MG+MSUM

MG+MSUM | PEDAGOŠKI ODDELEK | Historiat dejavnosti

My Beautiful Home, 1995

Moderna galerija, spodnji prostori, instalacija iz igrač, "HIŠA V ČASU" ZA OTROKE V BOSNI (20. 4. – 15. 5. 1995), družabni dogodek ob zaključku razstave.

Glavni cilj projekta je bil otrokom predstaviti pomen besede dom (razstava je bila v času vojne v Bosni in je govorila o migracijah) ter vizualni medij instalacije na njim empatični način. Otroke smo prek medijev povabili, naj v Moderno galerijo prinesejo igrače, ki bi jih želeli podariti otrokom, ki so v vojni v BIH. Iz prispelih igrač sta umetnika Jože Barši in Tadej Pogačar v spodnjih razstavnih prostorih postavila instalacijo. Darovalce smo ponovno povabili k ogledu te priložnostne razstave, ob njeni zatvoritvi pa smo pripravili družabni program, pri katerem so sodelovali: ruski klovnski par Buffetov in Orffov orkester pod vodstvom Etbina Štefančiča, ki so ga sestavljali otroci beguncev iz Bosne in Hercegovine, ki so v Ljubljani bivali v begunskih zbirnih centri. Prinesene igrače smo prek Rdečega križa poslali v Bosno.

Kustosinja: Adela Železnik

Umetnika: Jože Barši in Tadej Pogačar

 

2. Krpanove delavnice, 1998

Moderna galerija, »Krpanov kotiček« v okviru razstavnih prostorov  (7., 14., 21. 28. februar in 7., 14., in 21. marec 1998)

Mentorji: Mara Kralj, Robert Waltl, študenti kiparstva na ALUO Ljubljana

Delavnice so spremljale retrospektivno razstavo ekspresionističnega kiparja in slikarja Toneta Kralja; bile so usmerjene predvsem v možnost čim manj omejenega in raznolikega  ustvarjanja najmlajših, temu sta bili namenjeni dve manjši razstavni dvorani. V izključno otroškemu ustvarjanju namenjenem prostoru, ki smo ga poimenovali Krpanov kotiček, so se vsako soboto v času trajanja razstave vrstile delavnice risanja na steno, oblikovanja z glino, oblikovanja lutk (tu je otrokom pomagala umetnikova vdova, Mara Kralj), lutkovna delavnica z Robertom Waltlom, na kateri so otroci uprizorili dramaturgijo Martina Krpana , reliefno ilustriranje zgodbe Martina Krpana in oblikovanje pustnih mask z obiskom kurentov z Dobrega polja itd.

 

Metamorfoze telesa, 1998

Moderna galerija, spodnji prostori (8. avgust – 8. september 1998)

Delavnice za udeležence starejše od 14. let, ki so po živem modelu risali ženski akt. Delavnica je bila strukturirana od »ogrevanja« in ustvarjanja krokijev, do bolj detajlirane risbe. Poudarek je bil na aktivnem vodenju delavnice študentke slikarstva na ALUO Ljubljana in na aktivnem sodelovanju modela, ki je ustvarjala premišljene, koreografirane gibe. Udeleženci so se pogovarjali tudi odnosih med telesom in okoljem ter o razmerju med posameznikom in družbo. Vsaka delavnica je trajala dve uri, s petnajstminutno pavzo. 

Mentorica: Martina Štirn

 

TANK! Slovenska zgodovinska avantgarda, 1999

Moderna galerija, razstavni prostori (23. december 1998 – 28. februar 1999)

Serija delavnic, ki so se začele v soboto, 23. januarja, se je osredotočala na aktivnosti, ki so značilne za umetnost avantgarde. Otroci so iz odpadnih škatel gradili mesto in scenografijo, ki so jo uporabili  za lastno plesno predstavo pod mentorstvom Jane Kovač Valdés. Izdelki otroških delavnic so bili objavljeni tudi v »reviji Tank!«, ki smo jo izdali kot razstavni katalog.

