MG+MSUM

PUBLIKACIJA MESECA | Monument – Drago Tršar in Hello World. Revising a Collection

Meseca oktobra izpostavljamo dve publikaciji, ki sta izšli ob razstavah.

 

Ob razstavi Monument – Drago Tršar, je izšel obsežen katalog, ki obsega 256 strani in vsebuje 215 reprodukcij. Monografijo je uredil kustos razstave Marko Jenko. Marko Jenko je tudi avtor besedila, kjer analizira Tršarjevo kiparstvo s tematskega vidika množice. Obsežno biobibliografijo je pripravila Bojana Rogina, monografijo pa je oblikoval Darko Pokorn.

 

Ob razstavi Hello World. Revising a Collection, ki je bila letos na ogled v enem od osrednjih berlinskih muzejsko-galerijskih prostorov Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart, je izšla istoimenska publikacija, ki vsebuje preko 400 strani. Publikacija izčrpno dokumentira razstavo s predstavitvami in teksti so-avtorja razstave in direktorja Nationalgalerie Staatliche Museen zu Berlin Uda Kittelmanna ter vodje razstavišča Hamburger Bahnhof– Museum für Gegenwart Gabriele Knapstein s so-avtorji ter petih povabljenih gostujočih kustosov. Gostujoči kustosi: Zdenka Badovinac, Eugen Blume, Clémentine Deliss, Natasha Ginwala in Azu Nwagbogu so s svojimi specifičnimi geo-političnimi konteksti dopolnili razstavo, ki je temeljila na zbirki berlinske Nationalgalerie. Razstava z deli iz zbirk Moderne galerije, poimenovana Mesta trajnosti. Paviljoni, manifesti in kripte, je predstavljala pretežno izbor del vzhodnoevropskih povojnih avantgard iz zbirke Moderne galerije Arteast 2000+ in nekaterih drugih javnih in zasebnih zbirk, njena kustosinja, Zdenka Badovinac pa je tudi avtorica istoimenskega teksta v katalogu.

Razstava Mesta trajnosti. Paviljoni, manifesti in kripte bo od 15. novembra 2018 do 17. februarja 2019 na ogled v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova.

 

Priporočamo