MG+MSUM

PREDSTAVITEV KNJIGE | Miha Maleš, slikajoči pesnik
16. november 2017 | 18:00
#
#
#
#
#
#
#
#

Pri Mladinski knjigi izšel celovit pregled življenja in dela Mihe Maleša. Po besedah Brede Ilich Klančnik, ki je zasnovala knjigo in zbrala eseje ter slikovno gradivo, so v njej predstavljena vsa pomembnejša področja, ki se jim je Maleš posvečal – slikarstvo, grafika, fotografija, oblikovanje in knjiga, še posebej bibliofilska.

 

Na tiskovni konferenci ob izdaji publikacije so sodelovali: Breda Ilich Klančnik, Miklavž KomeljMilček KomeljIrene MiseljNela MalečkarAsta VrečkoIfigenija Zagoričnik Simonović.

 

________________

Miha Maleš je bil rojen 6. januarja 1903 v Jeranovem nad Kamnikom, umrl je 24. junija 1987 v Ljubljani. Šolal se je v Zagrebu, na Dunaju ter na grafični specialki v Pragi. Po diplomi se je leta 1927 vrnil v Ljubljano in naslednje leto ustanovil skupino Četrta generacija. Ukvarjal se je z založništvom in publicistiko, bil urednik revije Ilustracija in v samozaložbi izdal več grafičnih map in bibliofilskih knjig, ki jih je opremil s svojimi risbami in grafikami. Leta 1936 je ustanovil lastno Bibliofilsko založbo, pod njenim okriljem je do leta 1945 izhajala prva slovenska likovna revija Umetnost. Leta 1930 je na Kongresnem trgu v Ljubljani odprl Umetniški salon za rezbarstvo, podobarstvo, pozlatarstvo, prodajo umetnin in izdelovanje umetniških reklamnih osnutkov. Uveljavil se je v grafiki, kjer je preizkušal najrazličnejše tehnike, risbi, ilustraciji, v oljnem in cerkvenem freskoslikarstvu. Svoje zamisli je uresničeval v keramiki, tapiseriji in tehniki vitraža. Ukvarjal se je tudi s fotografi jo. Njegov motivni svet ima mnogo obrazov. V njem se prepletajo ikonografske teme od (avto)portreta in figure do krajine in tihožitij. Leta 1980 je Kulturnemu centru Kamnik podaril 2634 svojih del za Galerijo – zbirko Miha Maleš.