MG+MSUM

POLETNA MUZEJSKA NOČ 2019 | MG+MSUM
Sobota, 15. junij 2019 | 18.00 — 23.00
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#

Na ogled v MODERNI GALERIJI, MG+

 

Na robu: vizualna umetnost v Kraljevini Jugoslaviji (1929–1941)

Mednarodna razstava je problemski pregled slikarstva, kiparstva, grafike, risbe, fotografije in filma od kraljeve uvedbe diktature 6. januarja 1929, ki je močno vplivala na tako imenovani spopad na umetniški levici, vse do začetka druge svetovne vojne na jugoslovanskih tleh (april 1941).

 

20. stoletje. Kontinuitete in prelomi

Razstava del iz nacionalne zbirke Moderne galerije tradicionalno linearnost kronološke postavitve modernističnih del prekinja s problemsko linijo avantgard in partizanske umetnosti, ki enakovredno vstopata v nacionalno zgodovino umetnosti in jo tako obenem tudi prevprašujeta.

 

Točke v času 1889–1991

Prostorsko krožna časovnica z izborom del, ki predstavlja osvežitev in dopolnitev stalne razstave 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi. Osredotoča se na dogodke, ki se tičejo vizualne umetnosti, razen ko pomembnost kakega zlasti razstavnega dogodka, vezanega na druge zvrsti, ne narekuje drugače. Prav tako je prednost, predvsem zaradi nujne količinske zamejitve, dana slovenskemu prostoru pred jugoslovanskim oziroma prej avstro-ogrskim. (Skoraj) celotna zgodovina v enem samem prostoru.

 

70+7: Kaj je v številu? Kronika razstav v Moderni galeriji

Moderna galerija je ob 70. obletnici ustanovitve in ob 7. obletnici odprtja Muzeja sodobne umetnosti Metelkova smo osvetlili izbor določenih razstav, ki sta jih strokovna in/ali laična javnost prepoznali za prelomne, referenčne, pionirske in ki so (so)avtorsko delo kustosov in strokovnih delavcev Moderne galerije.

 

PROGRAM

18:00 – 21:00 | OHO, delavnica in druženje za vse generacije

19:00 | vodstvo v angleškem jeziku po razstavi 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi, vodila bo Lea Cotič.

20:00 | vodstvo po razstavi Na robu: vizualna umetnost v Kraljevini Jugoslaviji (1929–1941). Vodil bo umetnostni zgodovinar in pesnik Miklavž Komelj.

21:00 | vodstvo po razstavi 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi, vodil bo Miha Valant.

22:00 | vodstvo v angleškem jeziku po razstavi Na robu: vizualna

umetnost v Kraljevini Jugoslaviji (1929–1941), vodil bo Miha Valant.

 

 

Na ogled v MUZEJU SODOBNE UMETNOSTI METELKOVA, +MSUM

 

Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih

Gibanje neuvrščenih je bilo nadnacionalni politični projekt, koalicija manjših in srednje velikih držav, po večini nekdanjih kolonij in držav v razvoju z globalnega Juga oziroma iz tretjega sveta. Ustanovljeno je bila leta 1961 na konferenci v Beogradu. Gibanje je predstavljajo prvo večjo motnjo na zemljevidu hladne vojne in hkrati zahtevo po alternativnih političnih zavezništvih, po »alternativni mondializaciji«.

 

IZBOR DEL IZ ZBIRK Moderne galerije | Arteast 2000+ in iz nacionalne zbirke

Zbirka Arteast 2000+ je prva muzejska zbirka, ki se je oblikovala in nastajala s poudarkom na vzhodnoevropskih povojnih avantgardah v širšem mednarodnem kontekstu. Od ustanovitve leta 2000 je zbirka zaslovela po tem, da podaja obsežen pregled umetnosti v regiji in, kar je morda najpomembnejše, omogoča vpogled v skupne družbenopolitične problematike, ki so v ospredju dela umetnikov nekdanjih socialističnih držav, ter pri tem izrisuje, kako so se te države razvijale od šestdesetih let preko tranzicijskega obdobja v devetdesetih letih do sedanjega konteksta globalnega neoliberalnega kapitalizma. Leta 2011 je zbirka postala jedro novega Muzeja sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM), ki deluje v sklopu Moderne galerije.

 

Življenja spomenikov

Študentska dokumentarna razstava, posvečena povojnim spomenikom na Slovenskem.  Ob vstopanju v svet te svojstvene umetnosti so študenti najprej splošno razmišljali o bistvu in namembnosti spomenikov, o povezanosti formalnih rešitev in učinkovanja spomenikov, o dramaturgiji spomeniških prostorov in poti ter o komemoracijah kot njihovih sestavnih delih. Nadalje so se posvetili kontekstu, saj generacija, rojena ob razpadu Jugoslavije, že težko razume, zakaj je prav naša nekdanja država postavila celo plejado fascinantnih modernističnih spomenikov.

 

 

KOMENTAR #11 | Izar Lunaček: Rent-a-greh ali Vse se da nazaj vzet

»V kakšnem času pa ga lahko vrneva, če z nakupom ne bova zadovoljna?«

Risba na steno v preddverju muzeja striparja Izarja Lunačka komentira logiko sodobnega potrošnika

 

PROGRAM

18:00 – 21:00 | IGRE BREZ MEJA z vsega sveta | delavnica in druženje za vse generacije 

18:00 – 21:00 | ARABSKO POTOVANJE PO MEDKULTURNI LJUBLJANI

Spremljevalci: Heba Kanoun, Aber Algendy, Wasim Alkhatib

Zbirno mesto ob 18:00 pred +MSUM-om.

Društvo Terra Vera - Migrantour Ljubljana, v sodelovanju z Moderno galerijo

19:00 | vodstvo v angleškem jeziku  po razstavi Izbor del iz zbirke Arteast 2000+ in iz nacionalne zbirke, vodila bo Tjaša Pogačar.

20:00 | vodstvo po razstavi Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih, vodila bo Živa Brglez.

21:00 | vodstvo po stalni razstavi Izbor del iz zbirke Arteast 2000+ in iz nacionalne zbirke, vodila bo Tjaša Pogačar.

22:00 | vodstvo v angleškem jeziku po razstavi Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih, vodila bo Živa Brglez.