MG+MSUM

FILMSKI PROGRAM | Ob razstavi Na robu. Vizualna umetnost v Kraljevini Jugoslaviji (1929–1941)
Naslednja projekcija: četrtek, 4. julij 2019 | 18.00
#
#
#
#
#
#
#

Iz filma Pod jugoslovanskim nebom Miodraga Đorđevića (1934; Jugoslovanska kinoteka, Beograd).

 

FILMSKI PROGRAM

V avditoriju Moderne galerije

 

VSTOP PROST

 

Obiskovalce filmskih predstav vljudno prosimo, da na predstave ne zamujajo. Filmi v srbskem, hrvaškem ali nemškem jeziku bodo podnaslovljeni v slovenščini. Glasbeno spremljavo za nekatere neme filme je pripravil Gašper Torkar. Izbor filmov vključuje tudi filme, ki so vključeni v samo razstavo, saj so večinoma dokumentarne ali turistične narave, z izjemo izsečkov iz 3 igranih filmov (Faust Oktavijana Miletića, Z vero v Boga Mihajla Popovića in Zapuščeni otrok Mladena Širole, ki bodo v celoti predvajani v avditoriju). Konec junija 2019 se bo izbor filmov na sami razstavi deloma spremenil. Zaključna, tj. septembrska filmska večera bomo najavili pravočasno.

 

Četrtek, 16. maj 2019, ob 18.00 uri

V avditoriju Moderne galerije bo potekal filmski večer z dvema nemima filmoma ob spremljavi eksperimentalne glasbe Gašperja Torkarja. Govorita o grehu, o pijančevanju in nevarnostih, ki prežijo na vaška dekleta v velemestu Beogradu kot so promiskuitetnost, nezaščiteni spolni odnosi, spolno nadlegovanje, nezaželene nosečnosti, splav in samomor. 

Ob 18. uriGrešnici: Macina in Ankina usoda (1930, 50', Hrvaški državni arhiv, Zagreb) režiserja Joze Ivakića in snemalcev, ruskih emigrantov Anatolija Bazarova in Aleksandra Gerasimova. V glavnih vlogah nastopajo Mato Grković, baletki Zora Marković in Zlata Lanović. Ta zdravstveno-izobraževalni film je v svojem času doživel izjemen uspeh. Producirala ga je Šola narodnega zdravja pod vodstvom dr. Andrije Štamparja, ki ga je izjemno cenil Louis Adamič, o čemer piše v Vrnitvi v rodni kraj. 

Ob 19. uriGrešnica brez greha (1930, 54', Jugoslovanska kinoteka, Beograd) pionirja srbskega filma Koste Novakovića. V glavnih vlogah nastopajo Sonja Stanisavljević, Persa Pavlović, Nikola Gošić, Ilija Dragić, Viktor Starčić, Žanka Stokić, Milivoje Krstić idr.. Film govori o nevarnostih velemesta, ki prežijo na naivna dekleta s podeželja.

 

Četrtek, 6. junij 2019, ob 18.00 uri

ZLO POD JUGOSLOVANSKIM NEBOM

  • Oktavijan Miletić, FAUST, 1934, 9', Hrvaški državni arhiv, Zagreb
  • Oktavijan  Miletić, POSLI KONZULA DORGENA, 1933, 19', Hrvaški državni arhiv, Zagreb

Oktavijan Miletić, vodilna figura predvojne hrvaške kinematografije, je s svojimi filmskimi igrami parodiral neme filme (Fausta F. W. Murnaua), lastno mesto podvrgel satiri po vzoru Walterja Rutmana (Zagreb v luči velemesta, ki je na ogled na razstavi), z izvirnimi filmskimi zgodbami pa je osvajal tudi mednarodne nagrade: Luis Lumière ga je za kratko kriminalno dramo Posli konzula Dorgena nagradil v Parizu leta 1933, njegov Nocturno pa je prejel prvo nagrado za amaterski film na filmskem festivalu v Benetkah. V času Neodvisne države Hrvaške je bil zaposlen v državnem podjetju Hrvatski slikopis, filmsko kariero pa je uspešno nadaljeval tudi v socialistični Jugoslaviji.

 

Četrtek, 13. junij 2019, ob 18.00 uri

ROJSTVO JUGOSLAVIJE IZ DUHA VELIKE VOJNE

  • Mihajlo Popović, Z VERO V BOGA, 1932, 40' 39'', Jugoslovanska kinoteka, Beograd

Beograjski režiser Mihajlo Popović je za svoje podjetje MAP FILM režiral zgodovinski film o Srbiji v prvi svetovni vojni, ki še danes velja za enega najboljših med ohranjenimi celovečernimi filmi tistega časa. Film govori o kruti usodi srbske družine pod avstrijsko okupacijo.

 

Četrtek, 20. junij 2019, ob 18.00

NOČ ENE ZVEZDE: ITA RINA

  • F. W. Kraemer, Carl Junghans, Václav Kubásek, IN ŽIVLJENJE TEČE NAPREJ…, 1935, 71', Jugoslovanska kinoteka, Beograd

Film, ki govori o (ljubezenskem) življenju in posledicah prve vojne v neki dalmatinski vasici, je svojo premiero doživel leta 1935 na Beneškem filmskem festivalu. Glavno žensko vlogo je odigrala slovenska filmska zvezda Ita Rina. Obstajajo štiri različice filma: češka, nemška, francoska in domača, ki je tudi najkrajša.

 

Četrtek, 27. junij 2019, ob 18.00

VEČER SLOVENSKE KINEMATOGRAFIJE

  • Marjan Foerster, JUGOSLOVANSKA KNJIGARNA, 1940, 4' 57'', Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS, Ljubljana
  • Marjan Foerster, O, VRBA!, 1940–1942, 6' 52'', Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS, Ljubljana
  • Ferdo Delak, TRIGLAVSKE STRMINE, 1932, 82', Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS, Ljubljana

 

Četrtek, 4. julij 2019, ob 18.00

PRED POČITNICAMI: REVŠČINA TAKRAT … IN DANES?

  • Mladen Širola, ZAPUŠČENI OTROK, 1930, 14', Hrvaški državni arhiv, Zagreb

Zapuščeni otrok ali tudi Otrok ulice je najstarejši ohranjeni film, ki so ga kadar koli posneli v Zagrebu. V svojem času je bil izjemno priljubljen, o čemer priča tudi število njegovih kopij – kar trideset. Film je nastal v okviru filmske produkcije Šole narodnega zdravja pod vodstvom dr. Andrije Štamparja. To je bil prvi in edini film Šole narodnega zdravja, ki je imel urbano tematiko, s fascinantnimi zagrebškimi lokacijami kot ozadjem samega filma. Snemalca, ruska emigranta Anatolij Bazarov in Aleksander Gerasimov sta še posebej zaslužna za nočne posnetke Zagreba, ki so, kakor so pisali tedanji časopisi, »vrhunsko uspeli«.