KOLEDAR DOGODKOV | Julij, avgust 2018
01. julij 2018 — 31. avgust 2018
#
#

RAZSTAVE

 

Monument: Drago Tršar

Monumentalnost in množica

Odprtje razstave: 14. junij ob 20.00

15. junij 2018 – 30. september 2018

Akademski kipar Drago Tršar je nedvomno eden najpomembnejših in najplodnejših predstavnikov modernizma na Slovenskem. Medinstitucionalni projekt MONUMENT – DRAGO TRŠAR, ki poleg Moderne galerije združuje šest slovenskih institucij, se po pregledni razstavi njegovih del v Galeriji Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost v Kranju (2017) in razstavi del na japonskem papirju v Murski Soboti (2018) nadaljuje s pregledno razstavo monumentalnega kiparstva v Moderni galeriji, ki se bo odprla 14. junija ob 20. uri. Na ogled bo več kot 50 velikih kiparskih del iz javnih in zasebnih zbirk v Sloveniji in tujini, ki bodo pospremljena z dokumentarnimi posnetkih izbora javnih skulptur oziroma spomenikov. Dela zajemajo obdobje od zgodnjih petdesetih let do danes.

 

 

Iz ateljeja: Duba Sambolec

Odprtje razstave: 16. junij ob 20.00

16. junij 2018 – 10. september 2018

Serija malih razstav z naslovom Iz ateljeja predstavlja pregled trenutne produkcije umetnikov, ki so s svojim delom vključeni v stalno razstavo 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi. Kiparka Duba Sambolec deluje na različnih področjih kot so: kiparstvo, video performans (umetniški video), multimedijske instalacije, risbe in digitalni fotokolaži. Tematsko se v svojih delih ukvarja s spolno identiteto in socialnimi in političnimi temami ter umetnostjo in njenim pomenom. V zbirki Moderne galerije je na ogled njeno kiparsko delo iz osemdesetih let 20. stoletja,ko je prešla na kombinacije z »neklasičnimi« materiali amorfne umetne in naravne snovi. 

 

 

70+7: Kaj je v številu? Kronika razstav v Moderni galeriji

Od 24. aprila naprej, Moderna galerija

Avtorji razstave: dr. Marko Jenko, dr. Bojana Piškur, Bojana Rogina

Moderna galerija letos praznuje 70 let, Muzej sodobne umetnosti Metelkova pa 7 let. Posebej smo osvetlili izbor določenih razstav, ki sta jih strokovna in/ali laična javnost prepoznali za prelomne, referenčne, pionirske in ki so (so)avtorsko delo kustosov in strokovnih delavcev Moderne galerije.

 

 

20. stoletje. Kontinuitete in prelomi

Moderna galerija

Razstava del iz nacionalne zbirke Moderne galerije

Razstava 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi tradicionalno linearnost kronološke postavitve modernističnih del prekinja s problemsko linijo avantgard in partizanske umetnosti, ki enakovredno vstopata v nacionalno zgodovino umetnosti in jo tako obenem tudi prevprašujeta.

 

 

Točke v času 1889–1991

Moderna galerija

Dopolnitev stalne razstave

Prostorsko krožna časovnica z izborom del, ki predstavlja osvežitev in dopolnitev stalne razstave 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi. Osredotoča se na dogodke, ki se tičejo vizualne umetnosti, razen ko pomembnost kakega zlasti razstavnega dogodka, vezanega na druge zvrsti, ne narekuje drugače. Prav tako je prednost, predvsem zaradi nujne količinske zamejitve, dana slovenskemu prostoru pred jugoslovanskim oziroma prej avstro-ogrskim. (Skoraj) celotna zgodovina v enem samem prostoru.

