MG+MSUM

2005-2015 | Marko Batista: Chem:Sys:Reaktor
Zvočna instalacija, 2012
#
#

Marko Batista: Chem:Sys:Reaktor

Zvočna instalacija, 2012

 

Projekt CHEM:SYS:REAKTOR je zasnovan na analizi akustike prostora kot orientacijske točke za oblikovanje zvoka z upoštevanjem 'site – specific' pogojev. Avtor se loteva raziskovanj percepcije skozi fizikalne lastnosti elektronskega zvoka v razmerju do okolja v katerem nastaja, s čimer želi informirati obiskovalca o estetiki tako imenovanega 'prostorskega zvoka'. Zvočna skulptura je kot frekvenčni generator sestavljena iz modulov - začasnih zvočnih sistemov. Ti skozi eksperimentalne elektro-kemične vzvode tvorijo hibridno elektro-akustično celoto v rizomatski zvočni sistem, ki orisuje arhitekturo zvoka v prostoru. Električni impulzi potujejo skozi vrsto fluidnih materij in se združujejo v zvočne dražljaje. Skulptura oddaja dinamičen frekvenčni nabor valovanj, ki se spreminjajo glede na nihanje vrednosti med elektriko in kemičnimi procesi prisotnih reagentov, s čimer sistem postaja živi organizem. Na ta način avtor dopušča naključne možnosti za vedno nove konfiguracije dogodka, vzpostavljenega na podlagi električnih impulzov in slušne zaznave v prostoru.


V rizomatskem sistemu, ki deluje brez avtorja in živi svoje življenje, sinteza zvoka v prostoru postane politični subjekt, ki se odmika od hierarhičnih struktur zvočnih kompozicij. Ko se zvok loči od izvora in potuje po prostoru, gledalec, ki je izpostavljen trajektoriju zvokov, pridobi informacijo o medsebojnih odnosih zvočnih vsebin, saj s premikanjem hkrati različno zaznava usmerjene zvoke. Obiskovalec postane del arhitekture, medprostor in pregrada znotraj katere se znajde v poziciji akustičnega elementa pri potovanju zvoka skozi prostor.

 

Koncept in izvedba: Marko Batista

Tehnična podpora: Primož Juvan, Brane Ždralo

Produkcija: Aksioma – Zavod za sodobne umentosti, Ljubljana, 2012

Umetniški vodja: Janez Janša

Izvršna producentka: Marcela Okretič

Asistentka produkcije: Sonja Grdina

Foto: M.B.

 

______________________________

Marko Batista je v Ljubljani živeči intermedijski umetnik, eksperimentator zvoka, digitalne video slike in performer računalniško generiranih matric. Diplomiral je na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in magistriral na University of the Arts London. Leta 2014 v sodelovanju z zavodom Aksioma in Koroško galerijo vizualnih umetnosti predstavijo veliko razstavo Markovih del z naslovom 'Začasni objekti in hibridni prostori' v Slovenj Gradcu ter ostalih prizoriščih. Istega leta je nastala tudi prva samostojna publikacija, ki opisuje Markov ustvarjalni opus. Svoje delo predstavi na ARS ELECTRONICA 2008 ter sodeluje na mnogih intermedijskih festivalih: Cellsbutton#3, Arzenal Depo 2k, Transmediale 2010-Berlin, Device Art - Zagreb, 10. Istanbul Bienale Turčija, ...

 

Umetnikova domača stranhttps://microrobotic.wordpress.com