2005-2015 | Franc Purg in Sara Heitlinger
Instalacija, 2006-2014
#

Sara Heitlinger in Purg Franc: Priviligirane Taktike 1

Instalacija, 2006-2014

 

Prevod in branje: Arbel Stern, Cecilia Järdemar, Yuki Higashino , Madalen Vicassiau, Iris Garrelfs, Mario Radinović, Yulia , Nagisa Moritoki Grazia Dentoni, Cristian Perisi, Tanja Schlander, Maja Gorjup, Inmaculada Saranova de Martin, Ida Hiršenfelder.

 

 

V beli sobi je deset zvočnikov ali več in naenkrat se sliši deset ženskih glasov v različnih jezikih razvitega sveta, ki opisujejo trideset navodil - taktik za uspešno krajo v trgovinah . V središču prostora visi iz stropa običajna črna torba in pod torbo piše:

 

Ta torba blokira signale kot so: EM, RF, RFID, AMT. To so najpogostejši varnostni sistemi, ki se uporabljajo za preprečevanje kraje v trgovinah. Od nekdaj se je kradlo in vedno se bo, dokler bo obstajal denar. Neoliberalni kapitalistični sistem lajša proces »zakonite« kraje revnim s strani tistih, ki imajo moč. Neomejeno trgovanje, ki ga vodi zgolj dobiček in ki ne upošteva človeških vrednot niti se ne ozira na okolje, je povečalo prepad med razvitimi državami in državami v razvoju.

 

V bogatih deželah se nam ne zdi nič narobe, da izkoriščamo naravne vire in poceni delovno silo nerazvitega sveta. Kar se da se trudimo zaščititi lastne privilegije tako, da nadzorujemo priseljevanje, kot na primer s schengensko mejo. Vendar si delamo utvare, če mislimo, da je naše blagostanje varno in da kapitalizma ne bo nikoli konec.

 

Za večino svetovnega prebivalstva je pritisk vsak dan večji. Krasti multinacionalnim korporacijam je oblika odpora. Uporabimo lahko isto taktiko kot svetovni kapitalistični sistem, zato da preživimo in hkrati spodkopljemo ta sistem. Kdaj je kraja zločin in kdaj privilegirana taktika? Ta projekt se osredotoča na nekaj, kar je skrito, in to izpostavlja v skupni areni. Kot homeopatsko zdravilo lahko majhna količina kriminalne dejavnosti znotraj varnosti naše družbe pomaga odpravljati zablode in brezbrižnost do večjih zločinov. (Izjava 2006)

 

______________________________

Spletne povezavehttp://www.ljudmila.org/scca/purg/http://francpurg.net/http://saraheitlinger.net/