MG+MSUM

SLAVNOSTNA PODELITEV | Nagrada Igorja Zabela za kulturo in teorijo 2018
Petek, 7. december 2018 | 18.00
#
#

Nagrada Igorja Zabela za kulturo in teorijo 2018

Slavnostna podelitev

Petek, 7. december 2018, ob 18.00 uri, Moderna galerija

 

Nagrada Igorja Zabela za kulturo in teorijo se podeljuje za izjemne dosežke s področja vizualne umetnosti in kulture srednje, vzhodne in jugovzhodne Evrope. Namenjena je mednarodno delujočim kustosom, umetnostnim zgodovinarjem in teoretikom, piscem in kritikom, ki delajo v tej sredini oziroma se njihovo delo nanaša nanjo. Nagrada, pobuda ERSTE sklada z Dunaja, se od leta 2008 podeljuje bienalno, odslej pa bo dogodek v organizaciji Društva Igor Zabel potekal v Ljubljani. Z nagradnim skladom v višini 76.000 evrov je ena prestižnejših nagrad za kulturne dejavnosti, povezane s srednjo, vzhodno in jugovzhodno Evropo.

 

Urnik slavnostne podelitve

18.00–19.15 Kustosova soba — Igor Zabel: Kako narediti umetnost vidno? angleška premiera dokumentarnega filma

20.00–20.30 Podelitev nagrade Igorja Zabela. Pozdravni nagovori ter obrazložitev izbora

20.30–21.00 Umetnost kot zaveza in pravica. Pogovor z nagrajenko, Joanno Mytkowsko. Pogovor se bo osredotočal na možnosti in izzive utrjevanja odnosa med umetnostjo in družbo v času korenitih družbenopolitičnih sprememb na Poljskem in širše ter na vlogo muzeja kot civilnodružbeno odgovorne institucije v tem kontekstu.

21.00–21.30 Podelitev štipendij Igorja Zabela obrazložitev izbora in predstavitev dobitnikov

 

Nagrajenka 2018

Joanna Mytkowska, Poljska

Dobitnica nagrade Igorja Zabela za kulturo in teorijo 2018 Joanna Mytkowska je umetnostna zgodovinarka, kuratorka in od leta 2007 direktorica Muzeja za moderno umetnost v Varšavi. V 1990-ih je začela poklicno kariero kot kuratorka varšavske Galerije Foksal, legendarnem, nekomercialnem umetniškem prostoru, ki so ga leta 1966 ustanovili umetniki sami. Zatem je soustanovila Fundacijo Galerije Foksal, ki je stremela k vzpostaviti raziskovalne in finančne podpore sodobni poljski umetnosti, pa tudi k ohranjanju dediščine poljskih avantgardnih umetnikov. V letih 2006 in 2007 je delala v pariškem Centru Georges Pompidou, a se je kmalu po začetku mednarodne kuratorske kariere izven Poljske vrnila v Varšavo in prevzela vodenje tamkajšnjega Muzeja za moderno umetnost.

Žirija je podelila nagrado Igorja Zabela Joanni Mytkowski za predano in izstopajoče delo direktorice Muzeja za moderno umetnost v Varšavi. Žirija priznava izredne intelektualne, kuratorske in civilnodružbene dosežke, ki jih je Mytkowska razvijala v zadnjih petnajstih letih, še posebej kot direktorica varšavskega Muzeja za moderno umetnost, njeno predanost pri utrjevanju odnosa med umetnostjo in družbo v času korenitih družbenopolitičnih sprememb, pa tudi izstopajoče znanje o umetnosti iz srednje in vzhodne Evrope.

 

Dobitniki štipendij 2018

Edith Jeřábková, Češka

Dobitnica štipendije 2018 po izboru žirije Kuratorka, raziskovalka, pedagoginja in piska iz Prage, za vztrajanje v emancipatornih neinstitucionalnih oblikah kulturne produkcije ter za iskanje novih izrazov kuratorske prakse in teorije.

 

Društvo Oberliht, Moldavija

Dobitnik štipendije 2018 po izboru žirije Društvo Oberliht iz Kišinjeva v Moldaviji za kontinuirano podporo lokalni umetniški skupnosti in inovativen angažma s projekti v javnem prostoru.

 

Visual Culture Research Center (VCRC), Ukrajina

Dobitnik štipendije 2018 po izboru glavne nagrajenke Raziskovalni center za vizualno kulturo (VCRC) iz Kijeva, ki z analiziranjem vizualne kulture spodbuja refleksijo o postsovjetskih politično-ekonomskih razmerah, za izjemen prispevek k delovanju, kritičnemu mišljenju in ustvarjanju v izjemno težavnih okoliščinah današnje Ukrajine v vojnem stanju.

 

Člani žirije in nominatorji 2018

Žirantje

Adam Budak — GLAVNI KUSTOS, NARODNA GALERIJA, PRAGA

Ana Janevski — KUSTOSINJA, MOMA, NEW YORK

Erzen Shkololli — DIREKTOR, NARODNA UMETNOSTNA GALERIJA ALBANIJE, TIRANA

 

Nominatorji

Anna DaučíkováBranislav DimitrijevićMaja and Reuben FowkesChristian HöllerLívia PáldiDan PerjovschiMagdalena RadomskaBarbara SteinerAdam SzymczykMaria Vassileva

 

 

Podelitev nagrade Igorja Zabela bo moderirala Nataša Briški, novinarka, soustanoviteljica in urednica spletnega medija Metina lista.

 

Zvok: Luka Prinčič/Nova deViator

Svetloba: Vadim Fiškin

Glasba pri proslavitvi nagrajencev: DJ Borka

 

Podelitev je odprta za javnost. Poteka v angleškem jeziku.

 

Slavnostna podelitev

Moderna galerija, Cankarjeva cesta 15, Ljubljana

Organizacija: Društvo Igor Zabel v sodelovanju z ERSTE skladom in Moderno galerijo

Projektna vodja: Urška Jurman

Vodja produkcije: Mateja Kurir

Stiki z javnostjo: Urška Comino

Tehnični vodja: Borut Cajnko

Asistentka: Hana Cirman

 

Leta 2008 je glavno nagrado prejel kuratorski kolektiv s Hrvaške WHW (What, How and for Whom); 2010 poljski umetnostni zgodovinar Piotr Piotrowski (1952–2015); 2012 kuratorka in teoretičarka vizualne kulture in umetnosti Suzana Milevska; 2014 ruska kuratorka in kritičarka Jekaterina Degot; 2016 pa kurator in umetnostni pisec Viktor Misiano.

 
Priporočamo