MG+MSUM

+MSUM | Publikacija: ZASILNI IZHOD


ZASILNI IZHOD,

dvojezični katalog, ki ga je uredila kustosinja Ana Mizerit.

Razstava Zasilni izhod se posveča vprašanjem sodobnih ekoloških praks, ki se pri iskanju odgovorov na urgentna okoljska vprašanja današnjega časa navezujejo na temo zasilnega izhoda.

Spremna besedila v katalogu so napisali dr. Bojana Kunst, dr. Tomaž Mastnak, dr. Bojana Piškur in Maja Fowkes. Nanašajo se na teme, ki jih obravnavajo sodelujoči umetniki, oziroma na strategije, ki jih zagovarjajo kot možni ”zasilni izhod”.

Dr. Bojana Kunst se posveča iskanju sorodnosti rastlinskega in človeškega sveta v prispevku »Rastlinsko življenje in prostori umetnosti: o nedostopnem in vzajemnem«. Izpostavlja jezik ekološke poetične govorice ter vprašanje, kaj je rastlinskega v nas, kot nasprotje instrumentalnim odnosom in dojemanju narave v smislu čudenja, dominacije, življenjske odvisnosti.

O vzajemnosti, ki mora potekati skupaj z nečloveškim svetom na ravni političnega spopada proti mrtvi bodočnosti in izgubi človeštva, piše Dr. Tomaž Mastnak v prispevku »Na svoji zemlji«. Bolj kot na vzpostavljanje in identificiranje te vzajemnosti med človekom in naravo se osredotoča na pomen zemlje v družbenem in političnem boju.

Dr. Bojana Piškur nas v prispevku »Drevesa, več-kot-človeški kolektiv« nagovarja, naj se od dreves in gozdov učimo ter vadimo politiko solidarnosti z neljudmi. Brez tega razumevanja bo edina skupna točka, ki jo bomo imeli ljudje in neljudje, planetarna prihodnost brez nas.

V prispevku »Kozmično okolje slovenske skupine OHO« Maja Fowkes obravnava predstavnike slovenske neoavantgardne umetnosti ter njihove pristope k naravi in vprašanjem ekologije v času socialistične ureditve, ko je bila ekološka kriza prvič opažena na planetarni ravni. Njihovo delovanje obravnava s poudarkom na raziskovanju neantropocentričnih položajev in iskanju kozmološkega obstoja.

V katalogu so predstavljena dela in biografije umetnikov ter umetniških skupin, sodelujočih na razstavi Zasilni izhod.

+MSUM od 3. decembra 2021 do 11. septembra 2022.

__________________________

Naslov: Zasilni izhod
Urednica: Ana Mizerit
Besedila: Maja Fowkes, Bojana Kunst, Tomaž Mastnak, Bojana Piškur, Sebastian Cichocki, Nebojša Milenković, Ana Mizerit, Igor Španjol, Aleš Vaupotič, ter umetniki.

Jezik: slovenski, angleški
Leto: 2022
Založila: Moderna galerija, 2022
Opis: 104 strani; 700 izvodov
ISBN: 978-961-206-148-7
UDK: 7.038.5(083.824)
COBISS.SI-ID 112853507

Cena: 19 evrov