MG+MSUM

KOLEDAR DOGODKOV | Junij 2018
01. junij 2018 — 30. junij 2018
#
#
#

RAZSTAVE

Monument: Drago Tršar

Monumentalnost in množica

Odprtje razstave: 14. junij ob 20.00

15. junij 2018 – 30. september 2018

Akademski kipar Drago Tršar je nedvomno eden najpomembnejših in najplodnejših predstavnikov modernizma na Slovenskem. Medinstitucionalni projekt MONUMENT – DRAGO TRŠAR, ki poleg Moderne galerije združuje šest slovenskih institucij, se po pregledni razstavi njegovih del v Galeriji Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost v Kranju (2017) in razstavi del na japonskem papirju v Murski Soboti (2018) nadaljuje s pregledno razstavo monumentalnega kiparstva v Moderni galeriji, ki se bo odprla 14. junija ob 20. uri. Na ogled bo več kot 50 velikih kiparskih del iz javnih in zasebnih zbirk v Sloveniji in tujini, ki bodo pospremljena z dokumentarnimi posnetkih izbora javnih skulptur oziroma spomenikov. Dela zajemajo obdobje od zgodnjih petdesetih let do danes.

 

 

Marij Pregelj pod drobnogledom

25. april – 27. maj 2018, Moderna galerija
Spremljajoča konservatorsko-restavratorska razstava
Nastajanje in reševanje umetnin Marija Preglja


Razstava Oddelka za restavratorstvo UL ALUO in Oddelka za konserviranje-restavriranje MG+MSUM z naslovom Marij Pregelj pod drobnogledom je zaključni del večletnega projekta, katerega cilj je bilo raziskovanje načina dela ter konserviranje-restavriranje umetnin velikega slovenskega slikarja.

 

 

Iz ateljeja: Duba Sambolec

Odprtje razstave: 16. junij ob 20.00

16. junij 2018 – 10. september 2018

Serija malih razstav z naslovom Iz ateljeja predstavlja pregled trenutne produkcije umetnikov, ki so s svojim delom vključeni v stalno razstavo 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi. Kiparka Duba Sambolec deluje na različnih področjih kot so: kiparstvo, video performans (umetniški video), multimedijske instalacije, risbe in digitalni fotokolaži. Tematsko se v svojih delih ukvarja s spolno identiteto in socialnimi in političnimi temami ter umetnostjo in njenim pomenom. V zbirki Moderne galerije je na ogled njeno kiparsko delo iz osemdesetih let 20. stoletja,ko je prešla na kombinacije z »neklasičnimi« materiali amorfne umetne in naravne snovi. 

 

 

70+7: Kaj je v številu? Kronika razstav v Moderni galeriji​

Od 24. aprila naprej, Moderna galerija

Avtorji razstave: dr. Marko Jenko, dr. Bojana Piškur, Bojana Rogina

Moderna galerija letos praznuje 70 let, Muzej sodobne umetnosti Metelkova pa 7 let. Posebej smo osvetlili izbor določenih razstav, ki sta jih strokovna in/ali laična javnost prepoznali za prelomne, referenčne, pionirske in ki so (so)avtorsko delo kustosov in strokovnih delavcev Moderne galerije.

 

 

20. stoletje. Kontinuitete in prelomi

Moderna galerija

Razstava del iz nacionalne zbirke Moderne galerije

Razstava 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi tradicionalno linearnost kronološke postavitve modernističnih del prekinja s problemsko linijo avantgard in partizanske umetnosti, ki enakovredno vstopata v nacionalno zgodovino umetnosti in jo tako obenem tudi prevprašujeta.

 

 

 

Točke v času 1889–1991

Moderna galerija

Dopolnitev stalne razstave

Prostorsko krožna časovnica z izborom del, ki predstavlja osvežitev in dopolnitev stalne razstave 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi. Osredotoča se na dogodke, ki se tičejo vizualne umetnosti, razen ko pomembnost kakega zlasti razstavnega dogodka, vezanega na druge zvrsti, ne narekuje drugače. Prav tako je prednost, predvsem zaradi nujne količinske zamejitve, dana slovenskemu prostoru pred jugoslovanskim oziroma prej avstro-ogrskim. (Skoraj) celotna zgodovina v enem samem prostoru.