Mentorji:  Jana Kovač Valdés, študenti na ALUO Ljubljana

 

Lujo Vodopivec, Parcours, 1999

Moderna galerija, zelenica pred stavbo, ploščad pred vhodom ( 8., 15., 22., 29. maj 1999)

Ob pregledni razstavi kiparja Luja Vodopivca smo organizirali sobotne delavnice ustvarjanja z glino, ki so se dogajale na ploščadi Moderne galerije. Kot animacijo najmlajših smo izkoristili kiparjeve značilne »okrogle« konjičke, ki so bili na razstavi postavljeni na kolesa, zato so jih otroci med ogledom razstave  zajahali in se vozili z njimi kot na otroškem vlakcu. Izkušnjo jahanja  bronastega konjička smo nadgradili z možnostjo jahanja islandskih ponijev, ki smo jih  povabili na zelenico pred Moderno galerijo.

 

Vse razen videza, 2000

Moderna galerija, spodnji prostori, interaktivna instalacija (30. marec – 16. april 2000)

Interaktivni projekt, ki je problematiziral vid kot osnovno človekovo čutilo za doživljanje likovne umetnosti. Idejo »slepe knjižnice«, instalacije, kjer so obiskovalci v popolni temi lahko »poslušali, tipali in okušali« knjige smo pripravili v partnerstvu s štirimi umetniki in sedmimi znanstveniki iz Hiše eksperimentov ter nekaterimi člani Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije. Ti so za časa postavitve instalacije prevzeli tudi vlogo vodnikov videčih obiskovalcev v zatemnjenem prostoru. Ker je bil vstop omejen, so imeli obiskovalci v času čakanja tudi priložnost preizkusiti tri eksperimente, ki jih je pripravila Hiša eksperimentov. 

Kustosinja: Adela Železnik

Umetniki: Žiga Kariž, Darij Kreuh, Damijan Kracina, Anamarija Šmajdek

Hiša eksperimentov: Riko Jerman, Miha Kos, Gorazd Planinšič, Igor Poberaj, Darja Skrbe-Dimec, Suzana Stopar, Špela Šeme

Zavod za slepe in slabovidne: Janez in Sonja

 

Rop v Moderni galeriji, 2002

Informacijski center Moderne galerije, filmska počitniška delavnica, 19. – 22. februar 2002

Otroci so se pod strokovnim vodstvom seznanili z osnovami izdelave filma, izbrali so scenarij, igralce, naredili so scenografijo. Razdelili so si vloge in na koncu film tudi odigrali ter ga posneli. Premiera filma je bila 12. aprila v Informacijskem centru MG.

Mentorica: Polona Lovšin

Sodelujoči: Max Balant, Urška in Tilen Bric, Nika Ferleš, Matej Florjančič, Ana Reschner, Doroteja Russo, Maša Žnidaršič, in drugi.

 

Pogovor z umetnino, 2002

Informacijski center Moderne galerije, počitniška delavnica ustvarjanja razstave, 9. – 12. julij  2002, otvoritev 13. julija 2002

Na enotedenski počitniški delavnici so otroci delovali kot umetniki  in kustos, kot slednji so spoznali celoten proces nastajanja razstave. Najprej so ob izbranih delih na razstavah v Moderni galeriji ustvarili svoja dela, potem so jih foto-dokumentirali, pripravili podnapise in postavili razstavo. Razstavo so naslovili Pogovor z umetnino, ker je vsak od mladih ustvarjalcev »v svoji sliki poskusil s svojimi očmi nadaljevati umetnikovo zgodbo«. Ob razstavi so pripravili tudi vabila in katalog.

Mentorica: Polona Lovšin

Udeleženci: Ari Gabrijelčič, Art, Laura, Katja, Luka in Tjaša Novak, Maruša in Mohor Pleničar, Jakob Rupert

 

Urbani turisti, urbani pohajkovalci, 2003

Delavnica v urbanem prostoru, 29. november 2003

Razstava v preddverju Informacijskega centra Moderne galerije 3. decembra 2003

Delavnica je bila namenjena otrokom, starim najmanj 14 let. Inspiracija zanjo sta bili razstavi Marjetice Potrč in fotografa Klavdija Slubana. Delavnico je vodil fotograf Moderne galerije Dejan Habicht, ki je udeležence popeljal na samostojno raziskovanje mesta s fotoaparatom. Fotografije smo razstavili na »Ta veseli dan kulture«, 3. decembra.

