MG+MSUM

MEDNARODNI DAN BEGUNCEV | Vsi smo migranti
15. junij 2019 — 22. junij 2019
#
#

Ob mednarodnem dnevu beguncev v četrtek, 20. junija 2019, je Moderna galerija pripravila tri dogodke, ki se vežejo na program razstave Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova. Že na poletno muzejsko noč, 15. junija 2019, so na muzejski ploščadi potekale Igre brez meja, kjer so se otroci s pomočjo mentorja Markosa Tekluja spoznali z družabnimi igrami z različnimi imeni na različnih koncih sveta (memory, ristanc/teley, teley, macala/gebeta) in se učili veščin žongliranja ter izdelovanja papirnatih letečih zmajev.

 

Istočasno je potekalo prvo vodstvo migrantov po Ljubljani iz cikla MIGRANTOURS, ki smo ga organizirali v sodelovanju z društvom Terra Vera. Vodstvo z naslovom Arabsko potovanje/ Arabic Journey, ki je potekalo v arabskem in slovenskem jeziku, se je pričelo pred Muzejem sodobne umetnosti Metelkova, kjer so vodiči Heba Kanoun (Sirija), Aber Algendy (Sirija), Wasim Alkhatib (Palestina/ Jordanija) obiskovalcem pojasnili svoje videnje razstave in gibanja neuvrščenih, pot pa se je nadaljevala preko muzejske ploščadi do Azilnega doma na Kotnikovi in naprej na Trubarjevo ulico, kjer so obiskali izrazito medkulturne prostore druženja (Skuhna, Hiša začimb, Libanonske meze, Falafel), ki so jih vzpostavili migranti iz večinoma arabskega sveta. Ob preizkušanju začimb in izmenjavi izkušenj se je vodstvo zaključilo ob Zmajskem mostu.

 

V četrtek, 20. junija 2019, od 18.00 do 21.00 vabimo na drugo vodstvo iz istega cikla. 2,5 kilometra dolgo Čutno potovanje, ki ga bo vodil Camilo Acosta Mendoza iz Kolumbije, bo udeležence popeljalo od Holograma Evrope Marka Pogačnika preko muzejske ploščadi s postankom za osvežitev v +Kantini MSUM do centra mesta.

 

Udeleženci se bodo podali na čutno potovanje ne le skozi čas in prostor, ampak tudi skozi zgodbe, okuse, barve, oblike in zvoke, in pri tem spoznali, da se ljudje že od samega začetka nenehno selimo. Z ustvarjalnimi performativnimi tehnikami bodo upočasnili tempo mesta in raziskovali njegove preobrazbe skozi čas, da začutijo razvoj od močvirja do moderne evropske prestolnice.

 

Vodstvo bo potekalo v angleščini, španščini in/ali francoščini.

 

 

V soboto, 22. junija 2019, bo od 10:00 do 13.00 v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova ustvarjalna delavnica Živalski svet. Delavnica je namenjena predvsem materam z majhnimi otroki, ki se poredko udeležujejo prireditev izven Azilnega doma. Temeljila bo na živalskih zgodbah iz različnih kulturnih prostorov. Zgodbe bodo poustvarili otroci in njihovi starši z izdelovanjem živali v različnih tehnikah, ki jih bodo s pomočjo mentoric oživili v tehniki animacije in skupaj sestavili svojo živalsko zgodbo.

 

 

Dogodki potekajo v okviru evropskega projekta Nova mapiranja Evrope, ki ga vodi Moderna galerija, s še tremi umetnostnimi in kulturnimi institucijami iz Srbije, Avstrije in Velike Britanije: Muzejem istorije Jugoslavije iz Beograda, Akademie der bildenden Künste z Dunaja in Middlesbrough Institute of Modern Art (Mima). Tudi letos smo ob svetovnem dnevu migrantov pripravili dogodke, ki potekajo sočasno v Ljubljani, na Dunaju, v Middlesbroughu v Veliki Britaniji in v Beogradu. Pri praznovanju svetovnega dneva migrantov sodeluje tudi +Kantina MSUM, kavarna v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, prostor, ki omogoča alternativne ekonomije in afirmacije znanj migrantov ter teži h gradnji socialne mreže in izmenjavi idej na širšem območju Metelkove.