MG+MSUM

FILMSKI PROGRAM | Grešnici: Macina in Ankina usoda in Grešnica brez greha
Četrtek, 16. maj 2019 | 18:00 in 19:00 | avditorij MG+
#

V avditoriju Moderne galerije bo potekal filmski večer z dvema nemima filmoma ob spremljavi eksperimentalne glasbe Gašperja Torkarja. Projekcija je del filmskega programa ob razstavi Na robu. Govorita o grehu, o pijančevanju in nevarnostih, ki prežijo na vaška dekleta v velemestu Beogradu kot so promiskuitetnost, nezaščiteni spolni odnosi, spolno nadlegovanje, nezaželene nosečnosti, splav in samomor. 

 

Ob 18. uriGrešnici: Macina in Ankina usoda (1930, 50', Hrvaški državni arhiv, Zagreb) režiserja Joze Ivakića in snemalcev, ruskih emigrantov Anatolija Bazarova in Aleksandra Gerasimova. V glavnih vlogah nastopajo Mato Grković, baletki Zora Marković in Zlata Lanović. Ta zdravstveno-izobraževalni film je v svojem času doživel izjemen uspeh. Producirala ga je Šola narodnega zdravja pod vodstvom dr. Andrije Štamparja, ki ga je izjemno cenil Louis Adamič, o čemer piše v Vrnitvi v rodni kraj. 

 

Ob 19. uriGrešnica brez greha (1930, 54', Jugoslovanska kinoteka, Beograd) pionirja srbskega filma Koste Novakovića. V glavnih vlogah nastopajo Sonja Stanisavljević, Persa Pavlović, Nikola Gošić, Ilija Dragić, Viktor Starčić, Žanka Stokić, Milivoje Krstić idr.. Film govori o nevarnostih velemesta, ki prežijo na naivna dekleta s podeželja.

 

Filmski program razstave Na robu na ogled ponuja več kot 20 filmov iz Slovenskega filmskega arhiva (Arhiv Republike Slovenije, Ljubljana), Hrvaškega državnega arhiva v Zagrebu in Jugoslovanske kinoteke v Beogradu). Dokumentarni filmi so na ogled na razstavi, projekcije igranih filmov pa bodo potekale v avditoriju MG+ junija, v prvi polovici julija in septembra. Vstop na vse filmske večere je prost. Filmi bodo podnaslovljeni v slovenščini. Nekatere neme filme bo spremljala glasba.

Priporočamo