MG+MSUM

+MSUM | SODELOVANJE | Kinoteka | 2. Filmski dan | 4. delavnice

 

Drugi filmski dan bo potekal od 10. do 12. junija 2016 v Slovenski kinoteki, v desetih dvoranah Art kino mreže Slovenije in v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM na Muzejski ploščadi.

 

Glavna vloga je dodeljena žanrskemu filmu: kriminalki iz 1960-ih, filmu ceste (road movie) iz 1980-ih in sodobnemu reperskemu filmu. Filmski dan bo na površje potegnil tisto, kar za slovenski film naj ne bi bilo značilno, kljub temu pa je tako ali drugače vseskozi prisotno. 2. Filmski dan bo tako v Slovenski kinoteki ob 18:00  otvoril film Minuta za umor, ki ga je Jane Kavčič  s skoraj gverilskim proračunom posnel leta 1962. Ne glede na to, pa se je v zgodovino vpisal kot prvi slovenski film, v katerem je poletel helikopter, menda s strehe hotela Lev. Sledil bo film Babica gre na jug, ki ga je Vinci Vogue Anžlovar leta 1991 posnel z japonskim denarjem in tako je nastala tudi prva osamosvojitvena koprodukcija. Tretji celovečerni film drugega Filmskega dne pa bo Utrip ljubezni, glasbeni mladinski film, ki ga je Boris Petković posnel leta 2015. Vsi trije filmi se bodo v različnih kombinacijah zavrteli v desetih dvoranah Art kino mreže in tako počastili Filmski dan. Povsod so na voljo brezplačne vstopnice.

 

Pomembne soigralke filmskega dneva bodo raznovrstne brezplačne filmske delavnice, lansko leto namenjene otrokom, mladostnikom in mladim po srcu. Več o programu: [PDF].

 

 

PROGRAM DELAVNIC PRED +MSUM

Delavnica S.K.O.M. Kostumograf v škripcih 

Petek, 10. junij 2016, ob 18.00 uri

Kako oblikovati in izdelati v scenariju nepredviden slogovni ali žanrski kostum, ki ga je treba ustvariti nemudoma in neposredno na setu. Karseda veren prikaz kostumografovega dela na snemalnem setu pod mentorstvom kostumografov Vesne Črnelič in Matica Hrovata.

Trajanje delavnice: 3 ure / Število udeležencev: do 20 / Starost udeležencev: 18+ / Prijave do zasedbe mest na: info@skom.si

 

 

Delavnica DSR in ZFS Iskanje pogleda v 360-stopinjskem filmu

Sobota, 11. junij 2016, ob 10.00 uri

Virtualna resničnost vstopa na področje filmske zgodbotvornosti in s tem filmskim ustvarjalcem odpira povsem nove dimenzije. Udeleženci delavnice bodo pod mentorstvom filmskega režiserja Marka Cafnika in direktorja fotografije Marka Kočevarja posneli nekaj prizorov s 360- stopinjsko kamero, jih zmontirali in objavili na FB in YouTubu.

Trajanje delavnice: 3 ure / Število udeležencev: do 10 / Starost udeležencev: 12-16 let / Prijave do zasedbe mest na: info@dsr.si.

 

 

Delavnica S.K.O.M. Moja barbika je lahko tudi Mojca (ken pa Kekec)

Sobota, 11. junij 2016, ob 11.00 uri

Spremeni svojo barbiko (ali kena) v filmsko junakinjo (ali junaka) pod mentorstvom kostumografa Alana Hranitelja.

Trajanje delavnice: 3 ure / Število udeležencev: do 10 / Starost udeležencev: 9-11 let / Prijave do zasedbe mest na: info@skom.si.

 

 

Delavnica DSAF Animirane intervencije v prostoru

Sobota, 11. junij 2016, ob 11.00 uri

Vsak udeleženec bo pod vodstvom mentoric Andreje Goetz in Jelene Dragutinović narisal svoj domišljijski lik, ki bo s pomočjo tehnike animiranja stop-motion (slika po sliko) zaživel v realnem prostoru.

Trajanje delavnice: 3 ure / Število udeležencev: do 10 / Starost udeležencev: 10-14 let / Prijave do zasedbe mest na: info@dsr.si