BRANKA STIPANČIĆ: Grupa šestorice avtorjev in pogovor z Mladenom Stilinovićem
19. september 2014 | 18:00
#
#
#

Vabimo vas na predavanje umetnostne kritičarke in kustosinje Branke Stipančić in pogovor z umetnikom Mladenom Stilinovićem, ki bosta v petek, 19. 9. 2014, ob 18. uri v seminarju +MSUM-a. Predavanje in pogovor sta del programa ob razstavi Politizacija prijateljstva in bosta v hrvaščini.

 

Predavanje govori o postkonceptualni Grupi šesterice avtorjev (Boris Demur, Željko Jerman, Vlado Martek, Mladen Stilinović, Sven Stilinović in Fedor Vučemilović), ki je pripravljala razstave akcije na javnih krajih v Zagrebu v drugi polovici sedemdesetih let. Branka Stipančić bo dela kontekstualno umestila s predstavitvijo političnega in kulturnega življenja v nekdanji Jugoslaviji. To je bilo obdobje, ko so umetniki začenjali raziskovati širši spekter tem kot v času modernizma ter so pri tem uporabljali razne medije, kot so fotografija, tekst, video, performans, knjiga umetnika, instalacije, prostorske intervencije itd. Obenem so postavljali pod vprašaj vlogo muzejev in galerij pri predstavljanju njihovega dela tako, da so sami prevzeli pri tem aktivnejšo vlogo. V skladu z idejo osvoboditve umetnosti je Grupa šesterice avtorjev skušala vzpostaviti bolj neposredno komunikacijo s publiko, zato so začeli delati akcije na ulici.

 

Branka Stipančić
(roj. 1953, Zagreb)

Umetnostna kritičarka in samostojna kustosinja. Živi v Zagrebu.
Diplomirala je iz umetnostne zgodovine in književnosti na Filozofski fakulteti Univerze v Zagrebu. Nekdanje zaposlitve: kustosinja, Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb 1983-1993, direktorica Sorosovega centra za sodobno umetnost SCCA Zagreb 1993-1996.

 

Mladen Stilinović
(roj. 1947, Beograd)

Umetnik, živi v Zagrebu. Med letoma 1969 in 1976 se je ukvarjal z eksperimentalnim filmom. Bil je član Grupe šesterice avtorjev (1975-1979). Vodil je Galerijo PM v Zagrebu (1982-1991).
Dela kolaže, fotografije, knjige umetnika, slike, instalacije, akcije, filme in video. Razstavlja od leta 1974 na številnih samostojnih in skupinskih razstavah.