MG+MSUM

Kljub sprejetim ukrepom …
MG+MSUM od doma
#

Mladen Stilinović, Navkljub izrednim razmeram, 1980

 

Izredne razmere, ki jih nismo vajeni in ki nam omejujejo svobodo, so občutno zaustavile čas. Zapolnjujemo ga z vsebinami, ki nam pomagajo preživeti karanteno in izolacijo, nam vodijo misli na neznana področja in nam odpirajo obzorja, proti katerim lahko potujemo brez fizičnega premika.

 

Med takšne vsebine lahko sodi tudi vizualna umetnost; moderna, ki z likovnimi sredstvi izraža notranje stanje umetnika, in sodobna, ki se odziva na konkretne probleme sodobnega sveta, tudi takšne, kot je aktualna pandemija.

 

Mladen Stilinović, eden najpomembnejših avantgardnih umetnikov z območja nekdanje Jugoslavije, se je z likovno umetnostjo začel ukvarjati v zgodnjih sedemdesetih letih 20. stoletja, potem ko je že nekaj časa pisal poezijo in snemal eksperimentalne filme. Temelj njegovega zanimanja je bil jezik v povezavi z vizualnim znakom; oboje je uporabljal na duhovit in kritičen način tako, da je politične pamflete in vsakdanje klišeje spreminjal v kratke, ironične komentarje.

 

Tako Stilinović kot tudi drugi avantgardni umetniki tistega časa so verjeli, da umetnost pripada ljudem, in ne elitam, zato so svoja dela razstavljali zunaj umetnostnih institucij, pogovor o umetnosti pa je bil enako pomemben kot samo umetniško delo (na primer Vlado Martek, Moja umetnost je pogovor o umetnosti). Mladen Stilinović o seriji risb Poraba rdeče – rožnate, ki jo hranimo v zbirki Arteast 2000+, pravi: »Če želimo delo brati prek svojega védenja …, pride do absurdnega branja. Ker svojega znanja ne moremo utišati, ta dela beremo kot simbole in nesimbole.«

 

V času, ko smo neposredna srečanja preselili na svetovni splet, vas izrednim razmeram navkljub vabimo na »pogovore« o umetnosti. Verjamemo namreč, da se vam v tem »zamrznjenem trenutku« porajajo tudi vprašanja, o katerih do zdaj niste imeli časa razmišljati.

 

Vprašate lahko karkoli, kar vas zanima v zvezi z vizualno umetnostjo. Vprašanje nam pošljite na: adela.zeleznik@mg-lj.si. V primeru, da bi se raje pogovorili po telefonu ali drugih spletnih medijih, nam sporočite na isti elektronski naslov, in dogovorili se bomo za termin.

Mladen Stilinović, Prisotni smo, 1976

 

Ostanimo zdravi in povezani!

Vaša MG+MSUM

Priporočamo