MG+MSUM

KATALOG | Spore solidarnosti

Azijski kulturni center (Asia Culture Center) v Gwangjuju je po zaključku mednarodne razstave Solidarity Spores / Spore solidarnosti (15. maj 2020 — 25. oktober 2020) izdal obsežen katalog o umetniških praksah, ki se dotikajo tem kot so gibanje neuvrščenih, skupnost in solidarnost. Razstava je z novega zornega kota osvetljila zgodovino gibanja neuvrščenih in spremljajočih kulturnih in umetniških praks ter se pri tem spraševala, kako nas lahko duh solidarnosti osvobodi razdvajanja in konfliktov, ki se porajajo kot posledica neoliberalne globalizacije. S predstavitvami zgodovinskega časa in prostora, ki ju mlajše generacije niso doživele, nam s v katalogu prikazane umetniške prakse, ki vzbujajo upanje in kažejo možnost za nov svetovni red, enakost in skupno zgodovino.

 

Katalog Spore solidarnosti predstavlja projekte šestih kustosov ali skupin, med katerimi so: Bojana Piškur, Vali Mahlouji, Seonghee Kim, Sulki in Min / Goto Tetsuya, Dongjin Seo in Sungwon Kim.

 

Kustosinja Bojana Piškur je na razstavi v Gwangjuju in v katalogu predstavila prirejeno verzijo razstave Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih, ki je bila lani prvič na ogled v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM) in je med drugim prejela nagrado ICOM Slovenije za najboljše mednarodne projekte slovenskih muzejev in galerij za leto 2019. V Gwangjuju je bila konceptualizirana na rahlo drugačen način, saj se je osredotočala predvsem na zgodovinske primere kot na neke vrste uvod v kulturne politike gibanja neuvrščenih.

 

 
Priporočamo