MG+MSUM

+MSUM | (S)TRIP | Stripovsko popotovanje za pogumne

V okviru festivala stripa Tinta 2020 smo v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM) odprli stripovsko razstavo Lewis Trondheim in Pijani zajci. Ker vas žal trenutno ne moremo povabiti v muzej na igriv vodeni ogled in delavnice, vas bomo poskušali popeljati na virtualno stripovsko popotovanje - (S)Trip.

 

Za začetek si lahko ogledamo simpatično vodstvo kustosa razstave in enega od razstavljajočih striparjev Izarja Lunaček, ki vam bo predstavili ekipo Pijanih zajcev (Izar Lunaček, David Krančan, Miha Hančič, Matej DeCecco, Ivan Mitrevski, Igor Šinkovec, Tanja Komadina, Sanja Pocrnjić in Aja Sredanović) in njihove »nenavadne« stripe, ki po formi in aktivni udeležbi spominjajo na družabne igre. Popeljal vas bo tudi do Francije in predstavil Lewisa Trondheima ustanovitelja najvplivnejše francoske neodvisne strip založbe L'Associacion in avtorja več kot sto stripov (od avtobiografskih prek avantgardnih do veselo komercialnih). Na koncu boste pa izvedeli tudi kaj je Zlatirepec!

 

Zdaj pa zberite ekipo (starše, brate, sestre, prijatelje na video klicu...), zavihajte rokavčke, pripravite svinčnike oz. flomasterje, in se lotimo dela! Po navodilih Pijanih zajcev poskušajte ustvariti svoje nenavadne stripe, izprepletene zgodbe, smešne like... Kljub dokaj enostavnim pravilom, naši stripaji opozarjajo – naloge so precej zahtevne in tooliko bolj zabavne!

 

KRIŽANKA - »V tem izzivu smo po trije skupaj risali strip, ki se ga da brati v obe smeri: vodoravno in navpično. Prvi risar naredi štos iz treh sličic v zgornji vrstici, naslednji naredi enako v srednji in tretji ponovio vajo v spodnji, pri tem pa moravsak od njih paziti, da vsaka slikica obenem nadaljuje zgodbo tudi po vertikali. Težje, kot se zdi, zato je edini zares uspeli primer tistale žaba, ostalo pa so bolj ali manj smešni napol kiksi. Ampak z zlatim srcem.«

 

ŠAH – »En risar nariše strip, a uporabi le vsak drug okvirček. Drug risar nariše svojo zgodbo v ostale okvirčke, tako da lahko deluje samostojno ali pa v kombinaciji z zgodbo kolega. Za lažjo orientacijo je ena zgodba na črnem in druga na belem. Lahko pa berete vsako posebej ali obe skupaj. Tri za ceno ene!«

 

POVEZAVE – »Tu je pa ideja, da se vsaka slikica prek nekaga predmeta povezuje z vsemi slikicami, ki se jih dotika.«

 

Ne pozabite nam poslati svojih izdelkov na izobrazevanje@mg-lj.si! Lahko nam seveda pošljete tudi svoje verzije stripov oz. stripovskih igric, ki ste si jih izmislili s svojimi ekipami.

 
Priporočamo