MG+MSUM

MG+MSUM | OSTANI DOMA I Igriva knjiga

Drage Minimalistke in Minimalisti!

 

Čeprav je naše tradicionalno druženje v muzeju ob Noči knjige tokrat žal odpadlo, ne bodite žalostni! Obljubimo, da bomo ob prvi priložnosti pripravili lučke za nočna raziskovanja razstav, knjige in ustvarjalni material za druženje ter vas povabili na nočitev v muzeju. Do takrat pa naj nam bo v tolažbo skupni sprehod. V tednu, ko praznujejo knjige, se bodo naši Mali koraki sprehodili po poteh besede, poezije, literature, ilustracije in književnosti nasploh.

 

Današnji sprehod začenjamo v družbi dekleta s knjigo. Umetnik Frančišek Smerdu je za svoj kip izbral motiv bralke, klasičen in zelo pogost motiv v zgodovini likovne umetnosti. Smerdu je skulpturo izklesal v marmorju pred več kot pol stoletja. Ko bi vsaj vedeli, katero knjigo drži bralka v rokah! Gotovo je zelo zanimiva, če jo tako vneto bere že toliko časa...

 

Motiv knjige oz. knjig najdemo tudi pri Portretu očeta Marija Preglja. Umetnik je svojega očeta simbolično postavil pred knjižno omaro. Tako kot obrazne poteze orisujejo fizično podobo portretiranca, knjige poudarjajo njegove osebnostne lastnosti, njegovo strast, poklic profesorja in pisatelja. Marij Pregelj z upodobitvijo knjig pripoveduje zgodbo o svojem očetu, Ivanu Preglju. Vendar to ni njegova edina povezava s knjigo. Kot smo lahko opazili na nedavni retrospektivni razstavi Marija Preglja v Moderni galeriji, je slikar večino svojih motivov črpal prav iz literature. Zelo rad je ilustriral otroška literarna dela (najbolj znane so njegove ilustracije za afriške pripovedke, francoske pravljice, zgodbi Peter Pan in Beli očnjak), pa tudi dela za odrasle kot so Starec in morje, Pod svobodnim soncem, Iliada in Odiseja...

 

Knjiga je zanimiva tudi sodobnim vizualnim umetnikom- kot motiv, simbol, velikokrat pa tudi kot umetniško delo, t.i. knjiga umetnika.

 

Knjiga umetnika je oblika umetniške izjave, ki se v umetnosti pojavi prvič sredi 20. stoletja (enkrat takrat, kot je nastala Smerdujeva bralka z začetka sprehoda) in se sčasoma oblikuje v samostojni medij, ki združuje različne tehnike. V naši zbirki so zagotovo najbolj igrive (in posledično vam tudi najbolj zanimive) umetniške knjige skupine OHO.

 

Umetniki te najpomembnejše avantgardne skupine pri nas so bili prvi, ki jim knjiga ni predstavljala le nosilca besedila. Svoje knjige so zasnovali na način, da je bila oblika knjige enako pomembna kot njeno besedilo. OHOjevci so se spraševali, katera plat knjige je najboljša, zanimalo jih je razmerje med besedilom, podobami, pa tudi platnicami. Prav pri platnicah je njihova igrivost še posebej poudarjena, zato so ohojevske knjige nepričakovanih oblik, nenavadnih velikosti, velikokrat brez besedila, ali pa so na posameznih straneh zapisane le črke.

 

Medtem, ko OHOjevcem besedilo ni bilo najpomembnejši del knjige, je vsebina tisto, kar zelo zanima dva umetnika iz naše zbirke Arteast 2000+, Jožeta Baršija in Jurija Alberta. Oba v svojih delih poudarjata vsebino besedil, knjig, predvsem element prepisovanja besedila. Menita, da ponovno, natančno branje, ponavljanje, kopiranje in postavljanje besedil v novi kontekst, odpira številne nove možnosti interpretacije.

 

Kateri pa je vam najboljši del knjige? So to platnice, ki vas v hipu prepričajo, da knjiga mora z vami domov ali naslov, ki pritegne vašo pozornost in vam ne da miru, dokler knjige ne preberete? Mogoče so podobe znotraj knjige tiste, ki najbolj vzburijo vašo domišljijo ali zanimivo besedilo, ki zgodbo pelje v nepričakovane smeri? V vsakem primeru, ko je knjiga enkrat v naših rokah, se z njo pričenja igra raziskovanja in obojestranskega spoznavanja.

 

Pred nami je počitniški teden in kdo je boljša družba v teh časih kot knjiga? Branje si lahko popestrite z ustvarjanjem. Mogoče ste na našem sprehodu dobili kakšno idejo za svojo verzijo knjige? Kaj pa, če imate že napisano knjigo? Potem ji naredite platnice, ali ilustrirajte najljubšo zgodbo. Poskušajte oblikovati nenavadno, igrivo knjigo brez besedila. Ali pa samo prepišite najljubše odlomke prebranih knjig in jih obesite nekam, kjer vas bodo razveseljevali.

 

Uživajte v počitnicah in v duhu Noči knjige v izrednih razmerah ustvarjajte lastne literarne svetove!

 

Lep pozdrav do naslednjega sprehoda.

 
Priporočamo