MG+MSUM

2005-2015 | Miha Ciglar: Virtualni viri | PERFORMANS
21. januar 2016 ob 18.00 uri
#
#
#

Miha Ciglar: Virtualni viri

Performans, 2014

 

Produkcija: IRZU – Inštitut za Raziskovanje Zvočnih Umetnosti

Ultrasonic avdio tehnologije d.o.o.

Foto: Ajda Schmidt

 

Performans Virtualni viri bo avtor Miha Ciglar izvedel v četrtek, 21. januarja 2016, ob 18. uri v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3.

 

Projekt Virtual Sources, se ukvarja s performativno uporabo usmerjenega zvoka. Posebni zvočniki, ki ustvarjajo zgoščen snop slišnega zvoka omogočajo oddajanje akustičnih vsebin zgolj v eni smeri. Zvočniki se pri tem uporabljajo indirektno, tako, da se zvok sliši šele preko refleksij oz. odbojev od sten, stropa ali različnih drugih predmetov. Ko se zvok projicira skozi dinamične oz. premikajoče se usmerjene zvočnike nastane zelo nenavaden akustični efekt. Odboji premikajočega se akustičnega žarka od sten delujejo kot virtualni vir zvoka, ki se premikajo po stenah in stropu. Usmerjen zvok v kontekstu elektro-akustične kompozicije omogoča, raziskovanje novih, prostorsko-akustičnih dimenzij ter ustvarjanje dinamičnih in virtualnih zvočnih polj. Ko-producenta projekta sta Inštitut za Raziskovanje Zvočnih Umetnosti IRZU ter zagonsko podjetje Ultrasonic avdio tehnologije, ki že več let razvija tehnologijo usmerjenega zvoka.

 

______________________________

Miha Ciglar (1980) – skladatelj in raziskovalec na področju avdio tehnologij - v svojem umetniškem delu postavlja v ospredje predvsem performans, ki ga spremlja razvoj novih tehnologij in inštrumentov za glasbeno izražanje. Leta 2008 ustanovi Inštitut za Raziskovanje Zvočnih Umetnosti (IRZU) v okviru katerega vodi in kurira mednarodni festival sodobnih zvočnih umetnosti „EarZoom“. 2011 ustanovi zagonsko podjetje Ultrasonic Avdio Tehnologije, ki razvija hiper-direkcijske zvočnike ter računalniške vmesnike, ki omogočajo brez-kontaktno taktilno zaznavo. Ciglar je bil in iniciator in predsednik 38. Mednarodnega kongresa računalniške glasbe, ki je potekal septembra 2012 v okviru programa IRZU v Ljubljani.

 

Umetnikove domače straniwww.ciglar.mur.at, www.irzu.org, www.ultrasonic-audio.com