MG+MSUM

+MSUM | +Kantina MSUM | Dogodki v juliju 2018

ERITREJSKI KAVNI OBRED


Petek, 20. julij 2018, ob 19.00 uri v +Kantini MSUM
Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3

 

Legenda pravi, da je kavo prvi odkril etiopski pastir Kaldi. Njegove koze so bile podnevi nenavadno energične in so skorajda poplesavale po zadnjih nogah, ponoči pa niso hotele spati. Opazil je, da se je to obnašanje pojavljalo, potem ko so koze jedle rdeče jagode z nekega grma. Vse to je zaupal imamu bližnjega samostana, ki je jagode sprva vrgel v ogenj, da bi se obranil zleh sil. Vendar se je iz jagod v ognju kmalu razvila prijetna aroma, zato jih je rešil iz ognja, jih strl in iz njih naredil pijačo, ki ga je ohranjala budnega med dolgimi urami večerne molitve.

 

Pitje kave ima v eritrejski kulturi drugačno vlogo, kot smo je morda danes navajeni pri nas. Zaznamuje namreč pomemben trenutek v dnevu, ko se s prijatelji in družino posedeš ob kavi in poklepetaš. Obred prav tako izvajajo ob prihodu spoštovanega in cenjenega gosta.

 

Zelena surova kavna zrna temeljito očistijo, nato jih počasi prepražijo na ponvi. Pri praženju se razvije močna aroma, ki je pomemben del slovesnosti. Nato v lesenem možnarju zmeljejo kavna zrna. Zmleto kavo stresejo v posebne glinene posode, imenovane »džebene«, dodajo vodo in mešanico zavrejo. Ko je kava skuhana, jo v enem curku nalijejo v manjše skodelice brez ročajev, »cine«. Kavno usedlino običajno še trikrat prevrejo. Kavo postrežejo skupaj s sladkimi kruhki ali pokovko.



Ljubitelji kave tega preprosto ne smete zamuditi!

 



KULINARIČNO POPOTOVANJE V IRAN

Petek 27. julij 2018, ob 18.00 uri v +Kantini MSUM
Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3


Vabimo na kulinarično popotovanje. Tokrat se odpravljamo v Iran, čudovito obmorsko državo na Bližnjem vzhodu.

 

Zadišalo bo po žafranu, meti in kuminu! Spoznali se bomo z iransko domačo kuhinjo, ki je tako slastna, da si boste oblizovali prste še cel vikend. Ob dobri hrani in družbi pa se prileže tudi dobra glasba, zato vas bodo naši prijatelji popeljali v zabavni svet iranskega popa.

 

Pridružite se nam v +Kantini MSUM na spoznavanju iranske kulture in kulinarike.

Priporočamo