 

 

Valovi: 50 let umetniškega delovanja Milenka Matanoviča

29. marec 2018 - 24. junij 2018, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM

Po preglednih razstavah Marka Pogačnika leta 2012 in Andraža Šalamuna leta 2017 zdaj predstavljamo prakso tretjega ustanovnega člana skupine OHO, enega najpomembnejših umetnostnih fenomenov v Sloveniji. Razstavo Valovi: 50 let umetniškega ustvarjanja Milenka Matanoviča posvečamo letu 1968.

 

 

 

Komentar #9: Matej Stupica – You Are Here

25. maj 2018 — 25. avgust 2018, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM

 

 

PREPIH | P L A T E AU R E S I D U E : ALMA MATER

Kustosinja: Ana Mizerit

Odprtje razstave in pogovor: četrtek, 7. junij 2018, ob 19:00 uri, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM

7. junij – 8. september 2018

V jedru prostorske instalacije dvojca P L A T E AU R E S I D U E je kos ledu, natančneje stalaktit, ki ga umetnika iz ledene jame preneseta v muzej in ga tam ohranjata kot muzejski eksponat. Z njim opozarjata na razsežnosti izginjanja ledu zaradi segrevanja ozračja, ki je prizadelo tudi nahajališča ledu pri nas, obenem pa ju vodi fascinacija nad ledom in njegovimi optičnimi lastnostmi. Slednja ju je privedla do eksperimentalne rabe, pri kateri sta v kosu ledu prepoznala kreativni potencial. Iz odpadlega stalaktita sta namreč izdelala ledeno lečo in jo namestila na ohišje fotoaparata lastne izdelave. Ledena leča je tako postala povsem nov umetniški medij, s katerim ustvarjata igro med naravnimi pojavi in gledalčevo percepcijo.

Razstava sodi v serijo Prepih, ki je namenjena predstavitvam mlajših umetnikov in svežim idejam.

 

 

Izbor del iz zbirke Arteast 2000+ in iz nacionalne zbirke

Razstava iz zbirk, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM

Zbirka Arteast 2000+ je prva muzejska zbirka, ki se je oblikovala in nastajala s poudarkom na vzhodnoevropskih povojnih avantgardah v širšem mednarodnem kontekstu. Od ustanovitve leta 2000 je zbirka zaslovela po tem, da podaja obsežen pregled umetnosti v regiji in, kar je morda najpomembnejše, omogoča vpogled v skupne družbenopolitične problematike, ki so v ospredju dela umetnikov nekdanjih socialističnih držav, ter pri tem izrisuje, kako so se te države razvijale od šestdesetih let preko tranzicijskega obdobja v devetdesetih letih do sedanjega konteksta globalnega neoliberalnega kapitalizma. Leta 2011 je zbirka postala jedro novega Muzeja sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM), ki deluje v sklopu Moderne galerije.

 

 

Življenja spomenikov

Razstava, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM

Študentska dokumentarna razstava, posvečena povojnim spomenikom na Slovenskem. Ob vstopanju v svet te svojstvene umetnosti so študenti najprej splošno razmišljali o bistvu in namembnosti spomenikov, o povezanosti formalnih rešitev in učinkovanja spomenikov, o dramaturgiji spomeniških prostorov in poti ter o komemoracijah kot njihovih sestavnih delih. Nadalje so se posvetili kontekstu, saj generacija, rojena ob razpadu Jugoslavije, že težko razume, zakaj je prav naša nekdanja država postavila celo plejado fascinantnih modernističnih spomenikov.

 

 

 

DOGODKI

Petek, 1. junij 2018, ob 17:00, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM

Zadnje performativno vodstvo po razstavi Valovi: 50 let umetniškega delovanja Milenka Matanoviča

Ogled razstave, pri katerem aktivno sodelujejo tudi obiskovalci, bo vodila kiparka in dobitnica letošnje nagrade skupine OHO Neža Knez, ki se ukvarja s proučevanjem delovanja telesa v prostoru izven predvidljivih okvirov.

