MG+MSUM

KOLEDAR DOGODKOV | September 2018
01. september 2018 — 30. september 2018
#

RAZSTAVE

 

Monument: Drago Tršar

Monumentalnost in množica

Odprtje razstave: 14. junij ob 20.00

15. junij 2018 – 30. september 2018

Akademski kipar Drago Tršar je nedvomno eden najpomembnejših in najplodnejših predstavnikov modernizma na Slovenskem. Medinstitucionalni projekt MONUMENT – DRAGO TRŠAR, ki poleg Moderne galerije združuje šest slovenskih institucij, se po pregledni razstavi njegovih del v Galeriji Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost v Kranju (2017) in razstavi del na japonskem papirju v Murski Soboti (2018) nadaljuje s pregledno razstavo monumentalnega kiparstva v Moderni galeriji, ki se bo odprla 14. junija ob 20. uri. Na ogled bo več kot 50 velikih kiparskih del iz javnih in zasebnih zbirk v Sloveniji in tujini, ki bodo pospremljena z dokumentarnimi posnetkih izbora javnih skulptur oziroma spomenikov. Dela zajemajo obdobje od zgodnjih petdesetih let do danes.

 

Iz ateljeja: Duba Sambolec

Odprtje razstave: 16. junij ob 20.00

16. junij 2018 – 10. september 2018

Serija malih razstav z naslovom Iz ateljeja predstavlja pregled trenutne produkcije umetnikov, ki so s svojim delom vključeni v stalno razstavo 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi. Kiparka Duba Sambolec deluje na različnih področjih kot so: kiparstvo, video performans (umetniški video), multimedijske instalacije, risbe in digitalni fotokolaži. Tematsko se v svojih delih ukvarja s spolno identiteto in socialnimi in političnimi temami ter umetnostjo in njenim pomenom. V zbirki Moderne galerije je na ogled njeno kiparsko delo iz osemdesetih let 20. stoletja,ko je prešla na kombinacije z »neklasičnimi« materiali amorfne umetne in naravne snovi. 

 

70+7: Kaj je v številu? Kronika razstav v Moderni galeriji

Od 24. aprila naprej, Moderna galerija

Avtorji razstave: dr. Marko Jenko, dr. Bojana Piškur, Bojana Rogina

Moderna galerija letos praznuje 70 let, Muzej sodobne umetnosti Metelkova pa 7 let. Posebej smo osvetlili izbor določenih razstav, ki sta jih strokovna in/ali laična javnost prepoznali za prelomne, referenčne, pionirske in ki so (so)avtorsko delo kustosov in strokovnih delavcev Moderne galerije.

 

20. stoletje. Kontinuitete in prelomi

Moderna galerija

Razstava del iz nacionalne zbirke Moderne galerije

Razstava 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi tradicionalno linearnost kronološke postavitve modernističnih del prekinja s problemsko linijo avantgard in partizanske umetnosti, ki enakovredno vstopata v nacionalno zgodovino umetnosti in jo tako obenem tudi prevprašujeta.

 

Točke v času 1889–1991

Moderna galerija

Dopolnitev stalne razstave

Prostorsko krožna časovnica z izborom del, ki predstavlja osvežitev in dopolnitev stalne razstave 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi. Osredotoča se na dogodke, ki se tičejo vizualne umetnosti, razen ko pomembnost kakega zlasti razstavnega dogodka, vezanega na druge zvrsti, ne narekuje drugače. Prav tako je prednost, predvsem zaradi nujne količinske zamejitve, dana slovenskemu prostoru pred jugoslovanskim oziroma prej avstro-ogrskim. (Skoraj) celotna zgodovina v enem samem prostoru.

 

Nebeška bitja. Ne človek ne žival

Muzej sodobne umetnosti Metelkova, + MSUM, Maistrova 3

Odprtje razstave: 10. julij 2018, ob 20. uri

Trajanje razstave: 10. julij 2018 – 4. november 2018

Umetniki: Jure Detela, Igor Grubić, Janez Janša, Alexi Kukuljevic, Oleg Kulik, Siniša Labrović, Tanja Lažetić, Vladimir Leben in Ercigoj Art, Marko Pogačnik, Franc Purg, Tamara Al-Samerraei, Maja Smrekar, Sven Stilinović, Jože Tisnikar, Zoran Todorović, Jalal Toufic, Anton Vidokle

