MG+MSUM

BENEŠKI BIENALE | Slovenijo bo na 59. beneškem bienalu zastopal slikar Marko Jakše

Marko Jakše bo zastopal Slovenijo na 59. beneškem bienalu, mednarodni razstavi likovnih umetnosti, ki bo potekala od 23. aprila do 27. novembra 2022. Umetniška vodja bienala, italijanska kuratorica Cecilia Alemani, je v svoji izjavi poudarila pomen domišljijskih transformacij, snovnih in nesnovnih, za današnji trenutek. V naslovu tokratnega bienala se je vsebinsko navezala na knjigo Mleko iz sanj britansko-mehiške slikarke in pisateljice Leonore Carrington (1917–2011), ki je svojo ustvarjalno pot začela v nadrealizmu.

 

Jakšetova razstava bo vključevala platna iz različnih slikarjevih obdobij. Za komisarja je bil letos imenovan direktor Moderne galerije dr. Aleš Vaupotič, za kustosa pa dr. Robert Simonišek. Paviljon Republike Slovenije bo v zaključnem segmentu zgradbe Arzenalov, osrednjega razstavišča glavne bienalne razstave.

 

Akademski slikar Marko Jakše, prejemnik nagrade Prešernovega sklada za leto 2015, s svojimi domiselnimi deli že več kot tri desetletja vznemirja javnost. Od začetka ustvarjalne poti se intenzivno posveča izključno slikarskemu mediju in znotraj tega raziskuje svoje specifične poudarke. S prepoznavnimi figuralnimi in krajinskimi motivi je ustvaril skrivnosten likovni univerzum, v katerem se prepleta sanjsko in realno, lirično in pripovedno, arhaično in sodobno. Jakše je izjemno samosvoj in sugestiven umetnik, ki s privlačnimi, deformiranimi podobami razpira nezavedno, čustveno in imaginarno. Čeprav je v nekaterih delih opaziti aluzije na pretekle pojave iz likovne umetnosti, se slikar napaja iz sedanjosti in tega kar je in kar občuti. Svoje potovanje dojema kot igro, v kateri raziskuje spontanost in ostaja večni otrok. Jakšetov likovni izraz je celovit, večpomenski in nezvedljiv na razumsko ubesedene koncepte.

 


Marko Jakše, Umirajoči slon, 2010–13, mešana tehnika na tepihu, 225 X 153 cm (foto: Dejan Habicht)