MG+MSUM

NAGRADA in PRIZNANJI Riharda Jakopiča 2019
Petek, 12. april 2019 | 20:00
#
#
#
#
#
#
#
#
#

Zveza društev slovenskih likovnih umetnikovAkademija za likovno umetnost in oblikovanjeModerna galerija in Slovensko društvo likovnih kritikov vabijo na slovesno podelitev največje nacionalne nagrade za likovno umetnost, nagrade in priznanj Riharda Jakopiča 2019, ki bo v petek, 12. aprila 2019, ob 20. uri v Moderni galeriji, Cankarjeva 15, Ljubljana.

 

Letošnji dobitnik nagrade Riharda Jakopiča za življenjsko delo je akademski slikar, ilustrator in avtor animiranih filmov Milan Erič,  ki se resnih vsakodnevnih problemov loteva na kritičen, velikokrat s humorjem opremljen in popestren način vrhunskega slikanja in risanja.

 

Priznanji Riharda Jakopiča 2019 pa bodo podelili umetnikom mlajše generacije za prav posebne projekte ter dosežke na področju likovne umetnosti. Dobijo jih akademska slikarka Suzana Brborović in avtorski tandem Nika Oblak, akademska slikarka in Primož Novak, akademski kipar.   

 

Program bo povezovala Aleksandra Saška Gruden.

 

______________________

Milan Erič se je rodil 1956 v Slovenj Gradcu. Po končani Prvi gimnaziji v Mariboru je leta 1979 diplomiral na Oddelku za slikarstvo Akademije za likovno umetnost v Ljubljani in tam leta 1981 zaključil tudi podiplomski študij slikarstva. Od leta 1994 je profesor na oddelku za oblikovanje ALUO v Ljubljani. Ukvarja se s slikarstvom, risanim filmom in ilustracijo. Za animirani film Socializacija bika, ki ga je v soavtorstvu z Zvonkom Čohom posnel leta 1998 je istega leta prejel Grand prix na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, leta 2000 Nagrado Prešernovega sklada in nagrado za humor na festivalu animiranega filma v Stuttgartu leto dni kasneje. Leta 2006 je prejel plaketo Hinka Smrekarja na Slovenskem bienalu ilustracije ter na letošnjem 13.  še nagrado Hinka Smrekarja. Od leta 1980 svoja slikarska dela in risbe predstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah doma ter v tujini.

 

Suzana Brborović se je rodila leta 1988. Leta 2013 zaključila študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Svoje študijsko izpopolnjevanje je nadaljevala v okviru programa mojstrskega študija slikarstva na Akademiji za vizualno umetnost v Leipzigu. Za svoje delo je prejela študentsko Prešernovo nagrado leta 2012 in leto prej nagrado Essl. Že leta 2012 je prepričala s prvo samostojno razstavo v Bežigrajski galeriji 1 v Ljubljani, zatem pa je med drugim razstavljala v novomeški Galeriji Simulaker, koprski Meduzi in galeriji Alkatraz. Oktobra 2017 so v ljubljanski galeriji Equrna odprli razstavo njenih slik z naslovom Made in Germany, ki so nastale v Leipzigu, kjer Suzana živi in ustvarja.

 

Nika Oblak se je rodila leta 1975, in je leta 2002 diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. V šolskem letu 2000/2001 se je študijsko izpopolnjevala na Visoki šoli za umetnost v Berlinu. Od leta 2002 umetniško sodeluje s Primožem Novakom. Leta 2005 je zaključila magistrski študij videa na ALUO v Ljubljani.


Primož Novak se je rodil 1973, in je leta 2002 diplomiral iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. V šolskem letu 2000/2001 se je študijsko izpopolnjeval na Visoki šoli za umetnost v Berlinu. Od leta 2002 umetniško sodeluje z Niko Oblak. Leta 2006 je zaključil magistrski študij kiparstva na ALUO v Ljubljani.

 

 

Od 16. do 30. aprila bo v Galeriji ZDSLU, Komenskega 8, Ljubljana, na ogled razstava letošnjega nagrajenca nagrade Riharda Jakopiča 2019, Milana Eriča. Na razstavi bomo predstavili utrinke iz avtorjevega obsežnega opusa in animirane filme.

 

Odbor so letos sestavljali likovna  kritičarka Nadja Gnamuš, predstavnica Slovenskega društva likovnih kritikov,  kustosinja Moderne galerije dr. Martina Vovk, prof. Zmago Lenardič, ki je bil predstavnik ALUO in akademski slikar Robert Lozar, kot predstavnik ZDSLU in letošnji predsednik žirije.

 

 

Nagrado je podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

 
Priporočamo