 

 

Nebeška bitja. Ne človek ne žival

Muzej sodobne umetnosti Metelkova, + MSUM, Maistrova 3

Odprtje razstave: 10. julij 2018, ob 20. uri

Trajanje razstave: 10. julij 2018 – 4. november 2018

Umetniki: Jure Detela, Igor Grubić, Janez Janša, Alexi Kukuljevic, Oleg Kulik, Siniša Labrović, Tanja Lažetić, Vladimir Leben in Ercigoj Art, Marko Pogačnik, Franc Purg, Tamara Al-Samerraei, Maja Smrekar, Sven Stilinović, Jože Tisnikar, Zoran Todorović, Jalal Toufic, Anton Vidokle

Tako ljudje kot rastline in živali trpimo zaradi klimatskih sprememb, zaradi dejstva, da smo samo surovina za nadaljnjo proizvodnjo, ne pa tudi bitja, ki si želijo svobodo in harmonijo. Vse to proizvaja željo po begu iz neznosnih pogojev ter željo po uporu, in če sledimo posrednemu sporočilu naših umetnikov, je mogoče misliti skupni upor vseh živih bitij. Ali se lahko človek upre skupaj z rastlinami in živalmi? Razstava Nebeška bitja. Ne človek ne žival nas opozarja na to, da smo tako ljudje kot živali produkt dolgotrajne zgodovine različnih uporov in pobegov iz danih okoliščin.

 

 

Komentar #9: Matej Stupica – You Are Here

25. maj 2018 — 25. avgust 2018, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM

 

 

Prepih: P L A T E AU R E S I D U E : Alma mater

Kustosinja: Ana Mizerit

Odprtje razstave in pogovor: četrtek, 7. junij 2018, ob 19:00 uri, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM

7. junij – 8. september 2018

V jedru prostorske instalacije dvojca P L A T E AU R E S I D U E je kos ledu, natančneje stalaktit, ki ga umetnika iz ledene jame preneseta v muzej in ga tam ohranjata kot muzejski eksponat. Z njim opozarjata na razsežnosti izginjanja ledu zaradi segrevanja ozračja, ki je prizadelo tudi nahajališča ledu pri nas, obenem pa ju vodi fascinacija nad ledom in njegovimi optičnimi lastnostmi. Slednja ju je privedla do eksperimentalne rabe, pri kateri sta v kosu ledu prepoznala kreativni potencial. Iz odpadlega stalaktita sta namreč izdelala ledeno lečo in jo namestila na ohišje fotoaparata lastne izdelave. Ledena leča je tako postala povsem nov umetniški medij, s katerim ustvarjata igro med naravnimi pojavi in gledalčevo percepcijo.

Razstava sodi v serijo Prepih, ki je namenjena predstavitvam mlajših umetnikov in svežim idejam.

 

 

Izbor del iz zbirke Arteast 2000+ in iz nacionalne zbirke

Razstava iz zbirk, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM

Zbirka Arteast 2000+ je prva muzejska zbirka, ki se je oblikovala in nastajala s poudarkom na vzhodnoevropskih povojnih avantgardah v širšem mednarodnem kontekstu. Od ustanovitve leta 2000 je zbirka zaslovela po tem, da podaja obsežen pregled umetnosti v regiji in, kar je morda najpomembnejše, omogoča vpogled v skupne družbenopolitične problematike, ki so v ospredju dela umetnikov nekdanjih socialističnih držav, ter pri tem izrisuje, kako so se te države razvijale od šestdesetih let preko tranzicijskega obdobja v devetdesetih letih do sedanjega konteksta globalnega neoliberalnega kapitalizma. Leta 2011 je zbirka postala jedro novega Muzeja sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM), ki deluje v sklopu Moderne galerije.

 

 

Življenja spomenikov

Razstava, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM

Študentska dokumentarna razstava, posvečena povojnim spomenikom na Slovenskem. Ob vstopanju v svet te svojstvene umetnosti so študenti najprej splošno razmišljali o bistvu in namembnosti spomenikov, o povezanosti formalnih rešitev in učinkovanja spomenikov, o dramaturgiji spomeniških prostorov in poti ter o komemoracijah kot njihovih sestavnih delih. Nadalje so se posvetili kontekstu, saj generacija, rojena ob razpadu Jugoslavije, že težko razume, zakaj je prav naša nekdanja država postavila celo plejado fascinantnih modernističnih spomenikov.

