MG+MSUM

KONFERENCA | Gledališče zatiranih
Četrtek, 8. november 2018 | 13.00
#

Prva konferenca gledališča zatiranih

8. november 2018, 10.00—19.00

Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM

 

V prostorih Muzeja sodobne umetnosti Metelkova bo 8. novembra 2018 prva konferenca gledališča zatiranih in ob tej priložnosti bo izšel tudi zbornik prispevkov, ki jih bo v živo na konferenci predstavilo devet posameznic / posameznikov.

 

Gledališče zatiranih (GZ) se v Sloveniji kontinuirano širi od leta 2010, njegova značilnost pa so gledališko-aktivistične, pedagoške in izobraževalne metode za dosego socialne pravičnosti. Začetke, ki segajo v šestdeseta leta 20. stoletja v Brazilijo, se pripisuje režiserju, politiku in piscu Augustu Boalu, čeprav so se tehnike te metode kasneje razširile v skoraj sto različnih držav po svetu. Tehnike gledališča zatiranih so: časopisno gledališče, slikovno gledališče, forumsko gledališče, nevidno gledališče, zakonodajno gledališče, mavrica želja. GZ predstavlja prostor, v katerem se govori o temah, ki niso izpostavljene, in kjer spregovorijo tisti, ki mnogokrat nimajo glasu. Zato imajo njihove (ne)predstave lahko tudi terapevtske učinke.

 

Udeleženci konference bodo vsi, ki jih zanima ustvarjanje gledaliških predstav, izobraževanj, delavnic in treningov po metodi gledališča zatiranih, vabljeni pa tudi vsi, ki delate z mladimi ali unikatnimi skupinami ljudi, torej tudi vsi, ki ste zaposleni v vrtcih, šolah in drugih izobraževalnih ustanovah.

 

 

Vsebina konference

 

Na konferenci bo Kaja Jurgele najprej govorila o GZ Augusta Boala v Sloveniji (kratek pregled začetkov in razvoja gledališča zatiranih v Sloveniji), Ema Weixler (The Theatre of the Oppressed: Forum for social change) bo predstavila film, ki je nastal v okviru projekta Erasmus+ na temo homofobije, Katja Sešek bo spregovorila o GZ in lgbtq+ skupnost, Jana Burger o Ma(g)dalena Networku (gledališče zatiranih za ženske), Petra Koritnik o GZ v vrtcih (Tudi Pepelka lahko), Nina Mlakar o GZ metodi za ozaveščanja o vrstniškem nasilju (srednje šole), Jaka Andrej Vojevec (LegiLab - experiments and experiences in legislative theatre) bo predstavil film in projekt, Lea Dolinar bo osvetlila zakonodajno gledališče v praksi v Sloveniji (Vse ali nič - Status quo na trgu dela),  Michael Wrentschur pa predstavil primere prakse v Avstriji ("Transform Desire into Law" - Legislative Theatre Projects of InterACT in Austria).

 

Prvi sklop predstavitev se prične ob 10. uri, vsak govorec ima 20 minut za predstavitev prispevka. Ob 12. uri sledi polurni odmor za kavo, drugi sklop predstavitev prispevkov se nadaljuje ob 12.30 uri

 

Več informacij in natančnejši program.

 

Organizator: Kulturno umetniško društvo Transformator

Konferenco podpirajo: MOL - Urad za mladino, JSKD, Moderna galerija, Ljubljana, Pekarna Magdalenske mreže Maribor