 

Petek, 1. junij 2018, ob 18:00, Cikel predavanj +Kantina MSUM

Mednarodni prostor srečevanja +Kantina skupaj z Muzejem sodobne umetnosti Metelkova pripravlja cikel tematskih pogovorov, ki jih bo vodil glasbenik, publicist in aktivist Miha Blažič – N’toko. 

 “O obljubah univerzalnega temeljnega dohodka” – UTD vse bolj pridobiva na popularnosti in se v obdobju izrazitega razkola med levico in desnico kaže kot idealna tehnokratska rešitev naših ekonomskih težav, s katero se lahko strinjajo vsi. Ob veliki popularnosti te ideje pa je osupljivo, kako malo konkretnih predstav imajo govorci o njej in s kakšno samoumevnostjo jo propagirajo. V debatah o UTD po navadi manjka prav zavest, da preoblikovanje trga dela ni nevtralni tehnološki projekt, ampak politični podvig. O političnih in ekonomskih implikacijah uvedbe univerzalnega temeljnega dohodka bomo govorili z dr. Markom Kržanom.

 

Nedelja, 3. junij 2018, ob 11.00, Moderna galerija

Javno vodstvo po razstavi 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi, prva nedelja v mesecu, brezplačen vstop

 

Sreda, 6. junij 2018, 14.00 – 17.30, Moderna galerija

MARATONSKO VODSTVO, 70+7 po razstavi del iz nacionalne zbirke 

Vodijo: Marko Jenko, Sergej Kapus, Miklavž Komelj, Ana Mizerit, Lara Štrumej, Martina Vovk, Asta Vrečko

V sklopu programa, ki obeležuje sedemdeseto obletnico ustanovitve Moderne galerije in sedmo obletnico odprtja Muzeja sodobne umetnosti Metelkova.

 

Sreda, 6. junij 2018, 18.00, Moderna galerija

Predavanje Aste Vrečko o mednarodni dejavnosti Moderne galerije
V sklopu programa, ki obeležuje sedemdeseto obletnico ustanovitve Moderne galerije in sedmo obletnico odprtja Muzeja sodobne umetnosti Metelkova.

 

Četrtek, 7. junij 2018, ob 17:00, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM

Javno vodstvo po razstavi Valovi: 50 let umetniškega delovanja Milenka Matanoviča
Vodil bo kustos razstave Igor Španjol

 

Četrtek, 7. junij 2018, ob 19:00, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM

PREPIH | P L A T E AU R E S I D U E : ALMA MATER

Odprtje razstave in pogovor

 

Sobota, 9. junij 2018, 11.00 – 13.00, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM

Zajtrk na travi, delavnica Kluba minimalistov

Zadnja delavnica sezone ob razstavi M. Matanoviča. Obvezne prijave na: izobrazevanje@mg-lj.si. 

 

Četrtek, 14. junij, ob 20.00, Moderna galerija

Monument – Drago Tršar

Monumentalnost in množica

Odprtje razstave

Akademski kipar Drago Tršar je nedvomno eden najpomembnejših in najplodnejših predstavnikov modernizma na Slovenskem. Medinstitucionalni projekt MONUMENT – DRAGO TRŠAR, ki poleg Moderne galerije združuje šest slovenskih institucij, se po pregledni razstavi njegovih del v Galeriji Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost v Kranju (2017) in razstavi del na japonskem papirju v Murski Soboti (2018) nadaljuje s pregledno razstavo monumentalnega kiparstva v Moderni galeriji, ki se bo odprla 14. junija ob 20. uri. Na ogled bo več kot 50 velikih kiparskih del iz javnih in zasebnih zbirk v Sloveniji in tujini, ki bodo pospremljena z dokumentarnimi posnetkih izbora javnih skulptur oziroma spomenikov. Dela zajemajo obdobje od zgodnjih petdesetih let do danes.

