MG+MSUM

PLESNA PREDSTAVA | Dénes Döbrei: IMAGO SONUS
Četrtek, 10. maj 2018 | 20.00 | Moderna galerija
#
#
#
#
#
#
#
#
#

Plesna predstava »Imago Sonus«, katere koreografijo je ustvaril Dénes Döbrei, temelji na sintezi plesa, vizualnih umetnosti in glasbe. Predstava je nastala na podlagi delavnic s številnimi znanimi umetniki, glasbeniki, plesalci in igralci, pa tudi z umetniki drugih področji, vključno z nekaterimi umetnostni zgodovinarji, pisatelji in pesniki. Devetdeseta leta so igrala pomembno vlogo v predstavi, saj je to obdobje ključno vplivalo na življenja ustvarjalcev predstave in posledično na proces umetniškega ustvarjanja. Gre za sodobno delo, ki za svojo podlago jemlje devetdeseta leta in iz preteklosti ustvarja sedanji trenutek.

Glavni motiv predstave je kontinuiteta, znotraj katere je mogoče izražati trenutne zgodbe, slike, ki prikazujejo podobe preteklosti, anekdote, vnaprej oblikovane koreografije nastale na osnovi resničnih dogodkov, pa tudi gibanje in ples, ki so posledica hipnih spodbud. Vse to spremlja glasbena improvizacija, ki jo izvaja skladateljica in glasbenica Jasna Jovićević.

Scenografija se iz predstave v predstavo spreminja, saj za vsako ponovitev ustvarjalci predstave povabijo drugega slikarja, da nekaj dni pred predstavo ustvari sliko v velikosti 260x350cm. Ustvarjanje slike vsakič spremljata Denes Debrei in Heni Varga. Plesalca sledita gibom rok slikarja, medtem ko ta ustvarja in ti gibi nato postanejo organski del plesne predstave. Likovno delo na ta način postane izjemno pomemben del koreografije, saj se iz predstave v predstavo spreminja in tako vsaka ponovitev postane unikat. Gre za likovno delo, ki ustvarja plesne korake. Kasneje med predstavo umetnika plešeta po belem platnu in z barvo, ki jo imata na stopalih ustvarjata novo likovno kreacijo.

Pred našimi očmi se izrisujejo poti, ki so jih ustvarjalci prehodili med vsako ponovitvijo in rojevajo nove slike. Na prvi pogled gre za nerazumljiv barvni madež, ki se pojavlja pod stopali plesalcev in nepovezano dogajanje na odru, ki nato v domišljiji gledalcev vzbuja nove misli in nova občutja. Predstava začne komunicirati z občinstvom in nastaja dialog. Naša preteklost nas opazuje; bili smo, kar smo postali in postali bomo, kar smo.

Koreografija: Dénes Döbrei
Ples: Dénes Döbrei in Heni Varga
Glasba: Jasna Jovičević
Svetlobno oblikovanje: Boris Butorac
Za scenografijo predstave motive skupine IRWIN izbral: Miran Mohar
Produkcija: Gledališko društvo ”Letnji Bioskop” (Nyári Mozi Színházi Közösség)
Producentki gostovanja: Zala Česnik, Karmen Keržar
Produkcija gostovanja: Zavod EN-KNAP
V sodelovanju z: Moderna galerija (Ljubljana)