MG+MSUM

​Rok Vevar: Vodstvo po Začasnem slovenskem plesnem arhivu
24. maj 2023 ob 17. uri
#

Peta obletnica domovanja Začasnega slovenskega plesnega arhiva v MSUM

18. aprila je minilo pet let odkar je v prvem nadstropju Muzeja sodobne umetnosti Metelkova Začasni slovenski plesni arhiv (ZSPA) dobil nov domicil, s tem pa tudi bogata zbirka, ki je nastala na pobudo Roka Vevarja in s podporo Nomad Dance Academy Slovenija svoj javni prostor in dodatno vidnost.

Organizacija in produkcija: Nomad Dance Academy Slovenija in MG+MSUM
Partnerji: JSKD (rezidenca WILHELM GROENER)

Rok Vevar: Vodstvo po Začasnem slovenskem plesnem arhivu
Sreda, 24. maj 2023 ob 17. uri | ZSPA (prvo nadstropje) 

Vodstvo bo potekalo v angleškem jeziku

Sistematizirana gradiva razporejena v večje število sistemskih enot (koreografske mape, mape gostovanj, festivalov, Društva za sodobni ples Slovenije, mape umetnic in umetnikov, pedagoških programov s področja sodobnega plesa idr.) bo arhivar ZSPA v obliki zgodbe predstavil skupaj z nekaterimi zadnjimi arhivskimi pridobitvami. Spregovoril bo o spregledanih vidikih zgodovine sodobnega plesa pri nas ter potrebi, da se iz razpršenih informacij vedno znova sestavljajo zgodovinske interpretacije. Obiskovalca bo popeljal v bogat zgodovinsko-družbeni kontekst, iz katerega je sodobni ples v Sloveniji v dolgem dvajsetem stoletju vselej znova tvoril svoje različne umetniške in funkcijske manifestacije. Predstavil bo tudi nekatere načrte, ki jih imamo v NDA Slovenija v srednjeročnem obdobju z Začasnim slovenskim plesnim arhivom. 

Rok Vevar je teatrolog, publicist, raziskovalec, kurator in zgodovinar sodobnega plesa, ki je v polju sodobne slovenske uprizoritvene umetnosti večplastno prisoten že več kot dve desetletji. Med drugim je pobudnik in ustanovitelj številnih festivalov, iniciativ kot tudi Začasnega slovenskega plesnega arhiva (2011) ter nenazadnje avtor monografije Ksenija, Xenia: Londonska plesna leta Ksenije Hribar 1960–1978, v kateri se posveča zgodnjemu obdobju umetniške poti te plesalke in koreografinje, ki velja za eno osrednjih osebnosti slovenske sodobnoplesne zgodovine.
 


 


   

 

Priporočamo