 

16. junij od 18:00 - 24:00, Moderna galerija

POLETNA MUZEJSKA NOČ

19.00-21.00 MNOŽICA, delavnica prostorske instalacije za vse generacije

19.00 vodstvo po stalni razstavi 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi| ANG

20.00 otvoritev razstave Iz ateljeja – Duba Sambolec

20.00 vodeni ogled po pregledni razstavi monumetnalnega kiparstva Draga Tršarja | ANG

21.00 vodstvo po stalni razstavi 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi | SLO

22.00 vodeni ogled po pregledni razstavi monumetnalnega kiparstva Draga Tršarja | SLO

OSTALA PONUDBA:

Knjigarna MG+: Tudi letos boste lahko kupili publikacije Moderne galerije z velikim popustom na kilogram!

Kavarna Moderna: Skupaj z Moderno galerijo bo do polnoči odprta tudi Kavarna Moderna, kjer bodo skrbeli za potešitev žeje, z njihovo sveže praženo kavo pa poskrbeli za pravo dozo kofeina, da ostanete budni.

 

16. junij od 18:00 - 24:00, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM
POLETNA MUZEJSKA NOČ

19.00 - 21.00 Zeleni prstki na zelenem paspartuju, slikarsko-vrtičkarska delavnica za vse generacije v sodelovanju z Zavetiščem za zavržene rastline

19.00 vodstvo po razstavi IZBOR DEL IZ ZBIRKE | Arteast 2000+ in iz nacionalne zbirke | ANG

20.00 vodeni ogled po razstavi Valovi: 50 let umetniškega delovanja Milenka Matanoviča | SLO, Adela Železnik

21.00 vodstvo po stalni razstavi IZBOR DEL IZ ZBIRKE | Arteast 2000+ in iz nacionalne zbirke |SLO

21.00 vodeni ogled po razstavi Valovi: 50 let umetniškega delovanja Milenka Matanoviča | ANG Adela Železnik

22.00 vodeni ogled po razstavi Valovi: 50 let umetniškega delovanja Milenka Matanoviča | SLO

 

Četrtek, 21. junij 2018 | 10.00 – 11.00
Vozičkanja po umetnosti,
vodeni ogledi so namenjeni mamicam, očkom, starim staršem, varuškam in ostalim, ki se sprehajate po Ljubljani z otroškim vozičkom.
 

Četrtek, 21. junij 2018 | 16.00 – 17.00
Mali koraki,
vodeni ogledi z aktivnostjo za otroke od 2. do 4. Leta

 

Četrtek, 21. junij 2018 | 17.00 – 18.00
Javno vodstvo po razstavi Drago Tršar: Monumentalnost in množica
Vodil bo kustos razstave Marko Jenko.

 

Četrtek, 21. junij 2018 | 18.00 – 22.00

Praznik Glasbe – Fête de la musique z DJ programom pred Moderno galerijo. Levanael (Matter), Blvd., TizTiz, Kik.

 

Petek, 22. junij 2018, ob 18:00, Cikel predavanj +Kantina MSUM

“Prikazen prekarstva” – vprašanje novih oblik zaposlitev zadnja leta postaja pereča politična tema, o kateri pa žal vse prevečkrat govorimo brez širšega premisleka in razumevanja funkcije mezdnega dela v kapitalistični družbi. O preteklosti in prihodnosti t.i. “prekarnih poklicev” bomo govorili s publicistom Lenartom Kučičem.

 

Četrtek, 28. junij 2018, ob 17:00, Moderna galerija

Pričetek vodstva po javnih spomenikih Draga Tršarja v Ljubljani, zbirno mesto pri recepciji Moderne galerije

 

Četrtek, 28. junij 2018, ob 18:00, Cikel predavanj +Kantina MSUM

“Ali nas bodo zamenjali roboti?”

 V času, ko vse večkrat slišimo skrbi o avtomatizaciji in ko se vrstijo jezne kritike “staromodnih delavcev”, ki se nikakor nočejo umakniti inovacijam t.i. ekonomije delitve, se bomo o pretekli in prihodni vlogi strojev pogovarjali s filozofom in pisateljem dr. Mirtom Komelom.


 

Pridržujemo si pravico do sprememb. Morebitne spremembe bodo objavljene na tem spletnem mestu.

 
Priporočamo