 

 

 

DOGODKI

 

POLETNI ČETRTKI

Tudi letošnje poletje bosta Moderna galerija in Muzej sodobne umetnosti Metelkova ob četrtkih julija in avgusta odprta do 20. ure. Vabimo vas na poletna druženja ob brezplačnih javnih vodstvih in delavnicah vsak četrtek od 18. do 20. ure.

 

Četrtek, 5. julij 2018, ob 18:00, Moderna galerija, MG+

Javno vodstvo po razstavi Monument – Drago Tršar.

Poletna javna vodstva po razstavi in Tršarjevi plastiki v Ljubljani vključujejo krajši ogled razstave in plastiko Ljudje v perspektivi in Manifestanti pred MG+ ter v javnem prostoru: Ekvilibristi, Tivoli; Spomenik revolucije in Edvard Kardelj, Trg Republike; reliefi na pročelju Filozofske fakultete.

Pol ure pred vodstvom uvod v angleščini.

 

Četrtek, 5. julij 2018, ob 18:00, Moderna galerija, MG+

Program za otroke in družine

Kiparske delavnice za vse generacije. Nenavaden umetniški svet Draga Tršarja, ki v svojih kipih mojstrsko ujame ne le zanimive in raznolike človeške figure, temveč tudi čas in prostor, kjer njegovi liki živijo, je odlična spodbuda za kiparske predvečere v senci muzejske ploščadi. V sklopu Poletnih četrtkov bo v glini z vami modeliral in vam mojstrsko svetoval kipar Tomi Blažević.

 

9. – 13. julij 2018, 8:00–16:00, Moderna galerija, MG+

Otroške delavnice v sklopu počitniškega tedna PovezujeM/Tivolski ustvarjalni krog, ki ga organiziramo muzeji ob parku Tivoli: Narodni muzej Slovenije (NMS), Moderna galerija (MG), Mednarodni grafični likovni center (MGLC), Muzej novejše zgodovine Slovenije (MNZS) in Narodna galerija (NG).

 

Torek, 10. julij 2018, ob 20:00, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM

Performansa na otvoritvi razstave Nebeška bitja. Ne človek ne žival

Maja Smrekar, Delo in dom, 2018

Sven Stilinović, Geometrija krvoločnosti, 2018

 

sreda, 11. julij 2018, ob 18:00, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM

Oksana Timofejeva: Živa duša, predavanje

Ali imajo ljudje in druge živali v resnici dušo? In če ja, kako so njihove duše videti? Iz česa so narejene? Od kod prihaja živa duša, anima, ki daje živali življenje, duha? Kje se nahaja? Kje se nahaja in po čem se razlikuje, če se sploh razlikuje, od telesa? Danes lahko tovrstna vprašanja zvenijo naivna in zastarela. To predavanje pa bo pokazalo njihovo relevantnost.

Oksana Timofejeva je docentka na Evropski univerzi v Sankt Peterburgu, višja raziskovalka na Inštitutu za filozofijo Ruske akademije znanosti v Moskvi, članica umetniškega kolektiva Chto Delat? (Čto delat?)

 

Četrtek, 12. julij 2018, ob 18:00, +MSUM

Javno vodstvo po razstavi Nebeška bitja. Ne človek ne žival.

Tako ljudje kot rastline in živali trpimo zaradi klimatskih sprememb, zaradi dejstva, da smo samo surovina za nadaljnjo proizvodnjo, ne pa tudi bitja, ki si želijo svobodo in harmonijo. Vse to proizvaja željo po begu iz neznosnih pogojev ter željo po uporu, in če sledimo posrednemu sporočilu naših umetnikov, je mogoče misliti skupni upor vseh živih bitij. Ali se lahko človek upre skupaj z rastlinami in živalmi?

