MG+MSUM

LJUBLJANA ART WEEKEND 2023 | brezplačni dogodki
25.–28. maj 2023
#

Ljubljana Art Weekend | 25.–28. maj 2023.

Druga, štiridnevna edicija dogodka Ljubljana Art Weekend bo povezala ključna prizorišča sodobnih umetnosti našega mesta. S partnerji smo pripravili dinamičen program več kot 100 razstav in odprtij, vodstev s kuratorji, strokovnih vodstev, delavnic, okroglih miz, performansov ter pogovorov z umetnicami in umetniki.  
Vstop je prost.


Program v Moderni galeriji MG+ in Muzeju sodobne umetnosti Metelkova +MSUM:

Petek, 26. maj 2023, med 10. in 18. uro | mednarodna konferenca: Muzeji za prihodnost
Prizorišče: Muzej sodobne umetnosti Metelkova + MSUM

Ameriški umetnostni zgodovinar in aktivist Douglas Crimp je na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja v svojem znamenitem eseju »On the Museum's Ruins« (Na ruševinah muzeja) umetnostne muzeje označil kot prostore mrtvih. Mednarodna konferenca, ki jo organiziramo v času ponavljajočih se kriz, se po eni strani osredotoča na muzeje in institucije, ki so bili uničeni tako fizično kot na simbolni ravni, a bolj kot na samo uničenje in njihove ruševine se konferenca osredotoča na tisti vitalni del muzejskih institucij, ki kljub mnogokrat nemogočim okoliščinam ali uničenju delujejo v dobro umetnikov in širše skupnosti. Po drugi strani konferenca opozarja, da iz ruševin vznikne tudi radikalno upanje.
Konferenca bo organizirana v obliki treh okroglih miz, ki jih bodo moderirali kustosi MG+MSUM Bojana PiškurIgor Španjol in Adela Železnik.

Sobota, 27. maj 2023, ob 11. uri | delavnica za otroke | Vaje v zbirki  
Vaja 2 - šivanje
Prizorišče: Muzej sodobne umetnosti Metelkova + MSUM

Na razstavi Vaje v zbirki si bomo skupaj ogledali pisana, pogosto duhovita, predvsem zanimiva dela umetnic, izdelana v (tradicionalnih) ročnih tehnikah (kot je npr. vezenje). Ta na videz enostavna dela nam pripovedujejo širšo zgodbo in odpirajo številna vprašanja glede položaja žensk v (današnji) družbi. 
Tudi sami smo se lotili vaj v zbirki. Nazadnje smo vadili vezenje, tokrat bomo šivali! Iz reciklažnih materialov, starih vreč za sadje in zelenjavo ter embalaže bomo sešili priročne torbice, denarnice, peresnice.
Maksimalno število udeležencev: 20
Prijave niso potrebne. Več informacij na izobrazevanje@mg-lj.si.

Nedelja, 28. maj 2023, ob 15. uri | strokovno vodstvo po razstavi 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi
Prizorišče: Moderna galerija MG+

Vodstvo po razstavi 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi se osredotoča na sledenje problemske poti (od vstopa likovnega modernizma v slovenski prostor, avantgarde dvajsetih let, partizanske umetnosti, OHO-ja in do retroavantgarde 80-ih let), ki  obiskovalca/ko  opozarja na veliko vprašanje vozlov med umetnostjo, politiko in življenjem, sam/a pa lahko tudi poljubno izbere še tisto, ki mu/ji glede na zanimanje najbolj ustreza.
Maksimalno število udeležencev: 25
Prijave niso potrebne. Več informacij na izobrazevanje@mg-lj.si.

Nedelja, 28. maj 2022, ob 17. uri | strokovno vodstvo po razstavi Vaje v zbirki 
vodi Kristjan Sedej
Prizorišče: Muzej sodobne umetnosti Metelkova + MSUM

Na vodenem ogledu bodo obiskovalci spoznali dediščino gibanja OHO in iz nje izhajajočih umetnostnih kolektivov in praks, sorodna delovanja drugih umetnikov iz zbirke Arteast 2000+, projekte sodobnih umetnikov, pa tudi dela, ki so bila odkupljena za mednarodno zbirko Arteast 2000+ v zadnjih letih, in dela, ki na neki način nakazujejo linijo, po kateri bi se ta zbirka lahko oblikovala v prihodnje. Gre za umetnice in umetnike mlajše ali srednje generacije z območja nekdanje Jugoslavije, tematika del pa je večinoma delo umetnice s poudarkom na (tradicionalnih) ročnih delih, kaj ta povratek k ročnemu pomeni za današnji čas (položaj žensk v družbi, patriarhat, neplačano delo, tradicija – sodobnost) in kakšne drugačne zgodovine in zgodbe nam ta ročna dela pripovedujejo.
Maksimalno število udeležencev: 25
Prijave niso potrebne. Več informacij na izobrazevanje@mg-lj.si.

