MG+MSUM

+MSUM | SEDANJOST IN PRISOTNOST - PONOVITEV 9 | se izteka

 

Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3
 

 

Obveščamo vas, da se zadnja, deveta ponovitev razstave Sedanjost in prisotnost - ponovitev 9 izteka, na ogled bo samo še do nedelje, 29. novembra 2015.

 

V torek, 22. decembra 2015, ob 20. uri vabimo na odprtje razstave Krize in novi začetki: umetnost v Sloveniji 2005-15, ki bo zavzemala prvo in drugo nadstropje +MSUM-a.

Moderna galerija je pred natanko štirimi leti 26. novembra 2011 odprla Muzej sodobne umetnosti Metelkova, novo enoto Moderne galerije. Otvoritvena razstava izbora del iz iz zbirke Arteast 2000+ in nacionalne zbirke Moderne galerije Sedanjost in prisotnost, kustosov Zdenke Badovinac, Bojane Piškur in Igorja Španjola, je že s samim naslovom želela poudariti razumevanje sodobnosti, ki ni zavezana samo kronološkemu času, ampak opozarja predvsem na subjekte časa in na našo aktivno vlogo v njem. Tik za tem, ko smo odprli +MSUM, smo izvedeli, da za novi muzej ne bomo dobili posebnih sredstev, prav tako tudi ne za njegov program. Bili smo postavljeni pred dilemo, ali naj zapremo vrata + MSUM-a, ali pa naj se odločimo, da naredimo program brez denarja. Odločili smo se za nekaj, kar nič ne stane in zato ponovili razstavo, s katero smo muzej tudi odprli.  Kot smo zapisali v manifestu naših ponovitev: "Ponavljanje je tudi ena bistvenih značilnosti sodobne umetnosti (loop, ponovitev par excellence, je danes najbolj uveljavljeni način prikazovanja video umetnosti, prav tako uporaba dokumentacije, med priljubljenimi sodobnimi žanri je ponovna uprizoritev, re-enactment, v sodobnem kuratorskem žargonu pa se uporabljajo besede kot redefinirati, ponovno razmisliti (rethink in revisit). Za nas je še posebno pomembno dejstvo, da je ponavljanje eno bistvenih načel nastajanja zgodovine. Da je tak način ponovitve sploh mogoč, mora obstajati razvit umetnostni sistem. Ker ponavljanje žene travma, nas zanimata predvsem dve travmi, ki sta povezani z vzhodnoevropskim prostorom: travma odsotnosti razvitega umetnostnega sistema in travma nerealiziranih emancipatornih idealov komunizma.

Prvi ponovitvi razstave Sedanjost in prisotnost je do letošnjega leta sledilo še osem, ki so z izbranimi deli avtorjev iz zbirk Moderne galerije izpostavljale določene koncepte časa.

V trenutni postavitvi v prvem nadstropju +MSUM -a so izpostavljena dela umetnikov in umetniških skupin, ki se nanašajo na sam princip kolektivnega delovanja, samoorganizirane forme v umetnosti, kritiko in umanjkanje umetnostnega sistema (Gorgona, Kazimir Malevič, Goran Trbuljak, Goran Đorđević, Zoran Popović, Raša Todosijević).  Več o tej postavitvi in ostalih ponovitvah si lahko preberete na povezavi.

 
Priporočamo