MG+MSUM

2005-2015 | Andreja Kulunčić z Osmanom Pezićem, Saidom Mujićem, Ibrahimom Čurićem: Bosanci ven! (Delavci brez meja)
Projekt in situ za razstavo Muzej na cesti, Moderna galerija, Ljubljana, Slovenia, 2008
#
#

Bosanci ven!  (Delavci brez meja)

Andreja Kulunčić (avtorica)

Osman Pezić, Said Mujić, Ibrahim Čurić (soavtorji)

Projekt in situ za razstavo Muzej na cesti

Moderna galerija, Ljubljana, Slovenia, 2008

 

Oblikovanje: Dejan Dragosavac-Ruta

 

Projekt se loteva odnosa Slovencev do delavcev iz Bosne. Umetnica je razvila projekt v sodelovanju s tremi gradbenimi delavci iz Bosne, ki so v času, ko je projekt nastajal, delali na gradbišču prenove stavbe Moderne galerije. Vsi štirje so podpisali avtorsko pogodbo z Moderno galerijo in delali na projektu pod enakimi pogoji,  v dislociranih muzejskih prostorih.

 

Končni produkt tega sodelovanja je bila kampanja na svetlobnih panojih v mestnem središču. Delavci so izbrali štiri glavne teme – pogoje dela, življenje v samskem domu, nekakovostno prehrano in ločenost od družin – kot tudi neposredni ton kampanje, ki po eni strani ozavešča stereotipno mišljenje o Bosancih v Ljubljani, po drugi strani pa ponuja njihove »dobre« življenjske in delovne pogoje Slovencem.

 

 

Napisi na plakatih

Tiho bodi pa delaj!

Moj delovni dan se začne zgodaj zjutraj, kdaj se bo končal, pa ne vem. Odvisno od delovodje, ki mi lahko reče, da moram delati pozno v noč, ne vpraša pa, če od utrujenosti lahko zdržim. Moje delo je fizično zelo naporno.

 

Otroke imej doma!

Hoteli bi pripeljati svoje družine iz Bosne, ampak to ni mogoče, ker imamo slabe plače. Tukaj ne bi nihče dovolil, da njegova družina tako trpi kot naše.

 

Dosti zate!

Jemo na gradbišču, pogosto na cesti, v dežju, pozimi, na močnem soncu. Hrana je vedno ista, ni je veliko.  Velikokrat smo lačni.

 

Bosanci ven!

Moram delati pod vsakršnimi pogoji, ker je moja delovna viza vezana na delodajalca. Odpustitev avtomatično pomeni odhod iz Slovenije. Boljšega dela si niti ne smem iskati.

 

Za kogar je, dobro je!

V Sloveniji sem že dolgo. Zamenjal sem veliko stanovanj, ampak še nisem naletel na samski dom, ki bi bil dostojen človeka, prej živali: vlaga, ščurki, miši, zaradi katerih ne moreš pustiti niti perila, kaj šele hrano. Sanitarije so velik problem, še dobro, da se ne okužimo.

 

______________________________

Umetničina domača stranwww.andreja.org