MG+MSUM

KOLEDAR DOGODKOV | September 2017
01. september 2017 — 30. september 2017
#

SEPTEMBER

Nedelja, 3. september 2017, ob 11:00 uri, MG+

Javno vodstvo: 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi | Točke v času 

Vodi Tina Kralj. Vodstvo spada v serijo vodenih ogledov vsako prvo nedeljo v mesecu. Vstop na razstavo je brezplačen.

 

Četrtek, 7. september 2017, 11:00 - 19:00, MG+

Zagrebški scenski kolektiv BADco: Dolga trajanja in ideje prihodnosti, 3. del

Predavanja in diskusije »Imaginarne institucije – postjugoslovanske institucije brez države«

Sodelujejo: Janez Janša , Katerina Kolozova, Jelena Vesić; Iskra Gešoska, Dragana Afirević in Rok Vevar (Nomad Ljubljana); Mika Buljević (Booksa, Zagreb) in Vladimir Đurišić (Proletter, Podgorica); Emina Višnić in Slaven Tolj (Rijeka 2020).

Scenski kolektiv BADco. se sistematično ukvarja z raziskovanjem protokolov izvajanja, predstavljanja in gledanja, pri čemer svoje projekte snuje znotraj različnih formalnih in percepcijskih odnosov in sklopov. Sklepna predavanja in diskusije bodo v ospredje postavile oblike povezovanja kulturnih in umetniških akterjev ter oblike njihovega imaginarnega institucionaliziranja po razpadu Jugoslavije.

 

Torek, 12. september 2017, ob 18.00 uri, MG+

Šola in muzej kot dispozitiv vzgoje

Okrogla miza

Sodelujejo: Eva D. Bahovec, Jasna Jakšić, Asja Mandić, Darko Štrajn, Adela Železnik

Eden pomembnih prispevkov civilne družbe osemdesetih je bila tudi kritika šolske reforme z začetka osemdesetih let, katere pobudniki so bili nekateri člani nove levice, poststrukturalističnega gibanja in lacanovskega kroga. Postavili so eno od ključnih vprašanj, kakšna je razlika med »vzgojo« in »izobraževanjem«, kar postaja spet aktualno v času nekritičnega povzemanja informacij, relevantno pa je tudi za muzejsko pedagogiko.

 

Sreda, 13. september 2017, MG+

Palimpsest '89

Zadnja delavnica vezenja žensk migrantskega porekla

Ob delu Azre Akšamije na razstavi Dediščina '89 so v času trajanja razstave potekala srečanja med domačimi veziljami in prosilkami za azil iz Sirije, Irana in Afganistana ter v Ljubljani živečimi bosanskimi begunkami iz devetdesetih let.

 

Sreda, 13. september 2017, ob 19.00 uri in 

Četrtek, 14. september 2017, ob 11.00 uri, MG+

Kolektiv ŠUM

Pogovori o organiziranju umetnosti in dela v kulturi pri nas: nekoč in danes

Pogovori

Sodelujejo: Ljubljanski kolektiv Šum (Kaja Kraner, Izidor Barši); BLOK - Lokalna baza za osvježavanje kulture, Zagreb, Hrvaška (Ana Kutleša, Vesna Vuković, Ivana Hanaček); Kontekst, Beograd, Srbija (Vida Knežević, Marko Miletić)

Pogovori med predstavniki različnih kolektivov bodo vključevali predstavitve njihovih dejavnosti in kolektivnega delovanja ter primere iz zgodovine umetnostnih kolektivov s področja JV balkanske regije - izsledki raziskav o skupinah Zemlja in Život.

 

Petek, 15. september 2017, ob 17:00 uri, MG+

OSEMDESETA – Dediščina 1989. Študijski primer: druga razstava Jugoslovanski dokumenti

Zadnje javno vodstvo po razstavi 

 

Petek, 15. september 2017, ob 18:00 uri, MG+

Gal Kirn: Protislovja in tranzicija (post)socialistične civilne družbe med 1972 in 1989

Predavanje

Zadnje predavanje v okviru programa razstave Dediščina 1989 političnega filozofa mlajše generacije  dr. Gala Kirna, ki trenutno živi v Berlinu.

 

Torek, 19. september 2017, ob 18:00 uri, +MSUM

Prepih -  Peter Rauch, Paviljon

Kustosinja: Ana Mizerit

Odprtje razstave in pogovor

Konstruirani objekt-prostor umetnika Petra Raucha bo začasen Paviljon z dodano avditivno dimenzijo, ki bo vpet v proces ustvarjanja dogodka. Med trajanjem razstave bo prizorišče vsakodnevne dinamike sodelujočih, ki bodo vsak po svoje zapolnjevali praznino objekta in prispevali h konstituiranju dogodka.

Razstava spada v serijo Prepih, ki je namenjena predstavitvam mlajših umetnikov in svežim idejam.

 

Torek, 19. september 2017, ob 20.00 uri, Moderna galerija, MG+

Zapeljevanje pogleda

Predstavitev 6. sezone dokumentarne serije 

Dokumentarna serija o sodobni slovenski umetnosti Zapeljevanje pogleda nastaja v Izobraževalnem programu Televizije Slovenija že enajsto leto. V vsakem dokumentarnem filmu, dolgem 25 do 30 minut, sta predstavljena dva avtorja. Take dvojice včasih druži podobna poetika, likovna tehnika ali način razmišljanja. Scenarist, režiser in montažer: Amir Muratović.

 

Sreda, 20. september 2017, od 14:00 do 18:00 ure, +MG, avditorij

Andreja Rauch Podrzavnik: Trajanje – Minevanje, 2016

Odprti atelje v okviru CoFestivala 2017

Trajanje − Minevanje je »sklop petih kompozicijskih predlogov, ki delujejo kot gibajoča se zvočna slika. Obiskovalca vodimo skozi prostor, pri čemer vstopi v čutne modulacije, ki jih gleda in posluša, hkrati pa sooblikuje. Trajanje: 240 minut.

 

Sreda, 27. september 2017, ob 18:00 uri, +MSUM

Darja Zaviršek: »Žene u crnom«: Aktualna sporočilnost feminističnega antimilitarizma danes

Predavanje

Oktobra 2017 bo minilo 26 let od politično odmevnega feminističnega in proti-militarističnega shoda žensk, ki so se v regiji začele boriti proti bliskoviti militarizaciji in razširjanju nacionalističnih vojn. Žene u crnom (Ženske v črnem) so postale organizacija in gibanje, ki se je na tem delu sveta začelo v Beogradu kot nadnacionalno, mednarodno gibanje žensk.

Dr. Darja Zaviršek je sociologinja, redna profesorica na Univerzi v Ljubljani, kjer se ukvarja s študijami hendikepa, etničnosti in spola.

Predavanje spada v program razstave Neposlušne (Eulàlia Grau, Katalin Ladik in Žene u crnom)

 

Petek, 29. september 2017, ob 20:00 uri, MG+

Dušan Tršar: Pregledna razstava

Kustos: Marko Jenko

Odprtje razstave

Moderna galerija bo v sodelovanju z Galerijo Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki prevzela del retrospektive Dušana Tršarja, ki letos praznuje osemdeset let. Gre za enega najpomembnejših predstavnikov modernega kiparstva v Sloveniji in na območju nekdanje Jugoslavije, ki je prostor kiparstva, skupaj z neokonstruktivisti, razširil tako miselno v smislu izgube specifičnosti medija kot tudi povsem konkretno z izbiro novih materialov in pristopov. Razstava bo odprta do 5. novembra 2017.

Priporočamo