Nedelja, 28. maj 2023 ob 18. uri | WILHELM GROENER: Uprizarjanje arhiva @Začasni slovenski plesni arhiv
Prizorišče: ZSPA, Muzej sodobne umetnosti Metelkova + MSUM (prvo nadstropje)
Predstavitev bo potekala v angleškem jeziku

Tokratna predstavitev nemškega tandema Wilhelm Groener je igriv hibrid predavanja in performansa. Predstavitev odraža njuno aktualno umetniško raziskovanje z naslovom »uprizarjanje arhiva«, ki presega njun več kot 20-letni opus in se ukvarja z možnostmi povezovanja nasprotujočih si konceptov arhivskega in performativnega. Metode, ritmi in konotacije arhivov zagotavljajo strukturne niti, iz katerih so vizualni elementi, telo, zvok in prostor stkani v performativno tkivo z več pripovedmi in trajnimi transformacijami.

Poleg omenjenih so na ogled razstave:

Razstava 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi: Razstava del iz nacionalne zbirke Moderne galerije.
Prizorišče: Moderna galerija MG+

Stalna razstava del iz zbirk Moderne galerije tradicionalno linearnost kronološke postavitve modernističnih del prekinja s problemsko linijo avantgard in partizanske umetnosti, ki enakovredno vstopata v nacionalno zgodovino umetnosti in jo tako obenem tudi prevprašujeta.
Razstava se pričenja z vstopom likovnega modernizma v slovenski prostor, konča pa se z desetdnevno vojno v času osamosvojitve Slovenije. V okviru predstavitve avantgarde dvajsetih let je tudi  druga rekonstrukcija Tržaškega konstruktivističnega ambienta (1927), ki sta jo vodila Dragan Živadinov in Miha Turšič (Zavod Delak).

Multimedijska prostorska postavitev | Neža Knez: Dotiki, spremembe, viskozen čas, 2023
Prizorišče: Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM

Multimedijska postavitev umetnice Neže Knez z naslovom Dotiki, spremembe, viskozen čas, na ogled v sklopu serije Prepih v MSUM-u, predoči umetničin metodološki pristop, ki je obenem sestavni del umetniškega dela in perspektiva, skozi katero ne gledamo posameznih elementov ločeno, ampak jih umestimo v dinamično mrežo odnosov, ki postanejo jedro in struktura samega dela. Množica elementov, ki sestavljajo postavitev, deluje kot povezovalne niti med umetniškimi oblikami, preko tega pa strukturira tudi naš komunikacijski obstoj.
Proces transformacije, podoben umetničinim eksperimentom v ateljeju, se odvija tudi na mestu same postavitve z interaktivnim doprinosom posameznikov in zvočnega okolja, v katerem se delo nahaja. Preko mikrofona se ti zvočni valovi pretvarjajo v vibracijo vodne površine in svetlobe in s tem preoblikujejo njuno pojavnost. 
Umetnica tako kot ključni moment celotne instalacije izpostavi stik oziroma fizični kontakt, ki sproži proces komunikacijskega vmesnika javne intime in je hkrati vsebina in forma instalacije, saj eno nenehno vpliva na in oblikuje drugo.

Razstava | Ne sanjajte sanj | Izbor iz zbirke Telekom in novi deli 
Prizorišče: Moderna galerija MG+

V umetninah, ki so arhivi elementov, je najpomembnejše urejanje množice sestavin, ne pa njeno odpravljanje, na primer tako, da bi se skupek elementov nadomestil s splošnim, s pravili, po katerih nastajajo oz. ki predstavljajo njihovo enovito, globljo poanto. Od soočanja z zgodovino umetnosti, prek kozmologij, edukacijskih situacij, urbanizma, do zbirk risb in t.i. psiholoških gledališč ter antropomorfnih skulptur – v petih dvoranah MG+ bo na ogled 43 del 25 umetnic in umetnikov, ki prihajajo iz vzhodne in jugovzhodne Evrope. V okviru razstave bosta predstavljeni tudi dve novi naročeni deli.