MG+MSUM

Aleksandar Srnec (Nove tendence): Luminoplastika 2, 1968
#
#
#
#
#

Aleksandar Srnec

Soudeleženec gibanja Nove tendence

1924–2010, Zagreb, Jugoslavija, zdaj Hrvaška

 

Luminoplastika 2, 1968

Z dovoljenjem Muzej suvremene umjetnosti Zagreb 

 

 

Mednarodno gibanje nove tendence

1961–1973

 

Umetnostni fenomen, ki je znan pod imenom Nove tendence, je med najvplivnejšimi umetnostnimi projekti iz zgodnjih šestdesetih let. Njegov zaščitni znak sta programirana in kinetična umetnost. Gibanje je bilo osnovano v Zagrebu, v živahnem duhovnem ozračju odprtosti do novih pojavov v vizualni umetnosti, glasbi, filmu in gledališču, in sicer prav v času, ko je Zagreb postal eno pomembnih evropskih kulturnih središč.

 

Galerija sodobne umetnosti (današnji Muzej sodobne umetnosti, Zagreb) je med letoma 1961 in 1973 pripravila pet mednarodnih razstav, ki jih imamo lahko za nadaljevanje in razvoj misli določenih sodelavcev EXAT-a 51. Nove tendence so hotele doseči sintezo različnih oblik umetnosti šestdesetih in sedemdesetih let. Začetke programirane in kinetične umetnosti je tako mogoče zaslediti že leta 1961, njun značilni jezik pa je Nove tendence kot gibanje dokončno zaznamoval že na naslednji razstavi leta 1963.

 

Zahvaljujoč tej manifestaciji so v dobi trinajstih let v Zagrebu razstavljali najuglednejši umetniki in teoretiki neokonstruktivistične in kinetične umetnosti ter teorije informacij, s čimer so pustili trajen pečat na sodobni umetnosti regije.