Tako ljudje kot rastline in živali trpimo zaradi klimatskih sprememb, zaradi dejstva, da smo samo surovina za nadaljnjo proizvodnjo, ne pa tudi bitja, ki si želijo svobodo in harmonijo. Vse to proizvaja željo po begu iz neznosnih pogojev ter željo po uporu, in če sledimo posrednemu sporočilu naših umetnikov, je mogoče misliti skupni upor vseh živih bitij. Ali se lahko človek upre skupaj z rastlinami in živalmi? Razstava Nebeška bitja. Ne človek ne žival nas opozarja na to, da smo tako ljudje kot živali produkt dolgotrajne zgodovine različnih uporov in pobegov iz danih okoliščin.

 

Izbor del iz zbirke Arteast 2000+ in iz nacionalne zbirke

Razstava iz zbirk, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM

Zbirka Arteast 2000+ je prva muzejska zbirka, ki se je oblikovala in nastajala s poudarkom na vzhodnoevropskih povojnih avantgardah v širšem mednarodnem kontekstu. Od ustanovitve leta 2000 je zbirka zaslovela po tem, da podaja obsežen pregled umetnosti v regiji in, kar je morda najpomembnejše, omogoča vpogled v skupne družbenopolitične problematike, ki so v ospredju dela umetnikov nekdanjih socialističnih držav, ter pri tem izrisuje, kako so se te države razvijale od šestdesetih let preko tranzicijskega obdobja v devetdesetih letih do sedanjega konteksta globalnega neoliberalnega kapitalizma. Leta 2011 je zbirka postala jedro novega Muzeja sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM), ki deluje v sklopu Moderne galerije.

 

Življenja spomenikov

Razstava, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM

Študentska dokumentarna razstava, posvečena povojnim spomenikom na Slovenskem. Ob vstopanju v svet te svojstvene umetnosti so študenti najprej splošno razmišljali o bistvu in namembnosti spomenikov, o povezanosti formalnih rešitev in učinkovanja spomenikov, o dramaturgiji spomeniških prostorov in poti ter o komemoracijah kot njihovih sestavnih delih. Nadalje so se posvetili kontekstu, saj generacija, rojena ob razpadu Jugoslavije, že težko razume, zakaj je prav naša nekdanja država postavila celo plejado fascinantnih modernističnih spomenikov.

 

 

DOGODKI

 

Nedelja, 9. september 2018, ob 11.00, Moderna galerija

Javno vodstvo po razstavi Monument: Drago Tršar. Vodila bo umetnostna zgodovinarka Breda Ilich Klančnik.

 

11. september 2018 — 16. september 2018, +MSUM

Serija dogodkov FriFormA\V​: Slobodan Kajkut: 20 Inventionen / 20 Izumov, zvočna instalacija

Odprtje: 11. september 2018, 19.00

Kajkutovo zadnje najbolj odmevno delo, zvočna instalacija, 20 Inventionen (20 Izumov) predvideva kratke klavirske kompozicije, dolge od 1,5 do 2,5 minute, za 20 prenosnih gramofonov v istem prostoru, pri čemer vsaka gramofonska plošča predstavlja eno glasbeno postajo. Obiskovalec ima v tem kontekstu svobodo prehajanja od postaje do postaje in predvajanja plošč v poljubnem zaporedju ali celo simultano. Razstava bo postavljena v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM od torka, 11. septembra 2018 in bo na ogled in posluh do nedelje, 16. septembra 2018 med 10:00 in 18:00 uro.

 

Sobota, 15. september 2018 | 11.00 – 13.00

Klub Minimalistov MG+MSUM

Delavnica Ulovimo ravnotežje ob odprtju nove sezone.

 

Torek, 18. september 2018, ob 18.00, +MSUM

Boris Kadin (Via Negativa), solo performans​

Kaj mi je povedal Joseph Beuys, ko sem mrtev ležal v njegovem naročju

 

 

Sreda, 26. september 2018, ob 17:00, +MSUM

Po razstavi Nebeška bitja. Ne človek ne žival vodi sokustosinja razstave Bojana Piškur.

 

Četrtek, 27. september 2018, ob 17:00, Moderna galerija

Javno vodstvo po razstavi Monument: Drago Tršar. Vodil bo kustos razstave Marko Jenko.

 

 

Pridržujemo si pravico do spremembe programa.

Priporočamo