MG+MSUM

PREDAVANJI in PERFORMANS | Festival Grounded
Sreda, 21. november 2018 | 18.00—21.00 | avditorij Moderne galerije
#
#

Grounded je festival elektronske glasbe, kritične misli in aktivizma, ki naslavlja aktualna družbena vprašanja s povezovanjem navidez nezdružljivega: deinstitucionalizirane teoretske razprave, povsakdanjenja družbenega aktivizma ter progresivne klubske elektronske kulture. V razpravah, projekcijah, predstavitvah, glasbenih nastopih in druženjih, katerih vrednostna izhodišča so enakost ne glede na osebne okoliščine, solidarnost s šibkejšimi in avtonomija posameznika_ce, udeleženke_ci iščejo informirane, argumentirane in odgovorne odzive na izzive sedanjosti in prihodnosti. 

PLAKAT

 

Sreda, 21. november 2018 | 18.00—21.00 | avditorij Moderna galerija

Nika Mahnič: Merila intime

Tehnologije, ki klasificirajo in ločujejo intimnosti, so neločljivo vezane na moč. Ta pojavitev se bo vtaknila v zgodovinske fikcije in dejstva, gadgete ali atraktorje obdelala v njeni vmesniški vrednosti in psihopolitično vojno bojevala z lastnimi sredstvi. Avtorica ni mrtva, zato si jemlje za res. Njen rojstni dan, mednarodni dan spomina na holokavst, in njen privilegij, študirati raznolika merila, ki ločujejo, kdo ima moč in pravico imeti prav.

 

Prof. Kathleen Richardson, Nika Mahnič: Nujnost politike človeškosti v času robotov in umetne inteligence 

Kakšno politiko potrebujemo v 21. stoletju? Ali se želimo “združiti” s stroji? Ali pa jih imeti za tovariše, prijatelje ali žene? Mnogi zavračajo egocentrični model izoliranega posameznika in ga nadomeščajo z modelom nediferenciranega kiborga (vsi smo povezani!) – obstaja še kakšna druga alternativa in kakšna bi ta lahko bila?

 

Malidah’s Moasis (SI)

Projekt Kaje Skrbinšek alias Malidah “Moasis” je avdiovizualni performans in inštalacija, ki raziskuje povezave med zvokom, telesnimi gestami in gibljivo sliko. V ta namen umetnica uporablja Leap Motion, senzor, ki njene geste prevaja v ukaze za upravljanje digitalne avdiovizualne vsebine. Kombinacija različnih funkcij pretvarja senzor v digitalni inštrument za artikulacijo tovrstne glasbe tudi na odru. V kontekstu inštalacije je občinstvo povabljeno, da s svojimi gestami aktivno sodeluje pri ustvarjanju svoje verzije skladbe. Na ta način projekt Moasis poskuša zabrisati meje med občinstvom in nastopajočim.

 

 

Prva izvedba festivala je bila leta 2015 na temo Avtonomija migracij. Tema letošnjega festivala je Intima v času umetne inteligence.

 

 

Programska ekipa 

Glasbeni program: Nina Hudej, Nina Kodrič (NinaBelle), Matej Mihevc

Diskurzivni program: Nika Mahnič, Barbara Rajgelj, Monika Weiss
3D animacija: Luka Grčar
Grafično oblikovanje: Rok Marinšek
Moderator: Dražen Dragojević
Foto: Katja Goljat, Matjaž Rušt
Zvok: Taj Pečnikar