MG+MSUM

2005-2015 | Nika Autor: Impresije: K(raj)ina Slovenije | Razglednice
Mešana tehnika, vsaka 110 x 90 cm, 2011 – se nadaljuje | Video, 9 min, OF/ Obzorniška Fronta, 2010
#
#

Nika Autor: Impresije: K(raj)ina Slovenije

Mešana tehnika, vsaka 110 x 90 cm, 2011 – se nadaljuje

Produkcija: OF, KINO!, IRZU

Fotografije so nastale na podlagi posnetkov video arhiva RTV in prikazujejo slovensko krajino posneto s kamerami, občutljivimi na toploto. Na podlagi toplotne diferenciacije znotraj vizualnega oblikujejo novo podobo živega. To je predstavljeno kot nedovoljeno, kot tisto, kar moti idealno krajinsko mrtvost. Nasilje, ki je vpisano v vidno(st). V podobah tiči motnja, ki jo je potrebno odpraviti. Obrisi ljudi kazijo “slovensko” krajino.

 

 

Nika Autor: Razglednice

Video, 9 min, 2010 

Produkcija: OF/ Obzorniška Fronta

Film Razglednice je prvi del filmskega dvojčka Razglednice in Poročilo o stanju prosilcev za azil v Republiki Sloveniji, januar 2008–avgust 2009. Osredotoča se na diskurz, ki ga proizvajajo javna občila. Posnetki izhajajo iz arhiva RTV Slovenije in predstavljajo arhivsko zbirko oz. dokumente medijskega poročanja o vprašanju migracij med leti 2001-2008. Zanimala me je konstrukcija reprezentacije migranta, ki jo ustvarja dominatni diskurz oz. dominantna institucija, zadolžena za produkcijo podob in mnenj. FIlm kaže, kako podoba skozi selektivne postopke montaže, kadriranja in načina snemanja implicira kriminalizacijo in viktimizacijo. 

 

______________________________

Nika Autor deluje na področju sodobnih praks umetnosti. Leta 2008 je končala študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Umetniško prakso razume kot refleksijo družbene stvarnosti, ki prispeva k upiranju pogleda in ostrenju misli. Je del kolektiva Obzorniške fronte. Njena dela so bila predstavljena v nacionalnih in mednarodnih razstaviščih in festivalih, med drugimi: Film d’actualites- l’actu est a nous, Jeu de Paume, Pariz, Francija; Between Worlds II, Galerija Miroslav Kraljevič, Zagreb, Hrvaška; U3, 7. trienale sodobne umetnosti v Sloveniji, MSUM, Ljubljana; Shifts in Time: Performing the Chronic, MSUM, Dunaj, Avstrija; Alternative film/video, Festival novog filma i videa, Beograd, Srbija.

 

Umetničina domača stranwww.autor.si

 
Priporočamo