Pol ure pred vodstvom uvod v angleščini / Introduction to the guided tour in English at 17:30.

 

Četrtek, 12. julij 2018, 18:00 – 20:00, +MSUM

Delavnica Biti žival

Sklop otroških delavnic ob razstavi Nebeška bitja. Ne človek ne žival, na katerih bomo raziskovali zanimive in velikokrat nenavadne pristope umetnikov k tej tematiki v sodobni umetnosti ter se tudi sami preizkusili v različnih (likovnih) tehnikah – slikanju, modeliranju, oblikovanju, fotografiji, animaciji, performansu, ready made-u, plesu...

 

16. – 20. julij 2018, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM

Slon v muzeju: Poletne KreAktivnosti – tedenske delavnice animiranega filma
Prijave so možne preko prijavnice do zasedenosti mest. Posamezen otrok se lahko prijavi le na en termin. Počitniški tedni so namenjeni otrokom od 6. do 11. leta starosti, ki imajo stalno prebivališče v občini Ljubljana.

 

Četrtek, 19. julij 2018, ob 18:00, Moderna galerija, MG+

Javno vodstvo po razstavi Monument – Drago Tršar.

Poletna javna vodstva po razstavi in Tršarjevi plastiki v Ljubljani vključujejo krajši ogled razstave in plastiko Ljudje v perspektivi in Manifestanti pred MG+ ter v javnem prostoru: Ekvilibristi, Tivoli; Spomenik revolucije in Edvard Kardelj, Trg Republike; reliefi na pročelju Filozofske fakultete.

Pol ure pred vodstvom uvod v angleščini.

 

Četrtek, 19. julij 2018, ob 18:00, Moderna galerija, MG+

Program za otroke in družine

Kiparske delavnice za vse generacije. Nenavaden umetniški svet Draga Tršarja, ki v svojih kipih mojstrsko ujame ne le zanimive in raznolike človeške figure, temveč tudi čas in prostor, kjer njegovi liki živijo, je odlična spodbuda za kiparske predvečere v senci muzejske ploščadi. V sklopu Poletnih četrtkov bo v glini z vami modeliral in vam mojstrsko svetoval kipar Tomi Blažević.

 

23. – 27. julij 2018, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM

Slon v muzeju: Poletne KreAktivnosti – tedenske delavnice animiranega filma
Prijave so možne preko prijavnice do zasedenosti mest. Posamezen otrok se lahko prijavi le na en termin. Počitniški tedni so namenjeni otrokom od 6. do 11. leta starosti, ki imajo stalno prebivališče v občini Ljubljana.

 

Četrtek, 26. julij 2018, ob 18.00, +MSUM

Javno vodstvo po razstavi Nebeška bitja. Ne človek ne žival.

Tako ljudje kot rastline in živali trpimo zaradi klimatskih sprememb, zaradi dejstva, da smo samo surovina za nadaljnjo proizvodnjo, ne pa tudi bitja, ki si želijo svobodo in harmonijo. Vse to proizvaja željo po begu iz neznosnih pogojev ter željo po uporu, in če sledimo posrednemu sporočilu naših umetnikov, je mogoče misliti skupni upor vseh živih bitij. Ali se lahko človek upre skupaj z rastlinami in živalmi?

Pol ure pred vodstvom uvod v angleščini / Introduction to the guided tour in English at 17:30.

 

Četrtek, 26. julij 2018, 18:00 – 20:00, +MSUM

Delavnica Biti žival

Sklop otroških delavnic ob razstavi Nebeška bitja. Ne človek ne žival, na katerih bomo raziskovali zanimive in velikokrat nenavadne pristope umetnikov k tej tematiki v sodobni umetnosti ter se tudi sami preizkusili v različnih (likovnih) tehnikah – slikanju, modeliranju, oblikovanju, fotografiji, animaciji, performansu, ready made-u, plesu...

