MG+MSUM

2005-2015 | Marika in Marko Pogačnik: Vrata v Gajine prvinske svetove
Instalacija, kamen in tkanina, 2015
#
#

Marika in Marko Pogačnik: Vrata v Gajine prvinske svetove

Instalacija, kamen in platno, 2015

 

 

Da bi lahko doživeli »sveti prehod« pojdite skozenj v temle ritmu:

Tri korake naprej, dva nazaj – tri korake naprej, dva nazaj.

Potem prisluhnite svojemu občutku.

 

 

Instalacijo je navdihnilo ime vasi Šempas, kjer sta Marika in Marko Pogačnik skupaj z ostalimi sodelavci iz skupine OHO leta 1971 ustanovila poljedelsko in umetniško komuno imenovano Družina v Šempasu (1971-1979). Prvotni zapis imena Šempas iz 13. stoletja se glasi »Santo Passo«, kar v latinščini pomeni »Sveti prehod«.

 

Instalacija je postavljena tako, da gre obiskovalec lahko skozi portal Svetega prehoda. S pojmom Svetega prehoda dandanes označujemo medrazsežnostni portal, ki vodi iz dimenzije bivanja, v kateri trenutno obstajamo, v določene paralelne resničnosti. Prevod iz tri-dimenzionalnega v več-razsežnostni prostor omogočata dva kozmograma izklesana v kamnu.

 

______________________________

Marko Pogačnik (1944)

V letih 1965-71 deluje v okviru umetniškega gibanja in skupine OHO, od 1971-79 v poljedelsko-umetniški komuni v Šempasu. Od takrat dalje dela na področju integralne ekologije in geokulture. Razvil je litopunkturo - umetnost akupunkture krajev in mest s pomočjo znamenj imenovanih kozmogrami. Izbor knjig: Elementarna bitja,   Draga Zemlja, kako ti gre, Ko se Boginja vrne, Skrivno življenje Zemlje. Je predsednik Društva za sožitje človeka, narave in prostora VITAAA iz Ljubljane.

 

Marika Pogačnik (1947)

Ustvarja tako, da preobraža naravne snovi, najsi bo les, kamen ali volna v umetniške stvari. S pomočjo notranje zbranosti zna preobraziti material v živ organizem. Od leta 1965 naprej sodeluje s svojim možem Markom Pogačnikom.

 

Umetnikova domača stranwww.markopogacnik.com