MG+MSUM

MG+MSUM | MEDNARODNI DAN DRUŽIN | Umetniške družine

 

Ob Mednarodnem dnevu družin vas vabimo, da ta vikend povabite člane svoje družine na virtualni sprehod po naših spletnih zbirkah in razstavah ter skupaj poiščete in spoznate družine, ki živijo v Moderni galeriji

 

Vendar bodite pozorni- družine so lahko različnih oblik in velikosti, vsaka je posebna na svoj način, prav tako kot so posebna umetniška dela, katerim navdih za motiv je bila družina… 

 

Medtem ko boste na delih slovenskih modernistov kot so France Kralj, Maksim Sedej, Gabrijel Stupica, Marko Šuštaršič, Marij Pregelj, Jože Ciuha itn. v hipu prepoznali upodobitve družin (ali pa le nekaterih njihovih članov), vam bo sodobna umetnost postregla z bolj raznolikimi in nenavadnimi primeri.

 

Kot portret družine, tokrat umetniške, bi tako lahko razumeli Organigram NSK, shemo v obliki družinskega drevesa, ki prikazuje organizacijo in delovanje skupine Neue Slowenische Kunst. V družini NSK, člani nimajo istega priimka, vendar pa se vsi podpisujejo enako. Kako? S svojimi simboli! Ob opazovanju njihovih del boste gotovo opazili ponavljajoče se elemente, kot je npr. črni križ. Kateri simbol pa na svoji portretni fotografiji uporablja skupina Irwin?

 

Nekateri bivši člani skupine OHO so se po razpadu skupine ponovno formirali, tokrat dobesedno v družino, Družino iz Šempasa, ruralno, umetniško in duhovno skupnost. Skupaj so delali, ustvarjali in živeli svoj moto Umetnost je del življenja in življenje del umetnosti. 

 

Danes, v časih socialnih izolacij, moramo več kot kdaj koli prej skrbeti za dobre odnose in prijetno vzdušje v družinah. Zato razveselite člane svoje družine in jim po sprehodu po umetnosti organizirajte druženje. Lahko zaigrate družinsko igro, se lotite izdelave lastnega družinskega drevesa, ustvarite nenavadni družinski portret ali pa skupno družinsko umetnino. Svoje izdelke lahko podelite z nami na izobrazevanje@mg-lj.si.

 

Veselo druženje!