Mentorja: Dejan Habicht, Nadja Kos

 

7 grehov: Ljubljana – Moskva, 2005

Informacijski center Moderne galerije, serija delavnic 7 barvnih krogov

(15., 22. in 29. januar in 5., 12., 19. in 26. februar 2005)

Ob razstavi, ki je prek 100 slovenskih in ruskih umetnikov predstavila v okviru duhovitega koncepta sedmih vzhodnoevropskih grehov, sedem lastnosti, ki jih zahodnjaki pripisujejo vzhodnjakom: kolektivizem, utopizem, mazohizem, cinizem, lenoba, neprofesionalnost in ljubezen do Zahoda, smo zasnovali sedem delavnic, ki so bile klasificirane po različnih barvah. Na delavnicah so otroci oblikovali utopične konstrukcije s krogi, iz odvržene šare sestavljali uporabne predmete, na plesno arhitekturni delavnici postavljali scenografijo iz pručk in zidakov, na pustni delavnici oblikovali kostume iz penaste gume in ostankov blaga, s striparjem Cirilom Horjakom so risali strip, s slikarjem  Gregorjem Mastnakom gledali in komentirali animirane filme, z umetniškim duom Son:Da pa so na zadnji delavnici izvedli »Zvočni napad na ušesa«.

Mentorji: Sanja Ajdišek, Metka Golec & Miha Horvat , Ciril Horjak, Nadja Kos, Nataša Koselj, Gregor Mastnak, Nina Stanonik, Robertina Šebjanič

 

Prenašalci, 2005

Moderna galerija, delavnice (16. april – 21. maj 2005); razstava v prostorih stalne razstave

(3. junij – 3. julij 2005)

Ob 10. obletnici metodičnega dela z mladimi obiskovalci smo z nekdanjimi Minimalisti koncipirali projekt, ki je »interveniral« v stalno postavitev Moderne galerije. Udeleženci, stari povprečno 12-13 let, ki so se poimenovali Prenašalci, so si med serijo delavnic na razstavi del iz stalne zbirke izbrali z metodo asociacij po eno delo, nato pa ga doma z digitalno kamero, oziroma kamero na mobilnem telefonu interpretirali, oz. kot so rekli sami, »prenesli« v zunanji svet. Kratke videe so s pomočjo umetnice Polonce Lovšin oblikovali v  enotni video film, ki so si ga obiskovalci lahko ogledali v temni sobi na vhodu v stalno razstavo. Izbrana dela na razstavi pa smo označili z izbrano fotografijo iz tega videa. Ob projektu smo izdali mali katalog in vabilo na razstavo (oblikovanje Vesna Bukovec)

Mentorice: Nadja Kos, Polonca Lovšin, Adela Železnik

Udeleženci: Polona Dobrovoljc, Lev Mastnak Trobentar, Živa Pogačar, Žiga Rajer, Jakob Rupert, Klara Katarina Rupert, Amelia Trampuž

 

Prekinjene zgodovine, 2006

Ob razstavi smo pripravili cikel delavnic: Barvno mesto je temeljila na video filmih, ki so govorili o albanskem glavnem mestu Tirani; Podobe stolpov / Stolpomanija na instalaciji »Spomenik Tretji Internacionali«, ki je bila v osrednji razstavni dvorani. Otroci so stolpe izdelovali iz različnih materialov, na Poletno muzejsko noč pa so skupaj s prijatelji in starši na ploščadi pred Moderno galerijo gradili »babilonski stolp«.

22. april., 20. maj, 3., 10. in 17. junij  2005

Mentorice: Sanja Ajdišek, Nika Autor, Robertina Šebjanič