne oddaje. S človeške perspektive so ovce neindividualizirane, zgolj predstavnice svoje vrste, in prav zaradi tega primerne za sodelovanje v tem projektu. Ne morejo si ustvariti neke podobe ali se »predstaviti«, pa kljub temu upam, da bi vsaj ena od njih lahko postala zvezda. Gledalci nosijo odgovornost na dveh ravneh: najprej kot glasujoči in potem kot dobitniki nagradne ovce – ovce, ki je izpadla iz tekmovanja. V projektu sta dve »če« fazi. Če gledalec ne mara ovce, ki jo je dobil za nagrado, jo bodo zaklali. Ta faza je zasnovana kot usodna za avtorjevo morda samovšečno uvrstitev na »pravo stran« moralno neoporečnih. Drugi »če«: če bi želeli aktivisti za pravice živali ali kdorkoli drug ovco rešiti, jo lahko odkupijo tako, da z njo preživijo 24 ur pri sebi doma. Ovca, ki bo zmagala, bo podpisala pogodbo o dosmrtni oskrbi.

 

Voyeurizem, želja po resničnosti, identificiranje s povprečnostjo in povprečnost predstavljena kot nekaj izjemnega in vrednega javne pozornosti, anonimne množice, ki odločajo o posamezniku, sočasni tekmovalnost in pripadnost skupini, želja po individualizaciji, slavi in nagradi, anonimnost kot sinonim na neobstoj, nenehna izpostavljenost sodelujočih ne očem gledalcev, temveč kameri, ki izniči resničnost in pusti le oddajo kot resničnost, nezavedanje publike o razliki med dogodkom in posredovanjem dogodka v medijih – to so nekatere od prvin reality šovov ali resničnostnih oddaj, ki jih poskuša prikazati Čreda.hr.

 

Iskreno upam, da so ovce vredne tega, da se kosajo z ljudmi pri ustvarjanju čudovitega dolgčasa resničnostnega šova.

 

 

_____________________

Siniša Labrović se je rodil leta 1965 v Sinju na Hrvaškem. Prvo samostojno razstavo je imel v Galeriji Otok v Dubrovniku leta 2000. Od takrat je razstavljal že po vsej Hrvaški in v tujini. Leta 2005 je zbudil pozornost svetovnih medijev (Reuters, BBC, Ansa, New York Post, The Guardian, The Times, NBC, ABC) z delom Čreda.org, v katerem so ovce tekmovale v resničnostni oddaji. Leta 2007 je dobil odkupno nagrado na prvem natečaju T-HT-ja in Muzeja sodobne umetnosti v Zagrebu za video Družinski dnevnik. To delo je na stalni postavitvi v Muzeju sodobne umetnosti, video dokumentacija akcije Obvezovanje ranjencev (2000) pa je vključena v stalno postavitev Galerije umjetnina v Splitu. Več njegovih del je v zbirki Umjetnička galerija Dubrovnik. Leta 2009 se je z delom (knjigo) Lisansustu Egitim/Postagraduate Education predstavil na 11. istanbulskem bienalu. Leta 2012 je zastopal Hrvaško na 13. arhitekturnem beneškem bienalu z naslovom Common Ground skupaj s Skupino Pula, Hrvoslavo Brkušić, Igorjem Bezinovićem in Borisom Cvjetanovićem. Siniša Labrović je svobodni umetnik, ki živi v Zagrebu.