NOVOSTI | Why Art Museums?

 

Why Art Museums? 

The Unfinished Work of Alexander Dorner

ured. Sarah Ganz Blythe, Andrew Martinez, 2018

 

Alexander Dorner (1893-1957) leta 1938 postane direktor muzeja Rhode Island School of Design. Njegovo radikalno preoblikovanje galerij temelji na teoriji, ki jo je razvil v sodelovanju z drugimi modernističnimi umetniki med njegovim vodstvom Provinzialmuseum v HannovruKnjiga Why Art Museums? predstavlja Dornerjevo dediščino in vpliv na umetnostno zgodovino, izobraževanje in muzejsko prakso. Vključuje prvo izdajo govora Why Have Art Museums?, ki jo je pripravil Dorner na Harvardu, saj v njem raziskuje pomen in namen muzejev in umetnosti v družbi.

 

 

How Institutions Think

Between Contemporary Art and Curatorial Discourse

Razmislek o tem, kako institucije posredujejo informacije o umetnosti, kot tudi o kuratorskih, izobraževalnih in raziskovalnih praksah, medtem ko oblikujejo svet okoli nas.

 

How Institutions Think združuje mednarodno in multidisciplinarno skupino piscev, osredotočenih na vprašanja kot so ali je institucionalna gradnja še vedno mogoča, izvedljiva in zaželjena; ali obstajajo nastajajoči institucionalni modeli za progresivno umetnost in kuratorske raziskovalne prakse in kako lahko vzpostavimo etične principe in v skladu z njimi gradimo institucije.

 

Preko naslova iz knjige Mary Douglas iz leta 1986, How Institutions Think, zbornik reflektira prakse, rutine, modele in retoriko institucij ter anti-instituciji v sodobni umetnosti in kuriranju. Prispevki reflektirajo, do katere stopnje institucije posredujejo informacije o umetnosti, kot tudi o kuratorskih, izobraževalnih in raziskovalnih praksah, medtem ko oblikujejo svet okoli nas. O institucijah razmišljajo kot predmetih številnih disciplin, vključno s politično teorijo, organizacijskimi vedami in sociologijo.


Prispevki avtorjev: Nataša Petrešin Bachelez, Dave Beech, Mélanie Bouteloup, Nikita Yingqian Cai, Binna Choi in Annette Kraus, Céline Condorelli, Pip Day, Clémentine Deliss, Keller Easterling in Andrea Phillips, Bassam El Baroni, Charles Esche, Patricia Falguières, Patrick D. Flores, Marina Gržinić, Stefano Harney in Fred Moten, Alhena Katsof, Emily Pethick, Sarah Pierce, Moses Serubiri, Simon Sheikh, Mick Wilson
 

Urednika: Paul O'Neill, Lucy Steeds in Mick Wilson, založba MIT Press Massachusetts Institute of Technology.

ISBN 978-0-262-53432-1

Cena: 33,00 €