MG+MSUM

PREPIH | Rok Vevar in Snježana Premuš: Koreografske izjave (Pogovor št. 1)
Petek, 19. oktober 2018 | 16:00
#

Fizične mnaifestacije: Telo kot arhiv

Pogovor št. 1

Petek 19. oktober 2018, ob 16. uri, seminar +MSUM

 

Laboratorijska raziskovalna srečanja, ki jih vodi koreografinja Snježana Premuš, potekajo od leta 2012 v različnih formatih – od zaprtih, intimnejših delovnih študij s posameznimi umetniki do odprtih srečanj, kjer se raziskava sreča z uprizoritvenim trenutkom, ki ga soudeleženci sooblikujejo ter ponovno vzpostavljajo in brišejo "meje" med gledalcem in izvajalcem. 



Tokrat smo oblikovali format laboratorija, kjer se bomo na delavnici srečali s priznano strokovnjakinjo metode Body-Mind Centering (BMC), Liso Clark. Clark vstopa v projekt Fizične manifestacije, ki se v obdobju med 2017 in 2019 ukvarja med drugim tudi z elementarnimi principi delovanja telesa: horizontala – vertikala in center – periferija.

Delavnica Lise Clark bo raziskala skrite vire strukture in integritete z odpiranjem novih slojev kinestetične zavesti, pa tudi primarnih odnosov med telesom, zemljo in drugim.

 

Na pogovoru se bomo dotaknili nekaj vprašanj, ki se povezujejo z načinom dela in so postavljena v širši kontekst delanja, dojemanja in razumevanja plesnih praks.

- Kako je "ogrevanje" re-definirano skozi somatsko prakso?

- Kaj pomeni uglaševanje?

- Kaj se dogaja z mislimi, medtem ko se plesalec/ka giba?

- Ali je v središču tega načina dela nekaj, kar bi lahko imenovali kinestetična (ali somatska) empatija?

- V smislu gibanja organiziranja v prostoru in času: kako veš, da delaš pravo stvar.

Priporočamo