MG+MSUM

Peta obletnica domovanja Začasnega slovenskega plesnega arhiva v +MSUM
Maj 2023
#
#
#

Peta obletnica domovanja Začasnega slovenskega plesnega arhiva v MSUM

18. aprila je minilo pet let odkar je v prvem nadstropju Muzeja sodobne umetnosti Metelkova Začasni slovenski plesni arhiv (ZSPA) dobil nov domicil, s tem pa tudi bogata zbirka, ki je nastala na pobudo Roka Vevarja in s podporo Nomad Dance Academy Slovenija svoj javni prostor in dodatno vidnost.

V omenjem obdobju se je v ZSPA odvilo večje število seminarjev, javnih vodstev po arhivu, razstav, pogovorov in sodelovanj z umetniki, ustvarjalci, raziskovalci in študenti različnih smeri, prav tako pa tudi več donacij, ki dajejo zbirki dodaten pomen in vidnost. Skupaj s partnerji iz regije (Nomad Dance Academy Hrvaška, Objekt plesa, Lokomotiva in Stanica) vzpostavljamo tudi digitalno bazo, v kateri bodo arhivska gradiva dostopna tudi v digitalni obliki in tako na voljo domačim in mednarodnim raziskovalcem in širši javnosti. 

Ob tej priložnosti, vabimo vse, da skupaj nazdravimo in spoznamo nekatere ustvarjalne oblike, ki so posledica raziskovalnega in umetniškega dela iniciatorja in skrbnika ZSPA Roka Vevarja kot tudi sorodne pristope drugih umetnikov, ki jih tokrat predstavljata nemški tandem WILHELM GROENER. 

Organizacija in produkcija: Nomad Dance Academy Slovenija in MG+MSUM
Partnerji: JSKD (rezidenca WILHELM GROENER)

Rok Vevar: Vodstvo po Začasnem slovenskem plesnem arhivu
Sreda, 24. maj 2023 ob 17. uri | ZSPA (prvo nadstropje) 

Vodstvo bo potekalo v angleškem jeziku

Sistematizirana gradiva razporejena v večje število sistemskih enot (koreografske mape, mape gostovanj, festivalov, Društva za sodobni ples Slovenije, mape umetnic in umetnikov, pedagoških programov s področja sodobnega plesa idr.) bo arhivar ZSPA v obliki zgodbe predstavil skupaj z nekaterimi zadnjimi arhivskimi pridobitvami. Spregovoril bo o spregledanih vidikih zgodovine sodobnega plesa pri nas ter potrebi, da se iz razpršenih informacij vedno znova sestavljajo zgodovinske interpretacije. Obiskovalca bo popeljal v bogat zgodovinsko-družbeni kontekst, iz katerega je sodobni ples v Sloveniji v dolgem dvajsetem stoletju vselej znova tvoril svoje različne umetniške in funkcijske manifestacije. Predstavil bo tudi nekatere načrte, ki jih imamo v NDA Slovenija v srednjeročnem obdobju z Začasnim slovenskim plesnim arhivom. 

Rok Vevar je teatrolog, publicist, raziskovalec, kurator in zgodovinar sodobnega plesa, ki je v polju sodobne slovenske uprizoritvene umetnosti večplastno prisoten že več kot dve desetletji. Med drugim je pobudnik in ustanovitelj številnih festivalov, iniciativ kot tudi Začasnega slovenskega plesnega arhiva (2011) ter nenazadnje avtor monografije Ksenija, Xenia: Londonska plesna leta Ksenije Hribar 1960–1978, v kateri se posveča zgodnjemu obdobju umetniške poti te plesalke in koreografinje, ki velja za eno osrednjih osebnosti slovenske sodobnoplesne zgodovine.


WILHELM GROENER: Uprizarjanje arhiva @Začasni slovenski plesni arhiv
Nedelja, 28. maj 2023 ob 18. uri | ZSPA (prvo nadstropje)

Predstavitev bo potekala v angleškem jeziku

Tokratna predstavitev nemškega tandema Wilhelm Groener je igriv hibrid predavanja in performansa. Predstavitev odraža njuno aktualno umetniško raziskovanje z naslovom »uprizarjanje arhiva«, ki presega njun več kot 20-letni opus in se ukvarja z možnostmi povezovanja nasprotujočih si konceptov arhivskega in performativnega. Metode, ritmi in konotacije arhivov zagotavljajo strukturne niti, iz katerih so vizualni elementi, telo, zvok in prostor stkani v performativno tkivo z več pripovedmi in trajnimi transformacijami.

WILHELM GROENER – leta 2001 sta vizualna umetnica Mariola Groener in plesalec Günther Wilhelm združila svoji imeni in umetnosti v znamko WILHELM GROENER. Za umetniški dvojec je njun Alter Ego nekakšen tretji prostor, v katerem v nenehnem širjenju, trenju in transformacijah nastaja njuno večplastno delo. Njun opus obsega 25 odrskih del, številne postaje njunega izvajalskega projekta 33 skic (33 SKIZZEN), več video del, umetniških edicij, publikacij in razstav. 

Več:
www.wilhelmgroener.net
www.framesfragmentsfrequencies.net

 

Rok Vevar: Po urbanih poteh zgodovine slovenskega sodobnega plesa in gledališča 
Torek, 30. maj 2023 ob 17. uri | zbirališče pred Moderno Galerijo (v angleščini)
Sreda, 31. maj 2023 ob 17. uri | zbirališče pred Moderno Galerijo (v slovenščini)

* v primeru dežja se dogodek prestavi 

V zadnjih letih so se tudi v Sloveniji razmahnili ogledi prestolnice skozi vidike različnih skupnosti ali kulturno-zgodovinskih poudarkov. Obiskovalci na dvournem pohodu spoznajo zgodbe, skrite za zidovi hiš in institucij, naše preteklosti in sedanjosti. Tokratni voden ogled v tem pogledu ne bo nikakršna posebnost, saj bodo udeleženci ob zanimivih zgodbah spoznavali številne arhitekturne znamenitosti in zgodovinska dejstva, povezana z razvojem Ljubljane in Slovenije, a s poudarkom na sodobnem plesu in gledališču.  

Spoznavali bomo prizorišča prvih sodobnoplesnih šol v Ljubljani, obdobje njegovega sobivanja z baletom, poskušali bomo razjasniti vzroke in posledice njunega razhoda, prizorišča in boje zunajinstitucionalnih umetniških praks, vzpostavitev in razvoj alternative ter pomembnejše festivale kot tudi druga zbirališča kot pomembne stebre družabnega življenja, pri čemer bo vodič Rok Vevar svoje vodstvo po Ljubljani premišljeval skozi prizmo razgrinjanja spregledanega dela zgodovine ter izpostavljal predvsem vlogo ženskih ustvarjalk in njihove neomajne drže ob soočanju s številnimi ovirami moškocentrističnega sveta.  

 


 


   

 

 

 
Priporočamo