MG+MSUM

IZBOR PUBLIKACIJ V KNJIGARNAH | September 2021

Knjigarni v Moderni galeriji in Muzeju sodobne umetnosti Metelkova sta odprti. Publikacije lahko naročite tudi po pošti. Pišite nam na info@mg-lj.si in navedite, katere publikacije želite. Plačate lahko po povzetju ali po predhodnem plačilu na naš bančni račun. 

 

 

The Power of Secrets je montaža arhivskega gradiva, vezanega na kvirovske vsebine, v kateri Karol Radziszewski oblikuje nove načine razumevanja zgodovine, spomina in zakonodaje v vzhodni Evropi. Performativnost arhiva Karola Radziszewskega ni le v njegovih zgodbah o preteklosti, ampak predvsem v čudnem potencialu prihodnosti: njegovi revolucionarnosti, spremembah in obljubi svobode.

Cena: 25,00 €

 

Nancy Fraser v Fortunes of Feminism From State-Managed Capitalism to Neoliberal Crisis sledi razvoju feminističnega gibanja od sedemdesetih let prejšnjega stoletja in predvidi novo radikalno in egalitarno fazo feminističnega mišljenja in delovanja.

Cena: 15,00 €

 

Obsežna knjiga o enem najznamenitejših nemških povojnih umetnikov Josephu Beuysu, katerega cilj je bil preobraziti zahodno kulturo v bolj miroljuben, demokratičen in ustvarjalen kraj. Knjiga o umetniku, ki je bil znan predvsem po svojih risbah, performativni umetnosti, aktivizmu in poučevanju, zajame vse plakate iz njegovega celotnega opusa, najpomembnejšim izmed njih pa so namenjene celostranske ilustracije. Beuysovi zgodnejši plakati so pogosto najavljali razstave njegove lastne performativne umetnosti, medtem ko so njegovi poznejši plakati izražali njegova filozofska in politična stališča.

Cena: 35,00 €

 

Na kakšen način so umetniki v zadnjih 150 letih povezani z migracijo, izgnanstvom ipd.? Kakšno vlogo ima muzej v času množičnih migracij? To so le ena od vprašanj v publikaciji Migration; Traces in an Art Collection, ki si jih zastavita urednici (Maria Lind in Cecilia Widenheim) v povezavi z razstavo Migration v Malmö Konstmuseum, na kateri je bilo predstavljenih več kot sto del, nastalih od leta 1880 do danes. Predstavljeni so pogovori s kustosi razstave, ki opozorijo na različnost artikulacije in razmišljanja umetnikov na dojemanje preseljevanja.

Cena: 25,00 €

 

Parapolitics; Cultural Freedom and the Cold War, uredniki Anselm Franke, Nida Ghouse, Paz Guevara, Antonia Majača, sooči tako imenovano sodobno upanje v intelektualno avtonomijo in umetniško svobodo, na način, da preučuje uporabo modernizma v povezavi z hegemonijo v dvajsetem stoletju, predvsem v ZDA. Posebno pozornost namenja organizaciji CCF izven Evrope v času dekolonizacij. Cena: 34,00 €

 

Oli Mould v knjigi Against Creativity raziskuje pomen kreativnosti. Ustvarjalnost je skrita oblika neoliberalnega prilaščanja, je režim, ki daje prednost individualnemu uspehu pred kolektivnim razcvetom. Ali obstaja alternativa?

Cena: 19,00 €

 

 

 

V knjigarno MG+ sta pred kratkim iz galerije Gregor Podnar iz Berlina prispeli dve publikaciji o Tobiasu Putrihu: starejša iz leta 2007 nosi naslov 99-07 in je v angleškem jeziku, medtem ko je novejša Solar Limb/Routine Inspection iz leta 2015 ter v angleškem in nemškem jeziku. Obe vsebujeta tekste mnogih avtorjev in številne barvne fotografije.

Cena: 30,00 €

 

Knjiga Art, Self & System se osredotoča na razpravo pozicije umetnika kot podjetnika, kjer je umetniška praksa ustvarjanje sistema, ki zahteva samorefleksijo in samokontekstualizacijo. Knjiga je izšla na magistrskem študiju za likovno umetnost na Univerzi za umetnost v Zürichu. Odraža prepričanje, da je umetniška šola lahko pedagoška povezava, ki je namenjena prenosu znanja, eksperimentiranja in raziskovanja in je lahko središče za kritične razprave in razstave, ne le lokalno ampak tudi globalno.

Cena: 23,00 €

 

 

V knjigi Capital is dead Is this something worse? McKenzie Wark zagovarja, da so informacije ustvarile novo vrsto vladajočega razreda, ki z lastništvom in nadzorom informacij dominira delo in kapital. Ne le tehnološka podjetja, kot sta Amazon in Google, tudi Walmart in Nike si lastita proizvodno verigo z blagovno znamko, patenti, avtorskimi pravicami in logističnimi sistemi.
Cena: 23,00 €

 

Laura Raicovich v knjigi Culture strike Art and Museums in an age of Protest pojasnjuje, zakaj so muzeji v središču politične nevihte in kako jih je mogoče na novo misliti. Pokaže, kako so muzeji nastali kot kolonialne institucije z ideologijo nevtralnosti, ki prikriva njihovo vlogo pri ohranjanju konzervativnih kapitalističnih vrednot. In predlaga načine, kako je mogoče muzeje znova izumiti, da bi služili boljšim javnim ciljem.
Cena: 24,99 €

 

Marc Augé v knjigi The Future analizira prisotnost strahu v sodobnem svetu, kjer se prihodnost kaže le kot iluzija odrešitve in napredka projicirane apokaliptične anksioznosti.
Cena: 20,00 €

 
Priporočamo