MG+MSUM

2005-2015 | Maja Delak & Luka Prinčič: Transmittance / Skin-deep Screens
Video dokumentacija spletnega performansa, 2011-2013 / Video, 57:35 min, 2011
#
#

Maja Delak & Luka Prinčič: Transmittance

video dokumentacija spletnega performansa, 2011-2013

 

 

Projekt Transmittance raziskuje umetniško sodelovanje, ki je lokalno, globalno, mreženo in oddajano (broadcasting/ streaming). Vključuje umetniško skupino performerjev, vizualnih umetnikov, glasbenikov in računalniških programerjev, ki raziskujejo performativne možnosti oddajanja in teleprezence s ciljem kreiranja novih oblik performansa in občinstva.

S poudarkom na kritičnih in socialno-ozaveščenih umetniških jezikih se projekt osredotoča na vprašanja telesa, sebstva in družbe, o katerih poskuša razpreti nedualistične perspektive. Ponovno poskuša premisliti koncepta gledalstva in spektakla, načine gledanja in občinstvo kot gledalce, ki opazujejo od zunaj. Skozi prosto dostopne tehnologije teleprezence projekt išče nove prostore vidnosti za uprizarjanje in novomedijsko umetnost, ob principu kritične dekonstrukcije pa poskuša aktivno zaobiti strukture moči, ki držijo v primežu fizične prostore umetniške reprezentacije. Ob tem projekt poudarja kreativne uporabe prostega in odprto kodnega programja in njegove učinke na umetniški proces in sodelovanje.

Projekt razvija specifično metodo improviziranega performansa, ki poleg predpripravljenih prizorov, ki pogosto trčijo ob specifike različnih umetniških medijev (performans, razširjeni film (expanded cinema), sound art, nove medijske realnosti), dopušča kompozicijsko svobodo.

 

 

Produkcija: Emanat

Koprodukcija: Polis Jadran Europa Pula, YANVII, Rad'Art Project/Artéco, Teatro Petrella, ESC Gallery Graz, KC Tobačna 001 (MGML), Galerija Kapelica (Zavod K6/4)

Muzej sodobne umetnosti Metelkova (MSUM)

 

Koncept: Maja Delak, Luka Prinčič

Performerji: Loup Abramovici, Marko Bolković, Maja Delak, Claudia Fancello, Matija Ferlin, Janez Janša, Luka Prinčič,  Ingrid Berger Mhyre, Nataša Živkovič

Glasba in zvok: Marko Bolković, Maja Delak, Luka Prinčič, Jelena Ždrale

Moderatorji: Rea Korani, Maja Šorli, Igor Štromajer

Besedila in teoretične intervencije: Adele Cacciagrano, Tihana Maravic, Silvia Mei

Programiranje: Jakob Leben, Luka Prinčič

Video: Messmatik, Maja Smrekar, Ana Pečar, Luka Prinčič

Video streaming: Boštjan Božič, Mauricio Ferlin, Samuel Volsten

Oblikovanje svetlobe: Marko Bolković, Urška Vohar, Fabrizio Zanuccoli, Jakob Leben

Foto: Nada Žgank

 

 

 

Maja Delak & Luka Prinčič: Skin-deep Screens

Appearance of the bodies in the fold, peeling off into depth

Video, 57:35 min, 2011

 

 

Video prikazuje hkratno približavo dveh kamer, ki snemata improvizirano predstavo štirih umetnikov. Vsak od njih raziskuje pojem sramote skozi vsaj dva od naslednjih medijev: gib, zvok, video, luči, besedilo.

 

Povečani projekciji vključujeta tudi občasno prehajanje umetnikov prek prostora in okoljske zvoke. Za obdelavo videa v realnem času je bilo uporabljenih več kamer, rezultat pa je mnogoplastna, neenoznačna zaznava prostora.

 

Video se igra s pojmoma “prostora zunaj kadra” in “preostanka”. Pokaže le del predstave in tako prek zaznave kamer, obdelave videa, zvokov v offu in projekcij razgrne drugačen pogled nanjo.

 

______________________________

Maja Delak - plesalka, koreografinja, performerka, plesna pedagoginja - in Luka Prinčič - glasbenik, performer in intermedijski umetnik - delata z raznoliki mediji kot so performans, zvok, video, ples, radio, besedila in situacije, z namenom raziskave in umetniške refleksije stanja sodobnega bivanja. Od leta 2008 sodelujeta skozi različne projekte: telesne in plesne performanse, predstave, albume elektronske glasbe in večmedijske performativne koncerte.

 

Spletni strani projekta TransmittanceEmanat, Transmittance

Skin-deep Screens: Video