MG+MSUM

IZOBRAŽEVALNI TURIZEM | Priprava učitelja na obisk umetnostnega muzeja

IZOBRAŽEVALNI TURIZEM

Priprava učitelja na obisk umetnostnega muzeja v okviru šolske ekskurzije

 

Izobraževalni turizem je področje, kjer kreativno sodelujejo šole in poznavalci/organizatorji turizma. Šolske ekskurzije - krajši izleti ali večdnevna potovanja - so sestavni del sodobnega učnega procesa. Šole jih ob pomoči licenciranih turističnih agencij praviloma organizirajo vsaj enkrat na leto oziroma za generacijo. Ekskurzije za šolske skupine obsegajo izlete in potovanja po Sloveniji, zamejstvu in tujini. Že predšolski otroci se iz regijskih krajev z avtobusom odpravijo v Ljubljano na ogled Narodne ali Moderne galerije, v osnovni in srednji šoli pa so ekskurzije "obvezna" izbirna vsebina. Vsebinsko polna potovanja za učence, dijake in študente so nadaljevanje šolskih vsebin in se z njimi prepletajo. Šolska ekskurzija praviloma vključuje oglede cerkva, gradov, dvorcev in obisk vsaj enega umetnostnega muzeja ali likovne razstave, kjer se učenci seznanijo z umetnostno dediščino določenega kraja, države oziroma naroda. Da bi bilo srečanje z umetninami karseda uspešno in estetska doživetja polnovredna, so potrebne predhodne didaktične priprave - opisi in razlage umetnostnih zbirk in posameznih izbranih umetniških del. V slovenskih šolah in muzejih primanjkuje ustreznih didaktičnih gradiv, ki bi učiteljem pomagala pripraviti učence na obisk umetnostnega muzeja, ogledovanje eksponatov in doživljanje, razumevanje umetnin. V tem projektu študenti - bodoči učitelji (z različnih študijskih smeri) pod pedagoškim mentorstvom visokošolskih učiteljev in delovnih mentorjev - turističnega delavca in muzejske kustosinje, zasnujejo posebna didaktična gradiva, ki omogočajo praktično ogledovanje in spoznavanje umetnin v Moderni galeriji v Ljubljani v okviru šolske ekskurzije.

 

Vodja projekta: dr. Metoda Kemperl, Pedagoška fakulteta, Univerza v Ljubljani

Partner – podjetje: Akademska potovalna agencija Ars longa d.o.o.

Partner – družbena organizacija: Moderna galerija

 

Oseba za stik:

dr. Rajka Bračun Sova

Pedagoška fakulteta, Univerza v Ljubljani

rajka.bracun-sova@pef.uni- lj.si

041 844 700

 

Projekt Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani se izvaja v okviru razpisa Po kreativni poti do znanja 2016/2017. Namen javnega razpisa je spodbujanje krepitve sodelovanja in povezovanja visokošolskega sistema z okoljem (gospodarstvo, negospodarstvo), izvajanje modelov odprtega in prožnega prehajanja med izobraževanjem in gospodarstvom ter družbenim okoljem. Ob partnerskem sodelovanju visokošolskih zavodov z (ne)gospodarstvom bodo mladi pridobili konkretne in praktične izkušnje že med izobraževanjem. Mladi bodo razvijali znanja, potrebna za neposredno udejstvovanje pri uresničevanju idej, razvijali bodo podjetnost in ustvarjalnost. V projektu sodeluje 8 študentov likovne pedagogike, predšolske vzgoje in specialne in rehabilitacijske pedagogike, pedagoške mentorice (visokošolske učiteljice) in delovna mentorja (turistični delavec, muzejska kustosinja).

 

www.jpi-sklad.si/

Javni razpis se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 - 2020, in sicer znotraj operacije »Odprt, odziven in kakovosten sistem visokega šolstva – Projektno delo z gospodarstvom in negospodarstvom v lokalnem in regionalnem okolju – Po kreativni poti do znanja 2016 - 2020«