 

Torek, 31. julij 2018, 16:00 – 17:00, Moderna galerija, MG+

Vozičkanja po umetnosti: Monument – Drago Tršar
vodeni ogledi so namenjeni mamicam, očkom, starim staršem, varuškam in ostalim, ki se sprehajate po Ljubljani z otroškim vozičkom.

 

Torek, 31. julij 2018, 17:00 – 18:00, Moderna galerija, MG+

Mali koraki: Monument – Drago Tršar
vodeni ogledi z aktivnostjo za otroke od 2. do 4. leta

 

Četrtek, 2. avgust 2018, ob 18:00, Moderna galerija, MG+

Javno vodstvo po razstavi Monument – Drago Tršar.

Poletna javna vodstva po razstavi in Tršarjevi plastiki v Ljubljani vključujejo krajši ogled razstave in plastiko Ljudje v perspektivi in Manifestanti pred MG+ ter v javnem prostoru: Ekvilibristi, Tivoli; Spomenik revolucije in Edvard Kardelj, Trg Republike; reliefi na pročelju Filozofske fakultete.

Pol ure pred vodstvom uvod v angleščini.

 

Četrtek, 2. avgust 2018, ob 18:00, Moderna galerija, MG+

Program za otroke in družine

Kiparske delavnice za vse generacije. Nenavaden umetniški svet Draga Tršarja, ki v svojih kipih mojstrsko ujame ne le zanimive in raznolike človeške figure, temveč tudi čas in prostor, kjer njegovi liki živijo, je odlična spodbuda za kiparske predvečere v senci muzejske ploščadi. V sklopu Poletnih četrtkov bo v glini z vami modeliral in vam mojstrsko svetoval kipar Tomi Blažević.

 

6. – 10. avgust 2018, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM

Slon v muzeju: Poletne KreAktivnosti – tedenske delavnice animiranega filma
Prijave so možne preko prijavnice do zasedenosti mest. Posamezen otrok se lahko prijavi le na en termin. Počitniški tedni so namenjeni otrokom od 6. do 11. leta starosti, ki imajo stalno prebivališče v občini Ljubljana.

 

Četrtek, 9. avgust 2017, ob 18.00, +MSUM

18Javno vodstvo po razstavi Nebeška bitja. Ne človek ne žival.

Tako ljudje kot rastline in živali trpimo zaradi klimatskih sprememb, zaradi dejstva, da smo samo surovina za nadaljnjo proizvodnjo, ne pa tudi bitja, ki si želijo svobodo in harmonijo. Vse to proizvaja željo po begu iz neznosnih pogojev ter željo po uporu, in če sledimo posrednemu sporočilu naših umetnikov, je mogoče misliti skupni upor vseh živih bitij. Ali se lahko človek upre skupaj z rastlinami in živalmi?

Pol ure pred vodstvom uvod v angleščini / Introduction to the guided tour in English at 17:30.

18:00 – 20:00 | Delavnica Biti žival

Sklop otroških delavnic ob razstavi Nebeška bitja. Ne človek ne žival, na katerih bomo raziskovali zanimive in velikokrat nenavadne pristope umetnikov k tej tematiki v sodobni umetnosti ter se tudi sami preizkusili v različnih (likovnih) tehnikah – slikanju, modeliranju, oblikovanju, fotografiji, animaciji, performansu, ready made-u, plesu...

 

Petek, 10. avgust 2018, 17:00 – 19:00, Živalski vrt, Ljubljana

Delavnica za odrasle

Marko Pogačnik, »Z živalmi iz oči v oči«

Namen delavnice je doživeti intuitivni stik s posameznimi živalmi v živalskem vrtu in pri tem doživeti živali kot nam bližnje sorodnice. Avtor je razvil različne oblike dojemanja živih bitij na tak način, da se človek poveže z njimi na ravni zavesti in njihovo posebnost doživi znotraj sebe.

 

Četrtek, 16. avgust 2018, ob 18:00, Moderna galerija, MG+

Javno vodstvo po razstavi Monument – Drago Tršar.

