MG+MSUM

MG+MSUM | NOVOSTI v Knjigarnah MG+MSUM

 

Zbornik Če bi gozdovi govorili, bi se od žalosti posušili

 

Zbornik Če bi gozdovi govorili, bi se od žalosti posušili je izšel ob istoimenski razstavi Nike Autor in združuje vizualne intervencije ter prispevke Nike Autor, Pavline Autor Oberstar, Đorđeta Balmazovića, Nicole Brenez, Olge Dimitrijević, Toma Holerta, Dušana Letnarja, Jurija Medena, Petre Meterc, Nataše Petrešin-Bachelez, Bojane Piškur, Hito Steyerl, Andreja Špraha in Naceta Zavrla.

 

Zbornik je izdala Slovenska Kinoteka v sozaložništvu z Moderno galerijo Ljubljana.

Cena: 10 €

 

 

Miha Maleš, Obrazi iz Sanj

Poezijo, ki jo je Miha Maleš objavljal v tridesetih letih in na začetku štiridesetih let, lahko danes odkrivamo kot pravo presenečenje, naj gre za njegove subtilne osebno refleksivne pesmi ali pa za njegove prepesnitve pesmi pranarodov, kot jih je imenoval sam: od indijanske, afriške in tihomorske poezije do poezije starega Egipta. Z njimi je Maleš uveljavil neko vrsto poezije, ki je v tem času v slovenskem prostoru z izjemo njegovih objav sploh ni bilo.
 

Pesmi so v tej knjigi objavljene skupaj z njegovim ciklom lesorezov Obrazi iz sanj, ki je nastajal v letih 1923 in 1924. Ti obrazi v nekaj sumaričnih linijah beležijo to, kar se umetniku prikazuje pred notranjimi očmi. Nekateri so na robu človeškosti, spet drugi so videti realistični portreti oseb, ki so v Maleševe sanje vstopale iz stikov v vsakdanjem življenju. Nekateri obrazi imajo enigmatičnost mask, nekateri se razkrajajo, da učinkujejo skoraj kot nočne more, spet drugi so se prikazali kot lepotni odmevi japonske umetnosti, ki jo je Maleš ljubil.

 

Uredila in izbrala slikovno gradivo Breda Illich Klančnik ; spremna beseda Miklavž Komelj

Založnik: Založba Pivec

ISBN 978-961-7026-70-2

Cena: 24,90 €

 

 

 

Maks Kavčič

 

Monografijo o Maksu Kavčiču (1909-1973), akademskem slikarju, scenografu, restavratorju, pedagogu, vsestranskem umetniku je urednikovala in založila umetnikova hčerka Metka Kavčič s sodelavci Meto Gabršek Prosenc, Markom Košana.

Kavčič je med letoma 1960 in 1965 pisal avtobiografijo, hči je to gradivo logično nadaljevala, nadgradila. Sprva je nameravala dopolniti biografijo iz kataloga, izdanega ob Kavčičevi retrospektivi v Umetnostni galeriji Maribor iz leta 1998, a so številni pisni dokumenti in brskanje po arhivih nenehno odstirali drobce njegovega življenja. Kavčičeva jih je strnila in bila pri tem maksimalno stroga v prikazu fragmentirane življenjske resničnosti.  Sledijo strokovne analize Kavčičevega umetniškega ustvarjanja. Meta Gabršek Prosenc je predstavila Kavčiča slikarja, umetnika in učitelja, v času zorenja 1931-1950, v obdobju dialoga z modernizmom med letoma 1951 in 1960 ter zadnjega obdobja 1961 do 1973, ki ga je naslovila Krog je sklenjen.

 

Založnika: Metka Kavčič, Maribor, Grafika Gracer d.o.o., Celje

ISBN 978-961-6992-44-2

Cena: 50,00 €