MG+MSUM

MEDINSTITUCIONALNI PROJEKT | Monument – Drago Tršar | Mestna galerija Ljubljana
ODPRTJE | 22. november 2018 | 19.00 | Mestna galerija Ljubljana
#

Medinstitucionalni projekt sedmih slovenskih javnih kulturnih zavodov MONUMENT –DRAGO TRŠAR se nadaljuje v Mestni galeriji Ljubljana z erotično skulpturo in s posebnim projektom o vprašanju javne skulpture v Koroški galeriji likovnih umetnosti.

 

22. november 2018 do 20. januar 2019, Mestna galerija Ljubljana

Vabilo [PDF]

Kustos: dr. Sarival Sosič

 

Akademski kipar in akademik Drago Tršar slovenski umetniški prostor že veliko desetletij zaznamuje z veliko ustvarjalno energijo in avtorsko prepoznavno likovno govorico. Je ena največjih kiparskih avtoritet v našem kulturnem prostoru in njegov obsežni opus različnih serij, ciklov in posameznih del, tako javnih (je avtor številnih pomembnih javnih skulptur) kot zasebnih skulptur, si zasluži obsežno razstavno predstavitev v največjih in najpomembnejših slovenskih galerijskih prostorih.

 

Razstava v Mestni galeriji Ljubljana je sestavni del serije razstav, nastalih v letu 2018, torej razstav, posvečenih umetnikovi devetdesetletnici, na katerih je Tršarjevo kiparstvo analitično sistematično in znanstveno strokovno obravnavano. Misliti in preučevati kiparska dela akademskega kiparja Draga Tršarja namreč zahteva natančno in ustrezno poglabljanje v celoten, neverjetno bogat in zaokrožen opus. V obsežnem kiparskem ustvarjanju pa se porajajo tudi številna poltena, neposredno čutna, torej skozi erotično plast telesnosti stopnjevana kiparska dela. In predvsem videti in začutiti njegovo erotično kiparstvo je namen tokratne pregledne razstave v Mestni galeriji Ljubljana.

 

Sodelujoče institucije: Galerija Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki; Galerija Murska Sobota; Galerija Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost Kranj; Mestna galerija Ljubljana / MGML; Obalne galerije Piran.

 

 

Priporočamo