MG+MSUM

MG+ | IZJAVA ob gladovni stavki Mihe Turšiča

 

Izjava Moderne galerije ob gladovni stavki Mihe Turšiča, v.d. direktorja KSEVT-a, dne 5. 10. 2015

 

Moderna galerija se je odzvala na prošnjo Mihe Turšiča, da v svojih  razstavnih prostorih v času odprtosti muzeja izvaja protest v obliki gladovne stavke:

 

1. ker je razstavni prostor Moderne galerije, nacionalne institucije za moderno in sodobno umetnost, namenjen javnemu dialogu in pobudam, kar včasih vključuje  tudi  proteste, ki se neposredno ali posredno dotikajo vprašanj v zvezi s sodobno umetnostjo. Protestne akcije umetnikov je treba ne nazadnje razumeti v kontekstu njihove umetnosti. Rekonstrukcijo Tržaškega konstruktivističnega ambienta iz leta 1927 sta za  Moderno galerijo  zasnovala Miha Turšič in Dragan Živadinov. Bila sta pobudnika vključitve  tega pomembnega dela, ki ga je mogoče imeti za prototip sodobne instalacije, v našo stalno zbirko in s tem v narativ nacionalne zgodovine umetnosti. Tako sta ključno pripomogla k zgodovinjenju v preteklosti marginaliziranih historičnih avantgard in hkrati opozorila na potrebo po kontekstualizaciji lastnega dela v okviru lokalnih tradicij. Samo  s pomočjo levitacijskih objektov iz Tržaškega ambienta je moč razumeti današnje  Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij ( KSVET) v Vitanju.

 

2. ker je obstoj KSEVT-a v Vitanju pomemben ne samo za razvoj sodobne umetnosti v Sloveniji, temveč ima tudi pionirsko vlogo v raziskovanju kulturalizacije vesolja v mednarodnih  okvirih. Ustavitev tako pomembne dejavnosti KSEVT-a  bi bila nepopravljiva izguba tako za naš kot tudi širši prostor. Tik po tem, ko se nam je vsem zdelo, da s projektom KSEVT Turšič-Zupančič- Živadinov razbijajo mit o tragičnem slovenskem umetniku, se zdi, kot da se nam ta spet vrača.

 

3. ker je protest povezan s splošnim stanjem in položajem kulture v slovenski družbi, ki se kaže tako v finančni podhranjenosti kulturnih institucij, neodvisnih producentov kot tudi umetnikov. Ne nazadnje se položaj in pomen kulture za državo kaže tudi v predlogih državnega proračuna za leto 2016 in 2017, ko se v času povišanja proračuna postavka za kulturo znižuje. Žrtev nekajletnih zaporednih nižanj  sredstev je tudi Moderna galerija s svojima muzejema. A obenem se povečujejo sredstva za represivne resorje! To pove veliko o viziji razvoja slovenske družbe. Ob vsem tem hiranju na obroke pa tudi ni politične moči in volje za spremembo kulturne politike.

 

Moderna galerija želi, da se protest Mihe Turšiča čim prej zaključi s konstruktivnimi in konkretnimi rešitvami za KSEVT in kulturo in umetnost v Sloveniji.

 

Povezava na blog Mihe Turšiča: "J'Accuse …!".

 

Fotografije s tiskovne konference stavkajočega Mihe Turšiča 9. oktober 2015 ob 12.00 uri v Moderni galeriji.