MG+MSUM

PREDSTAVITEV KNJIGE | Rdeča svetloba – jugoslovanska partizanska fotografija in družbeno gibanje 1941–1945
Petek, 24. maj 2019 | 18.00
#
#
#

Predstavitev knjige CRVENO SVETLO - JUGOSLOVENSKA PARTIZANSKA FOTOGRAFIJA I DRUŠTVENI POKRET 1941.-1945. (Rdeča svetloba – jugoslovanska partizanska fotografija in družbeno gibanje 1941–1945), ki sta jo izdala Rosa-Luxemburg-Stiftung in Kolektor - Centar za vizualne umetnosti. Predstavitev bo v petek, 24. maja 2019 v Moderni galeriji v Ljubljani.

 

Na promociji bodo govorili Miklavž Komelj (umetnostni zgodovinar in pesnik), Miha Colner (kustos in umetnostni zgodovinar) in Davor Konjikušić (avtor).

 

Knjiga Crveno svetlo je izčrpna študija, ki na 400 straneh in s preko petsto ilustracijami podrobno raziskuje fenomen partizanske fotografije med letoma 1941 in 1945 ter njeno družbeno, propagandno, agitacijsko in tudi umetniško funkcijo

 

Iz avtorjevega sklepa: Danes smo priče političnemu boju proti vizualnim označevalcem in reprezentaciji sveta. Želimo verjeti, da bo knjiga prav v teh bojih našla pomembno mesto, saj se ideologija reprezentira med drugim tudi s fotografijo, v globalnem svetu kapitalistične izmenjave pa postajajo blago tudi fotografski arhivi. Vodilni svetovni fotografski arhivi. kot je Getty Images, si prizadevajo preko lastništva vzpostaviti nadzor nad vizualnim jezikom na globalni ravni. V takih arhivih ne bomo našli fotografij, ki širijo močna politična sporočila, niti fotografij družbenih bojev. V lokalnem kontekstu se uničevanju arhiva, njegovemu sistematičnemu zanemarjanju in nenehnemu proizvajanju lažnih dejstev postavlja nasproti neprijetno gradivo, predstavljeno v tej knjigi. Prav politično delovanje takega arhiva in njegova jasna in nedvoumna kontekstualizacija v kontekstu politične borbe sta danes nujnejša kot kdajkoli prej.