Poletna javna vodstva po razstavi in Tršarjevi plastiki v Ljubljani vključujejo krajši ogled razstave in plastiko Ljudje v perspektivi in Manifestanti pred MG+ ter v javnem prostoru: Ekvilibristi, Tivoli; Spomenik revolucije in Edvard Kardelj, Trg Republike; reliefi na pročelju Filozofske fakultete.

Pol ure pred vodstvom uvod v angleščini.

 

Četrtek, 16. avgust 2018, ob 18:00, Moderna galerija, MG+

Program za otroke in družine

Kiparske delavnice za vse generacije. Nenavaden umetniški svet Draga Tršarja, ki v svojih kipih mojstrsko ujame ne le zanimive in raznolike človeške figure, temveč tudi čas in prostor, kjer njegovi liki živijo, je odlična spodbuda za kiparske predvečere v senci muzejske ploščadi. V sklopu Poletnih četrtkov bo v glini z vami modeliral in vam mojstrsko svetoval kipar Tomi Blažević.

 

Četrtek, 23. avgust 2017, ob 18.00, +MSUM

Javno vodstvo po razstavi Nebeška bitja. Ne človek ne žival.

Tako ljudje kot rastline in živali trpimo zaradi klimatskih sprememb, zaradi dejstva, da smo samo surovina za nadaljnjo proizvodnjo, ne pa tudi bitja, ki si želijo svobodo in harmonijo. Vse to proizvaja željo po begu iz neznosnih pogojev ter željo po uporu, in če sledimo posrednemu sporočilu naših umetnikov, je mogoče misliti skupni upor vseh živih bitij. Ali se lahko človek upre skupaj z rastlinami in živalmi?

Pol ure pred vodstvom uvod v angleščini / Introduction to the guided tour in English at 17:30.

 

Četrtek, 23. avgust 2018, 18:00 – 20:00, +MSUM

Delavnica Biti žival

Sklop otroških delavnic ob razstavi Nebeška bitja. Ne človek ne žival, na katerih bomo raziskovali zanimive in velikokrat nenavadne pristope umetnikov k tej tematiki v sodobni umetnosti ter se tudi sami preizkusili v različnih (likovnih) tehnikah – slikanju, modeliranju, oblikovanju, fotografiji, animaciji, performansu, ready made-u, plesu...

 

Petek, 24. avgust 2018, Moderna galerija, MG+

18:30 |  Alexi KukuljevicPrihajajo Ptiči / The Birds is Coming, predavanje

Alexi Kukuljevic je umetnik in predavatelj umetnostne teorije na Univerzi za uporabno umetnost na Dunaju. S svojim delom sodeluje tudi na razstavi Nebeška bitja. Ne človek ne žival.

Alexi Kukuljevic preiskuje značilno obliko subjektivitete, ki navdihuje avantgardo: subjektiviteto črnohumornega in docela dezorientiranega subjekta moderne, razvratnega lika, ki ustvarja umetnost iz svoje lastne praznine.

20:30 | Oleg KulikPressionSuPression, performans

Oleg Kulik je ruski umetnik, ki se je rodil v Kijevu. Od leta 1996, ko je postal razvpit kot »pes, ki je ugriznil obiskovalca« na razstavi Interpol v Stockholmu, velja v umetnostnem svetu performansa za enega najbolj kontroverznih akterjev. Kulik si je v teh performansih zastavil simbolne parametre za določitev okolja, ki ga bo zasedel v personi psa ter nato oblikoval niz odzivnih akcij. Umetnik opisuje dialog v svoji praksi kot »zavesten izpad iz človeškega horizonta«, ki ga postavi na roke in kolena. Njegov namen je opisati, kar vidi kot krizo sodobne kulture, kot rezultat pretirano rafiniranega jezika kulture, ki ustvarja pregrade med posamezniki.

