MG+MSUM

2005-2015 | Tao G. Vrhovec Sambolec: Untitled Time
Razglednice, instalacija mešanih medijev, prilagodljive dimenzije, 2013
#
#

Tao G. Vrhovec Sambolec: Untitled Time

Razglednice, instalacija mešanih medijev, prilagodljive dimenzije, 2013

 

 

Umetniško delo Untitled Time sestavlja niz identičnih razglednic z napisanim navodilom: 

"Vzemi si čas

Napiši to razglednico sebi in si jo pošlji zdaj 

Dobiš jo enkrat v prihodnosti"

 

Razglednice so del instalacije, ki obiskovalce vabi, naj sledijo navodilom in aktivirajo umetniško delo.

 

To, da obiskovalec sam sebi pošlje razglednico in se ob tem zaveda, da jo bo prejel/a enkrat v neopredeljeni prihodnosti, sproži njegovo pričakovanje in domišljijo o tem, kakšen bo njegov/njen prihodnji spomin na zdajšnji trenutek. Prejetje razglednice v prihodnosti pa zbudi spomin na trenutek pošiljanja in na preteklo predstavo o njenem (takrat prihodnjem) prejetju.

 

Ko se delo razvija v času, zlagoma prestopa meje razstavnega prostora, se širi v zasebne domove obiskovalcev ter se razgrajuje v mnoštvo enkratnih in zasebnih sporočil. Skozi ta proces Untitled Time omaje odnose med obiskovalcem in umetniškim delom, spominom in pričakovanjem, časom in materialnostjo.

 

Projekt podpirajo: Pošta Slovenije, Sipronika d.o.o.

 

______________________________

Tao G. Vrhovec Sambolec (SI/NO/NL) je umetnik in glasbenik, ki se v postavitvah ukvarja z nevidnimi efemernimi pojavi ter idejo prostora. Njegova umetniška praksa je poetično raziskovanje razmerij med prehodnimi in časovnimi tokovi – kot so zvočni in vremenski pojavi in človeške aktivnosti – ter njihovimi naselitvami v zgrajenih okoljih in socialnih prostorih. V njegovih instalacijah je arhitektura občutljiva do svojega neposrednega efemernega okolja; sočasno pa je z ustvarjanjem situacij, v katerih je vzpostavljen obrat med zunaj in znotraj, nepredvidljivim in konstruiranim, stalnim in začasnim, okrepljena časovna dimenzija arhitekture. Njegovo delo obsega interdisciplinarne instalacije, instalacije mešanih medijev, zvočne intervencije in elektroakustično glasbo. Tao je od leta 2013 raziskovalec na Akademiji za umetnost in oblikovanje v Bergenu na Norveškem. Razstave in performansi je imel v številnih galerijah, muzejih in glasbenih festivalih po Evropi, med drugimi: Galerija Kapelica - Ljubljana, Galerija ŠKUC - Ljubljana, Moderna galerija - Ljubljana, MSUM, Ljubljana, Public Space With a Roof Gallery - Amsterdam, Ars Electronica - Linz - Avstrija, Madrid Abierto - Madrid, Sonic Acts Festival - Amsterdam, AV Festival - Newcastle Upon Tyne, CMMAS - Morelia, Mehika.

 

Umetnikova domača stranwww.taogvs.org, www.realitysoundtrack.org