 

Sobota, 25. avgust 2018, Moderna galerija, MG+

12:00 | Zdenka Badovinac, Mesta trajnosti: paviljoni, manifesti in kripte

18:00 | Boris BudenJezik avantgarde / The Language of the Avant-garde, predavanje

19:00 | Mladen DolarPostmoderna ironija in NSK / Postmodern Irony and NSK, predavanje

 

Nedelja, 26. avgust 2018, Moderna galerija, MG+

11:00 | Lev KreftPolitike avantgard(e) v Srednji Evropi / Politics of the Avant-garde(s) in Central Europe, predavanje

18:00 | Branislav Dimitrijević, Razmišljanje z montažo: Branko Vučićević in plaho vračanje avantgarde Thinking by Cutting: Branko Vučićević and a Coy Recurrence of the Avant-garde, predavanje

19:00 | Eda ČuferIgra v igri: institucionalna kritika v poznosocialistični Jugoslaviji / Play Within a Play: Institutional Critique in Late Socialist Yugoslavia, predavanje

 

Ponedeljek, 27. avgust 2018, 18:00, Moderna galerija, MG+

Keti ČuhrovPrelomi in kontinuitete med avantgardo in sodobnostjo / The Ruptures and Continuities between Avant-garde and Contemporaneity, predavanje

 

27. – 31. avgust 2018, 8:00 – 16:00, Moderna galerija, MG+

Otroške delavnice v sklopu počitniškega tedna PovezujeM/Tivolski ustvarjalni krog, ki ga organiziramo muzeji ob parku Tivoli: Narodni muzej Slovenije (NMS), Moderna galerija (MG), Mednarodni grafični likovni center (MGLC), Muzej novejše zgodovine Slovenije (MNZS) in Narodna galerija (NG).

 

Torek, 28. avgust 2018, 16:00 – 17:00, Moderna galerija, MG+

Vozičkanja po umetnosti: Monument – Drago Tršar
vodeni ogledi so namenjeni mamicam, očkom, starim staršem, varuškam in ostalim, ki se sprehajate po Ljubljani z otroškim vozičkom.

 

Torek, 28. avgust 2018, 17:00 – 18:00, Moderna galerija, MG+

Mali koraki: Monument – Drago Tršar
vodeni ogledi z aktivnostjo za otroke od 2. do 4. leta

 

Torek, 28. avgust 2018, 18:00, Moderna galerija, MG+

Arsenij ŽiljajevPostavantgardna umetnost. Proti muzeifikaciji vesolja / (Post)-Avant-Gardist Art. Towards Museification of the Universe, predavanje

 

Četrtek, 30. avgust 2018, ob 18:00, Moderna galerija , MG+

Javno vodstvo po razstavi Monument – Drago Tršar.

Poletna javna vodstva po razstavi in Tršarjevi plastiki v Ljubljani vključujejo krajši ogled razstave in plastiko Ljudje v perspektivi in Manifestanti pred MG+ ter v javnem prostoru: Ekvilibristi, Tivoli; Spomenik revolucije in Edvard Kardelj, Trg Republike; reliefi na pročelju Filozofske fakultete.

Pol ure pred vodstvom uvod v angleščini.

 

Četrtek, 30. avgust 2018, ob 18:00, Moderna galerija, MG+

Program za otroke in družine

Kiparske delavnice za vse generacije. Nenavaden umetniški svet Draga Tršarja, ki v svojih kipih mojstrsko ujame ne le zanimive in raznolike človeške figure, temveč tudi čas in prostor, kjer njegovi liki živijo, je odlična spodbuda za kiparske predvečere v senci muzejske ploščadi. V sklopu Poletnih četrtkov bo v glini z vami modeliral in vam mojstrsko svetoval kipar Tomi Blažević.

 

Četrtek, 30. avgust 2018, ob 19:00, Moderna galerija , MG+

Vít Havránek: Subjektivne organizacije / Subjective Organisations, predavanje

 

Pridržujemo si pravico do spremembe programa.

 
Priporočamo